Specijalni tajni agenti

Kada pomislimo na špijuniranje i praćenje nekoga, najpre se očekuje da to rade muškarci. Iako se za žene kaže da su pravi FBI, posebno kada je partner u pitanju, jer nema šta žena neće saznati kada se ustremi na žrtvu. Njima nije potreba špijunska oprema, jer imaju žene intuiciju koja će ih dovesti do istine. A kada stignu do cilja, e onda neka je Bog u pomoći onome ko je nešto zgrešio.
Dok se i dalje polemiše o tome da li se žene bolje snalaze na rukovodećim pozicijama ili ipak muškarcima pripada vodeća pozicija u nekoj kompaniji, treba naglasiti da su žene često spremnije na rizik nego muškarci. Da li zato što vole da igraju na šarm, lepotu ili pamet ili zato što nekada donose racionalnije odluke u kratkom vremenoskom periodu, ne zna se, u svakom slučaju danas se sposobne žene veoma brzo istaknu iz mase i kreću da grade sopstveni put do uspeha. A na tom putu im nije nimalo lako. Naravno da je danas mnogo izazova pred damama, ali ima dama koje su se isticale i u nezgodnim vremenima, kada se niko tome nije nadao.

Žene špijuni

Jeste li čuli da su za vreme Drugog svetskog rata žene špijunke imale veoma značajnu ulogu? Odli, Lusi, Dijana, Lisa i Beli miš su šifrovana imena pet najboljih špijunki u to ratno doba. Nije bila važna špijunska oprema niti borba koliko sama špijunaža, jer je ona često bila važnija od samog ratovanja. Prikupljene informacije bile su veoma značajne, jer se na taj način saznavalo o kretanju neprijatelja, ciljevima, ali i upotrebi tajnog oružja. Zato je bilo neophodno ubaciti se u neprijateljske redove i tako biti u dodiru sa najvažnijim informacijama koje su kasnije bile i te kako važne za ishod samog rata. A kakva je bila špijunska oprema heroina Drugog svetskog rata? Kada je špijunska oprema u pitanju, prva pomisao su prisluskivaci, različite kamere, praćenja i slično.

Međutim, u Drugom svetskom ratu,  žene špijuni služele su se svojim veštinama i često su se u ovim poslovima mnogo bolje snalazile od muškaraca. Naime, one su se bolje snalazile u igri pretvaranja, jer su svojom lepotom plenile i zavodile, igrale su na šarm, a zahvaljujući sopstvenim sposobnostima, vrlo brzo su prihvatane u društvo. Takođe, treba imati na umu koliko su one zapravo bile hrabre, jer su svoje živote stavljale na kocku zarad vlastite domovine. Jedna od najpoznatijih špijunki iz Drugog svetskog rata bila je novinarka sa pseudonimom “Beli miš”. Postala je deo obaveštajne službe pri pokretu otpora, međutim kada su je Nemci zarobili, ona je počela da radi na specijalnim operacijama. Njen zadatak je bio da što više Nemaca sabotira i ubije. Usklopu britanske obaveštajne službe delovale su špijunke Lusi i Dijana. Dok je Lusi rođena u Francuskoj, Dijana je bila američka špijunka koju su Nemci smatrali veoma opasnom. Lusi je pogubljena neposredno pred Dan D, dok je Dijana vešto uspevala da zavara Gestapo. Iako je špijunka Lisa pogubljena u logoru i pre toga mučena do smrti, ona nijednu informaciju nije odala. Heroina specijalnih operacija, ali i kurir i veza sa poznanicima, bila je svakako žena špijun pod pseudonimom Odli. Iako ovim ženama nije bila potrebna špijunska oprema, one su se i te kako dobro snalazile u specijalnim zadacima.

Nije li sada jasno zašto se često kaže da su žene sposobnije od muškaraca. Evo i dokaza.