Saznajte kako igračke za decu utiču na razvoj mališana

Ovo su igračke koje svako dete treba da ima u toku svog odrastanja

Ponuda igračaka na tržištu je velika. Pojedini proizvođači prate među decom popularne crtane filmove po kojima pa neretko baš te glavne junake deca žele da imaju u svojoj kolekciji igračaka. Od toga retko koji roditelj može da pobegne te su dečije sobe pune “nepotrebnih igračaka” koje i nemaju neku svrhu.

Međutim, klasične igračke koje decenijama ulepšavaju svačije detinjstvo imaju viši cilj – da zabave i edukuju mališane, pojedine da razvijaju maštu i motoriku, druge da ih pripreme za određene životne uloge, sticanje veština, bogaćenje rečnika, kao i spremanje za buduća zanimanja

Maskiranje dece je zapravo igra uloga

Oduvek su deca zamišljala da budu neko drugi- hrabri vitez, omiljena princeza iz bajke ili vešti mađioničar, a to im sve omogućuju kostimi za maskenbal. Ove igračke za decu važne za buduće javne ličnosti i glumce koji se unose u uloge imitirajući određene junake. Idealno je da deci budu dodeljeni likove koje tumače kako bi pored kostima za masknebal i njihova uloga bila verodostojnija. Neretko u vrtićima i školama mališani imaju zadatak da se maskiraju u neki cvet, životinju ili lik iz bajke te su ovakve tematske predstave idealne za razvoj mašte i sticanje veštine govora

Sa igračkama interesovanja mališani satima mogu sami da se igraju

Igračke za decu koje spadaju u kategoriju igračaka interesovanja su brojne. Većinom se podjednako igraju i dečaci i devojčice,pa striktna podela i ne postoji. Naime, pribor za doktora ili veterinara, šivaća mašina, registar kasa, dečije kuhinje, kuhinjski aparati, usisivači, pegle, pekarice, aparati za sladoled, mikroskop, ljudsko telo , alat setovi za decu samo su neke od najpopularnijih igračaka za decu. Igrajući se njima decu stiču znanja vezana za svakodnevne životne aktivnosti. Oni ujedno imitiraju i starije kojima na ovakav način žele da se približe. Ne postoji dete koje ne uživa da mesi testo i nema gotovo svaku od navedenih igračaka koje su važne za upoznavanje brojnih profesija.

“Čoveče, ne ljuti se!” je poruka svake društvene igre

Bilo da pred sobom imate jedinca ili više dece, društvene igre moraju biti prisutne u svakoj porodici. Pored toga što omogućuju da se i roditelji i deca zabave, društvene igre imaju jedan veliki zadatak, a to je da decu nauče timskom radu, da razvijaju borbeni duh, nauče da gube i pobeđuju. Uz društvenu igru dete se razvija kao sojalna ličnost koja teži druženju.

Edukativne igračke – neobavezujuća školica za različite uzraste

Kada dete vidi svog vršnjaka ili nekog starijeg da svira na nekom od instrumenata, poželeće isto te su prodavice dečijih igračaka pune sintisajzera, dečijih harmonika, gitara, ali i brojnih udaraljki i bubnjeva.
Bez obzira da li ima sluha ili ne, muzička edukacija je bitna, ne samo radi sviranja već i pevanja koje deci služi da iskažu i osećanje radosti i tuge. Nekadašnji mikrofon  zamenjen je selfi mikrofonom i karaokama.

Taktilno čulo je nezamenljiv način detetove spoznaje spoljnog sveta pa sve igračke koje zahtevaju dodir i tumačenje na takav način su dobrodošle.

Ne može se odrasti bez klikera i kocki

Prava je retkost danas videte decu da se igraju klikerima dok je pre samo tridesetak godina bilo nezamislivo, pogotovo za dečake da izađu napolje bez tada popularnih ”kenaca”. Veština gađanja,preciznosti kao i borbeni duh ovde dolaze do izražaja.

Ništa manje tada, a danas pogodotovo popularne su kockice za slaganje. Ima ih i više i manje poznatih brendova, ali sa istim ciljem-uvežbavanje sklapanja i rasklapanja. Uglavnom je ovde najbitnija mašta kako će se različite kocke iskombinovati, dobiti kombinovanjem neka životinja, autić, kućica te veština nije presudna.

Ovo su samo neke od kategorija igračaka za decu koje su sastavni deo odrastanja mališana. Neka deca će insistirati na puzlama, druga na društvenim igrama, poneka će poželeti loptu za svaki sport. Ako dete već ima određenu igračku i ponovo insistira na njoj ili nekoj sličnoj možda nesvesno pokuašava da nam sugeriše šta ga poprilično interesuje i u kom pravcu treba da ide naše roditeljstvo. Naše je da ih osluhnemo i usmerimo, za ostalo će se već sami pobrinuti kad za to dođe vreme.