Prestanite da bežite 

Svi mi želimo da se osećamo lepo, srećno i zadovoljno na svim poljima. Kada smo zbog nečega tužni i uznemireni, sve što želimo je da se što pre osećamo bolje. Kad god prolazite kroz težak period, ne treba da se pretvarate kako je sve u redu i kako ste jaki.

To može učiniti da se kasnije, kada ste sami u svoja četiri zida, osećate još gore. Treba podeliti svoja osećanja sa drugima, ne samo pozitivne emocije već i teške stvari i probleme. Važno je da naučite kako da prihvatite svoje emocije, da sa drugima podelite svoje strahove i brige.

Realno je da se svaki čovek plaši nečega. I to nije ništa strašno ni neobično. Ali može postati nezdravo ako te fobije počnu da narušavaju naš kvalitet života, kao i da ometaju normalno,  svakodnevno funkcionisanje. Prvi korak ka rešavanju svakog problema, jeste priznavanje postojanja problema i njegovo prepoznavanje. Isto je i sa strahovima. Što se više opirete strahu, to je on uporniji i jači. Kada se opirete onda ne dopuštate da ga osetite na pravi način i da se konačno suočite sa njim.

Opustite se 

Naše telo se isto bori sa strahom kao i naša glava. Naše telo se steže u potencijalno opasnim situacijama, steže nam se stomak, i gotovo svi mišići. Disanje nam se ograničava, ili dišemo isprekidano i nepravilno. Sledeći put kada osetite strah, pokušajte da upravljate vašim telom. Probajte da opustite zgrčene mišiće i da se na taj način oduprete, jer to je jedan od načina kako se osloboditi straha. U glavi strah pokušavamo da potisnemo ili da ga dublje analiziramo. Niko, ali baš niko ne može pobediti vaš strah osim vas samih.

Zato, ukoliko tražite način kako se osloboditi straha, nemojte pokušavati da skrećete pažnju na nešto drugo. Sve te misli su u stvari jedan simptom straha, prihvatiite ih ali pokušajte da se distancirate od njih. Navike ne možete lako promeniti, ali možemo pokušati da one koje nam štete zamenimo onim koje su zdrave i koje će nam koristiti. To je samo do nas i do naše volje. Motivacija je ključna u čitavom procesu kako se osloboditi straha, ali stalna motivacija, ona koja nas pokreće i tera na napredak.

Napravite listu i skalu

Prilikom procesa oslobađanja bilo bi dobro da sastavite listu stvari, mesta i situacija kojih se plašite. Ukoliko imate više različitih strahova, koji mogu biti i teški, sastavite listu za svaki od njih. Videćete, kada ih vizuelno predočite, već ćete primetiti da idete napred. Zato je motivacija ključna, i nje ne sme da vam ponestane. Ali isto tako nju je teško održati na duže staze. Ali tu onda uskače disciplina. Ako razvijete disciplinu, onda vam ni motivacija neće predstavljati problem.

Nakon pravljenja spiska ili više spiskova, bilo bi dobro da formirate skalu svojih strahova. Poređajte strahove na skali od 1 do 5, ili od 1 do 10. Razvrstajte ih od najmanje strašnih do onih koji su vam najstrašniji, odnosno kojih se jednom rečju užasavate. Tako ćete početi da preduzimate postepene korake, koji će kasnije postati opušteniji i lakši.