Uživate u adrenalinu? Kako do fantastične avanture

Oduvek su vas privlačili ekstremni sportovi i nalet adrenalin koji doživljavate njihovim praktikovanjem. Izležavanje na plaži i opuštanje u spa centru gotovo da ste zamenili različitim vidovima aktivnog odmora, koji vam pričinjava posebno uzbuđenje. Da biste iskusili adrenalinsku avanturu ne morate da putujete hiljadama kilometara daleko u potrazi za zabavom, dovoljno je da istražite vaše okruženje i odaberete onu koja vam je najprivlačnija.

Srbija i njen region obiluju prirodnim lepotama i nesvakidašnjim planinkim predelima, koji su pogodni za praktikovanje adrenalinskih aktivnosti tokom cele godine. 

Zbog svoje pristupačnosti, a pre svega blizine, čest su izbor za organizovanje aktivnog vikenda kojim ćete sebe nagraditi nakon naporne radne nedelje. Ukoliko vas privlače ekstremne aktivnosti, upoznajte se sa atraktivnom ponudom naše zemje i regiona, i priuštite sebi neophodnu dozu adrenalina. 

Planinski biciklizam na Kopaoniku

Vožnja bicikla po nepreglednim i zahtevnim šumskim terenima postao je jedna od omiljenih adrenalinskih aktivnosti. Popularizacija e-bikeova učinila je ovu aktivnost dostupnoj široj publici, što ne znači da ne treba da budete fizički spremni, ukoliko želite da se oprobate u planinskom biciklizmu. Pored zaštitne opreme koje je neophodna dok se spuštate niz strme i uske staze, od vas se očekuje da ste dobro utrenirani i da posedujete određene fizičke predispozicije kao što su balans, snaga i spretnost.

Naša zemlja ima raširenu mrežu biciklističkih staza na mnogim planinama, ali se Kopaonik izdvaja kao izuzetno atraktivna destinacija za sve ljubitelje ove vrste biciklizma. Ukoliko ne posedujete svoj bicikl , postoji mogućnost da ga iznajmite na samom ulazu za žičaru Pančićev vrh, koja je inače prilagođena i za dvotočkaše. 

Rafting rekom Tarom

Ova adrenalinska aktivnost je zbog svoje pristupačnosti i bezbednosti dostupna gotovo svima onima koji žele da se oprobaju u ovom sportu, bez obzira na fizičku spremu. Zato je rafting na Tari postao jedan od najpopularnijih vidova zabave, pogodan za organizovanje team-buildinga, momačkih i devojačkih večeri, ili adrenalinskih druženja. Pre nego što započnete sa spuštanjem brzacima, prolazite kroz kratku obuku i dobijate svu neophodnu zaštitnu opremu za čamac.

Od velikog je značaja odabrati pouzdan i proveren kamp sa iskusnim skiperima, kvalitetnom zaštitinom opremom i udobnim smeštajem. Raznovrsne ponude za rafting Tarom nude celokupan doživljaj boravka kroz upoznavanje sa lepotama područja reke Tare, uživanje u autentičnim gastronomskim specijalitetima i otkrivanje divlje strane prirode. Ukoliko još uvek niste iskusili rafting avanturu, onda vam preporučujemo da odabere period kada reka nije toliko brza, što su meseci juli i avgust. 

Via ferata na Mokroj Gori

Ovaj vid adrenalinske aktivnosti poslednjih godina posebno je popularan među organizatorima team-buildinga, a predstavlja spoj planinarenja i alpinizma. Podrazumeva penjanje po stenovitim predelima, po posebno uklesanim gvozdenim merdevinama koje olakšavaju kretanje po steni. Via ferata je potpuno bezbedna aktivnost jer se koristi posebna osiguravajuća opremu kao što su kaciga, uže, pojas, rukavice, gurtne, a licencirani instruktor  vam je obezbeđen. Stene  Berima na Mokroj Gori predstavljaju savršenu destinaciju za sve ljubitelje ovog ekstremnog sporta, a kada savladate njene vrhove, očekuje vas nezaboravan pogled od koga zastaje dah. 

Netaknuta priroda Stare planine

Ovaj karpatski planinski masiv važi za jednu od najupečatljivijih planina u Srbiji, a njena divljina i očuvana autentičnost privlače veliki broj zaljubljenika u zahtevno planinarenje. Na Staroj planini se nalazi drugi po redu najviši vrh naše zemlje Midžor (2169), cilj mnogobrojnih ljubitelja adrenalina. Zimi privlači skijaše, jer poseduje 13 km atraktivnih staza, a u letnjim mesecima se organizuje najveća i najzahtvenija skajraning trka na ovim prostorima, koja privlači veliki broj turista koji svoju fizičku i psihičku spremnost žele da testiraju upravo na tlu Stare planine. 

Paraglajding na Zlatiboru

Ako ste ikada imali želju da posmatrate svet iz ptičje perspektive, onda će vam ovaj sport pružiti ovo nesvakidašenje iskustvo. Paraglajding je sada već zastupljen širom naše zemlje, ali veliki broj ljubitelja ovog specifilnog ekstremnog sporta kao odredište bira Zlatibor. Kako biste praktikovali ovu aktivnost, neophodno je da prođete specijalnu obuku, teorijsku i praktičnu, gde će vas upoznati sa opremom koju koristite,kao i osnovama paraglajdinga. Ukoliko želite samo da se oprobate, onda vam je na raspolaganju iskusni pilot, koji će se zajedno sa vama provozati i učiniti da se opustite i uživate u letu. 

Adrenalinski sportovi predstavljaju jedinstveno iskustvo i uče nas da izlazimo iz svoje zone komfora i testiramo granice izdržljivosti. Omogućavaju nam da se kroz različite aktivnosti upoznamo sa lepotama našeg okruženja i otkrijemo drugačiju stranu prirode. Ovo je samo mali deo bogate ponude koju Srbija i njeni susedi mogu da pruže svim ljubiteljima adrenalinske zabave.