Polaganje vozačkog ispita po novom Zakonu

Poslednje izmene novog zakona o bezbednosti saobraćaja stupila su na snagu početkom 2017. godine. Uvele su mnogo toga novog, što je u stvari takoreći staro, jer je postojalo pre više desetina godina, kao obavezni deo ispita za polaganje za B kategoriju. Sve je uvedeno radi unapređenja sposobnosti budućih vozača i snalaženja na putevima naše zemlje i inostranstva.


Polaganje za vozačku dozvolu dosta je danas dužeg trajanja nego pre, pa je potrebno izdvojiti više vremena za obuku ali i nešto više novca.

Cene plaganja za vozačku dozvolu možete pogledati ovde.

U nastavku teksta navodimo ključne novine za polaganje vožnje, kao i koliko novca je potrebno izdvojiti dok dođete do vozačke dozvole.

Novine za polaganje vožnje po novom zakonu

Prema starom zakonu, od pre više godina, polagala se vožnja tako što se voze časovi na poligonu i na ulicama. Zatim se, u isti dan izlazi na teorijski test, poligon i vožnju po ulicama pred komisijom, čime bi polaganje za vozačku dozvolu bilo završeno. Po novom zakonu, polaganje je dosta prošireno. Naime, prisustvuje se teorijskoj nastavi u trajanju od 40 časova, koje organizuje auto škola. Zatim se polaže teorijski test na kompijuterima, popunjavanjem i davanjem odgovora na pitanja. Kandidtati odmah nakon izrade znaju da li su položili i koliko su poena imali, kao i gde su napravili greške. Praktični časovi vožnje na poligonu su najmanje 2 časa, od ukupno 40, gde se ostatak vozi na ulicama različitog stepena prometnosti. Na poligonu se vežba opšte snalaženje i upravljanje automobilom. Uz to, obavezno se pristupa nastavi prve pomoći, u domovima zdravlja koji imaju dozvolu za to, u trajanju u 8 časova.

Polaganje vožnje praktično, realizuje se na kraju procedure, odnosno nakon položenog teorijskog testa, prve pomoći i dobijenog lekarskog uverenja. Polaganje za B kategoriju praktično podrazumeva prijavu za polaganje za vozačku dozvolu, izlazak na ispit na poligon i na ulicu. Na poligonu se proverava sposobnost kretanja na putu napred i nazad, okretanje, parkiranje i ulazak u garažu rikvercom, u tačno obeleženom rastojanju. Zatim se vozi nekom od predviđenih trasa, koje se voze i tokom same obuke. Kandidati mogu da izađu na polaganje vožnje sa 17 godina, što pre nije bio slučaj, samo što tada dobijaju probnu vozačku dozvolu. To znači da mogu upravljati automobilom uz prisustvo iskusnog vozača, u trajanju od godinu dana, nakon čega dobijaju redovnu vozačku dozvolu.

Cena obuke i testova za polaganje vožnje

Pravo je pitanje koliko je novca potrebno za uspešno polaganje za B kategoriju, a tek koliko dodatno ako morate na ispit više puta. Pa da krenemo redom. Iznos koji je potreban za teorijsku obuku je oko 12.000 dinara, uvažavajući razlike u cenama raznih auto škola. Prijava teorijskog dela ispita je 5.000 dinara. Praktični časovi za polaganje vožnje, plaćaju se oko 40.000 dinara. Prijava časova za polaganje za B kategoriju je takođe 5.000 dinara. Troškovi koje ćete imati za obuku i polaganje prve pomoći zavise od cena koje utvrde nadležni domovi zdravlja i institucije. Uglavnom se te cene u proseku kreću između 5.000 i 8.500 dinara.

Obavezno je imati lekarsko uverenje, pa je važno obaviti osnovne preglede, da bi se utvrdila zdravstvena pogodnost i sposobnost za vožnju automobila. Cena lekarskih pregleda za vozačku dozvolu kreće se obično između 2.000 i 4.000 dinara. Što govori da je prosečno ukupno potrebno izdvojiti nekih 62.000 dinara za teorijsku, praktičnu obuku i ispit, na šta treba dodati cenu lekarskog uverenja i obuke prve pomoći, što je još minimum 7.000 dinara. U proseku, cena koju plaćate za polaganje za B kategoriju je skoro 70.000 dinara, što je visoka cifra, ali daje ujedno znatno viši nivo bezbednosti.

Za polaganje vožnje prema pravilima novog zakona potrebno je izdvojiti više meseci, vremena, truda i aktivnog učenja. Obukom se stiču osnovna znanja, sposobnosti i iskustva, koja se tokom vremena, svakodnevnom vožnjom proširuju, usavršavaju i uvežbavaju. Što je obuka detaljnija i dužeg trajanja, to je bolje za sticanje više znanja i iskustva tokom vremena.