Da li je dozvoljena fizicka aktivnost posle operacije vena?

Fizička aktivnost važan je aspekt zdravlja organizma, kondicije i celokupnog zdravlja. Osobe koje se bave nekim sportom, često šetaju ili se rekreiraju na neki sličan način, preventivno održavaju svoje zdravlje na visokom nivou. Mnogi ljudi međutim, tek nakon neke nezgode ili operacije postanu više fizički aktivni, ali i to je važno za unapređivanje životnih navika.


Operacija vena predstavlja hirurški zahvat koji se obavlja standardnom metodom „čupanja“ oštećenih delova, laserom, vodenom parom ili na neki drugi način. Preventiva problema sa venama jeste svakodnevna fizička aktivnost, ali je važna i prilikom postoperativnog toka oporavka.

Zašto dolazi do problema sa venama?

Vene predstavljaju kapilare koji vode krv do srca. Njihovo zdravlje i funkcionisanje u velikoj meri od rada mišića potkolenice, tačnije njihovih pokreta. U slučaju slabog rada mišića, dolazi do usporenog toka krvi kroz vene, pa čak i stvaranja tromba, odnosno ugruška koji može blokirati funkcije krvotoka i odsustvo cirkulacije. Dugo sedenje na poslu, veći višak kilograma, mala fizička aktivnost i kretanje, kao i porodično nasleđe, ključni su faktori koji prouzrokuju probleme sa venama. Takvim načinom života kretanje krvi se usporava, ostaje u donjim ekstremitetima i teže dopire do srca. Javlja se veći otok nogu, bolovi i pucanje vena. U takvim situacijama operacija vena je neophodna, i sve potrebnija što su ovi simptomi veći, navodi dr Miroljub Drašković, specijalista vaskularne hirurgije i načelnik Specijalne Hiruške Bolnice dr Drašković.

Kako se vrši operacija vena?

Operacija vena jeste zahvat koji se vrši tradicionalnim ili savremenim metodama kao što je operacja vena vodenom parom. Razlika je u tome što je kod ovakvih inovativnijih tehnika kraće trajanje zahvata, kao i period oporavka. Tradicionalnom metodom, pronalaze se oštećeni delovi vena, odstranjuju paralelnim praćenjem stanja na ekranima. Zdravi delovi vena se spajaju sajlicama i iglicama, i zatim podvezuju iza kolena ili kod prepona. Operacija može biti bolnija, zbog samog „čupanja“ vena i ožiljaka, a period oporavka je oko mesec dana. Sa druge strane, inovativnijom, laserskom metodom, podrazumeva se nepostojanje ožiljka, već se koristi toplotna snaga lasera, koja slepljuje problematične regije vena. Oporavak je skoro potpun čak nakon nekih deset dana. Laserska intervencija traje kraće, i zadržavanje u bolnici je minimalno, obično samo jedan dan.

vericose-veins

Metode operacije vena

Tehnika i tehnologija je napredovala u svim segmentima života i poslovanja. Javljaju se usavršenije, inovativne metode i u medicini. Tako, operacija vena može se izvršiti na različite načine: klasičnim vađenjem oštećenih delova iglama i sajlama, laserom, vodenom parom ili na druge načine. Operacija vena na tradicionalan način je najbolnija, i oporavak traje najduže. Naime, prave se rezovi i seku oštećeni delovi vene, a zatežu zdravi. Zatim se podvezuju iza kolena ili kod prepona. Oporavak traje minimum četiri nedelje. Za razliku od ovog načina, savremenije metode, kao što je laserska, uglavnom ne podrazumevaju pravljenje reza i ostavljanje ožiljaka. Laserska sonda se upotrebljava u ove svrhe, unosi u proširene vene i sve to pod apsolutnom kontrolom ekrana, odnosno ultrazvuka. Zrak lasera zagreva oštećene delove vena i sljepljuje, na osnvu čega se regeneriše. Poželjno je ponoviti ovaj vid zahvata nakon nekog vremena, radi boljeg i dugotrajnijeg efekta.

Komplikacije nakon operacionog zahvata

Operacija vena može da ostavi neke posledice, posebno u prvom delu oporavka, nekih 10 do 15 dana nakon intervencije. Prvo, obično se javljaju povremeni bolovi, iz razloga što je ipak u pitanju hirurški zahvat, pa je normalno da se jave bolovi prilikom pokreta, važno je samo da ne budu snažni i trajni. Pored toga, stvaranje krvnog ugruška, odnosno tromboza takođe se često javlja. U pitanju je ipak veća komplikacija, koja neće ostaviti velike posledice ukoliko se na vreme obratite lekaru i dobijete adekvatan savet i terapiju. I kod drugih operacija ovo je često pojava, jer se krv razređuje da bi se lakše izvršile, a nakon toga sporije protiče venama. Još jedan vid komplikacija jesu ožiljci i rane. Ukoliko se operacija vena izvodi laserom, nema trajnih ožiljaka, kao kada je u pitanju direktan, klasičan zahvat „čupanja“ oštećenih delova.

varicose-veins-isolated-white-background_33798-187

Ožiljci ostaju, ali se i javljaju i crvenila, osip i otok. Posledica su nekada direktnog dejstva anestezije, oštećenja nekih nerava oko rane i slično. Pojava krvnog podliva i hematoma dešava se uz povremen otok, zbog igala, laserskog zagrevanja i drugih razloga, koji su u ključnoj vezi sa operacijom vena. Pored svega navedenog, trnjenje nogu, kočenje, grčevi i gubljenje osećaja u mišićima, javljaju se zbog dužeg vremenskog perioda mirovanja.

Povratak u formu nakon operacije vena

Operacija vena zahteva da se oporavljate do nekih mesec dana. Boravak u bolnici traje od jednog do nekoliko dana, ali kod kuće je potrebna nega i mirovanje. Obavezno je zavijanje i previjanje rane, a kasnije tokom oporavka pažnja kod odevanja, nikako stezanje oko rane, uska odeća i slično. Upotreba tableta protiv bolova uz konsultovanje sa lekarom je moguće, kao i nekih preparata koji će pomoći da rana zaraste, ili da se smanji ožiljak i nesavršenosti na koži. Pravilna ishrana, unošenje dosta vitamina kojih ima cvekla, borovnica, brusnica, aronija, džigerica i druge namirnice ubrzaće oporavak. Fizička aktivnost se preporučuje tek kada prođe i više od mesec dana. Uz pravilnu negu, mirovanje i kvalitetnu ishranu, povratak u formu biće brži i jednostavniji.

varicose-veins-skin-macro-close-up-circulation-problem-medicine_74333-147

Operacija vena je zahvat koji su prošli mnogi ljudi, različite starosne strukture. Uzroci problema sa venama i kapilarima su nekada lakše, a nekada teže vidljivi. Operacionim zahvatom rešava se ovaj problem jednostavnije i brže uz mirovanje, slušanje saveta lekara i pravilnom ishranom, čime se smanjuje mogućnost pojave komplikacija.

Da li oporavak podrazumeva fizičku aktivnost ili ne?

Oporavak nakon operacije vena zahteva da se odleži u bolnici od jednog do tri dana. Zatim se kod kuće podrazumeva mirovanje do sedam dana. Povremeno ustajanje, blaga šetnja po kući je dozvoljena odmah. Sva obimnija fizička aktivnost, teret, nagli pokreti, veći koraci i preginjanje je strogo zabranjeno. Razlog je to što može doći do oštećenja rane, nerava oko mesta gde se vršila intervencija i slično. Fizička aktivnost je važna, posebno u prvih mesec dana, čak i do šest meseci. Blaga, spora svakodnevna šetnja, obavezan je deo uspešnog brzog oporavka nakon operacije vena. Trčanje, savijanje, teške vežbe i druge aktivnosti ne mogu se obavljati dok rana dovoljno ne zaraste, odnosno dok se funkcija vena u potpunosti ne obnovi. Nakon toga, podrazumeva se dodatna fizička aktivnost, sport ili nešto drugo, što će olakšavati proticanje krvi kroz organizam, pospešiti cirkulaciju i dotok krvi do srca. Biti aktivan u ovom pogledu vrlo je značajno za celokupno zdravlje osobe.

Fizička aktivnost, kako je već navedeno, jedan je od ključnih preventivnih, ali i korektivnih mera kada su u pitanju problemi sa venama. Ukoliko ne reagujete na vreme da sprečite ove probleme, ili je dominantan nasledni faktor, nakon operacije vena trudite se da uvedete neku aktivnost u vašu svakodnevnicu. Na taj način, problemi sa venama sigurno se neće ponavljati, i zdravlje će biti trajno očuvano.