Pernice kao nezaobilazni deo školske opreme

 

U današnje vreme, pernice su postale sastavni deo školskog pribora, koje su potrebne svakom učeniku. Prilikom kupovine školske opreme, one se prirodno nalaze na spisku za vašeg školarca, a u zavisnosti od razreda koje vaše dete pohađa, možete birati između različitih modela koje služe za pakovanje gumica i olovaka, ali i bojica, lenjira, flomastera i ostalih školskih potrepština. 

Kroz istoriju, namena pernica je ostala ista, ali su se menjali materijali od kojih se one izrađuju, kao i njeni oblici. Posebno su zanimljive pernice koje su se ranije izrađivale od mnogo vrednijih materijala kao što su srebro, zlato ili slonovača. 

Današnje pernice se mogu naći u pravougaonim oblicima i uglavnom od materijala koje su nepromočive i mogu se prati i čistiti. Godinama se menjala i veličina samih pernica. U početku, pernice su bile dizajnirane samo za šest olovaka i izgledale su slično futrolama. Danas je situacija drugačija, a pernice su postale transportna sredstva, u koje može stati skoro sav školski pribor. 

Moderni oblici pernica doprinose raznovrsnosti i različitim stilovima – pronađite odgovarajuće pernice za devojčice i dečake

Današnje pernice se izrađuju u različitim veličinama, oblicima, dezenima i bojama, pa je izbor poprilično raznolik. Pernice se mogu podeliti u dve grupe:

  • školske pernice koje se koriste učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti. Ovakav tip pernica služi za skladištenje i transport školskog pribora, kao što su olovke, gumice, lenjiri, flomasteri, bojice, šestar i drugo. 
  • elegantnije pernice manjih dimenzija, koje su namenjene za luksuzne olovke. Ovakve pernice se obično izrađuju u okviru svetski poznatih brendova, pa služe i kao promotivni materijal. 

Prva grupa pernica se može pronaći u svakoj bolje opremljenoj knjižari ili većim marketima. Namenjene su deci svih uzrasta i starijima, kojima su neophodne za nošenje pribora za pisanje ili crtanje. Razlikuju se čvrste i meke pernice. 

Čvrste pernice su pravougaonog oblika sa jednim zipom ili dva zipa na sprat. Kod mekih pernica, unutrašnjost je sačinjena maksimum od dve pregrade. One se prodaju zasebno od školskog pribora, dok se čvrste pernice mogu pronaći prazne ili pune. 

Dečije pernice se danas proizvode u raznim bojama i sa motivima crtanih junaka. Iz tog razloga, u ponudi su različite pernice za devojčice i dečake, koje mogu da se uklapaju i sa školskim rančevima i čine jednu celinu. 

Da li odabir pernice zavisi od uzrasta deteta?

Različiti tipovi pernica napravljene su za decu svih uzrasta i njihove različite namene. Za decu predškolce i osnovce koji kreću u prvi razred najčešći izbor su čvrste pernice, koje su veoma pregledne i u njih može stati puno školskog pribora. Međutim, ovaj tip pernica je poprilično glomazan i težak, pa đacima otežava nošenje školskih torbi. 

Mekše pernice, s druge strane, češći su izbor starijih učenika, koji su već naprvili selekciju školskog pribora i nose samo ono što im je potrebno. Ovaj tip pernica nije preporučljiv za mlađe uzraste, jer mogu izgubiti previše vremena da pronađu ono što im treba. Iako teže, čvrste pernice su preporučljive za prvake i za vežbanje spretnosti i motorike, uz pomoć jednostavnih radnji poput vraćanja olovaka na svoje mesto.