PATIKE SU POSTALE VEOMA VAŽAN DEO ŽIVOTA

Patika je veoma važna, jer drži stopalo čvrsto, rasterećuje zglob i Ahilovu tetivu, pa zbog toga nema bolova u nogama i smatra se najudobnijom vrstom obuće, omogućujući energetski najefikasniji stil gaženja. Stil gaženja ili pronacija je normalna pojava karakteristična za svakog pojedinca. Patikom amortizujemo udarac svog stopala o podlogu pri koračanju, skakanju, trčanju. Biranjem patika kao omiljenu vrstu obuće, svakako je jasno da birate udobnost i funkcionalnost. Ako vam neki modeli mame uzdahe, poput Hogan patika, a nisu baš za određenu namenu, vi ih možete korigovati ulošcima i sebi prilagoditi. Bitno je da odredite svoj stil gaženja u odnosu na normalan – ukoliko imate nadpronaciju, gazite unutrašnjim svodom stopala, a ako imate podpronaciju, gazite spoljašnim delom stopala.

Adidas, Nike, Reebok, Hogan patike… tržište patika nudi razne modela različitih brendova. Čovek ih bira po svom ukusu, ali da li zaista razume koje modele treba da izabere? Koliko često čujemo brigu roditelja za prve korake svoje dece? Nepogrešivo biraju patike, ali da li poznaju namenu i funkcionalnost svih modela?

Danas je patika nezaobilazni deo svakog cipelara! Ova nekada isključivo sportska obuća, danas je svakodnevnica. Pored udobnosti koju nude, svoju popularnost duguju popularnim sportistima i njihovim sportovima, raznim muzičarima ( poput rokera i repera ), koji su postali reklamna i zaštitna lica raznih brendova, poput Hogan patika. Doprinos koji daju slavne ličnosti može trajati i decenijama! Tako su patike i proširile svoju namenu i upotrebu – sada ima patika za trčanje, za šetnju, za ples…

KAKO ODABRATI PRAVE HOGAN PATIKE

Posebno razmislite o nameni svojih budućim patika koje želite da kupite. Fudbaler zna da mu  treba plitka patika sa đonom sa kramponima, da bi sprečio opasno prokljizavanje na travi. Tako će njegove omiljene Hogan patike koristiti isključivo za neki izlazak ili šetnju, jer taj brend želi da šeta lakim korakom sa svojim prijateljima. Košarkaš uvek bira dublju patiku da bi ojačao svoj skočni zglob koji je izložen pritiscima prilikom skakanja. On ima i dublje Hogan patike, pa ih nosi naizmenično. Čvrstinu pruža kožni materijal, pa tako ovaj profesionalni sportista osigurava svoj skočni zgob od povrede. A ista ta Hogan patika, ili neka druga poput Reebok, može biti plitka, laka i savitljiva, od prozračnog materijala, koji obezbeđuje dobar protok vazduha. Zato je takva vrsta patika odličan izbor za trčanje i džogiranje. Neka onda neki elegantni model Hogan patika ostane za šetnju u dvoje, ili ples sa prijateljima. Teniseri nose patike slične košarkaškim, ali nešto pliće. Dvoranski sportisti – rukometaši i odbojkaši biraju pliće sa đonom protiv proklizavanja.

IZABERITE SVOJE PATIKE U OLDFRATELLI RADNJI

Koliko god vam je jasna namena i funkcionalnost patika, vrlo je bitna njena veličina. Bez obzira koliko ste opčinjeni Hogan patikom, ne kupujte je ako vam je mala ili velika, jer patika odmah gubi smisao. Ukoliko je veća, pa vam spada sa nogu, onda nema sigurnosti, a ukoliko je manja od vašeg stopala, budite uvereni da je nikada nećete razgaziti. Ako vas žulja i steže, jedva ćete dočekati da je izujete. Zbog toga treba izabrati pravu veličinu, eventualno može po neki model koji ima brojeve na pola, veći za jednu polovinu. Ono u šta smo sigurni, u prodavnici OldFratelli ćete uz ogroman izbor kvalitetnih patika dobiti i pokoji savet kako pravilno izabrati i usaglasiti model sa namenom.