Neophodni elementi za uređenje kupatila

Uređenjem unutrašnjeg ambijenta životnog prostora, poseban akcenat pripada celini kupatila.

  Kupatila su prostorije sa najvišim stepenom higijene, blistavim keramičkim površinama i funkcionalnim sanitarijama. Osnovno pravilo koje se odnosi na uređenje kupatila pripada odabiru sanitarija. Sanitarije su osnovni i neophodni element za uređenje kupatila, pri čemu se izborom keramike opisuju mehaničke osobine proizvoda. Kombinacijom mozaik pločica ili onih u dve boje, poseban akcenat pripada unutrašnjem dizajnu. Najviše pažnje treba pokloniti estetskom izgledu, funkcionalnom karakteru i skladnom rasporedu svih sanitarija. Elementarne sanitarije su toaletna šolja, lavabo i tuš kada. Svaki dodatni element može se smatrati dopunom i toaletnim aksesoarom. 

  Univerzalni i moderni lavaboi za sve tipove kupatila

  Ukoliko želite moderan  dizajn ravnih linija, onda su lavaboi univerzalne namene pravo rešenje za svaki stil kupatila. Lavaboi su uglavnom montirani na zid ali nije redak slučaj ugradnje van zidnih površina odnosno u sklopu kupatilskog nameštaja. Lavabo je pre svega funkcionalne namene uz keramičku površinu koja se čišćenjem lako održava. 

  Osnovna uloga lavaboa, ogleda se u održavanju higijene lica, ruku i zuba. U sklopu lavaboa poželjna je montaža ugradnjih ormarića, koji se prema nameni ubrajaju u dodatni kupatilski aksesoar. Najbitnija stavka svakog umivaonika  jeste veličina i stvarni oblik u prostoru. U skladu sa veličinom,  lavaboi se dalje montiraju i na njih ugrađuju dodatni elementi poput slavina i ventila. Prilagodljivi su manji lavaboi u manjim kupatilima. 

  Prilagodljivost umivaonika za manju kvadraturu kupatila

  Kupatila manje kvadrature imaju ograničenu površinu za montažu svih kupatilskih elemenata odnosno sanitarija. Sve sanitarije u navedenom slučaju moraju biti nešto manjih dimenzija od standardnih serijskih veličina. Manji umivaonik je uvek prilagodljiv u ograničenom prostoru, pri čemu veoma često  nema dodatnog izbora montaže ormarića u kojima su skriveni delovi odvoda i ventila. Ipak, postoje umivaonici sa stepenom nadgradnje ili direktne ugradnje u zid kao nosećeg medijuma. Uska kupatila dalje određuju oblik umivanika koji je najčešće ovalnog ili manjeg pravougaonog oblika. 

  Manja kupatila od standardno komfornih, kreiraju poseban minimalistički izgled odnosno stil koji odiše funkcionalnošću. Ukoliko niste sigurni u pravi izbor, sagledajte preporuke vodećih proizvođača keramike, opredelite se za kvalitetne dodatne elemente i baterije kojima se reguliše dotok vode. Manji umivaonicu mogu iznenaditi svojom cenom, pa prema tome biti skuplji od klasičnog izbora. Najčešće se biraju nadgradni tipovi kojima se iskazuje praktičnost upotrebe. 

  Uz montažu lavaboa sledi odabir ogledala

  Pozicija ogledala u kupatilu upravo je iznad lavaboa odnosno umivaonika. Veličina i uokvirenost ogledala zavisi od veličine umivaonika  svedenih linija keramike. Ogledala mogu biti pravougaona, okrugla ili ovalna, što zavisi od oblika umivaonika i širine najdubljeg dela. U sklopu ogledala poželjna je montaža ormarića za kupatilski pribor i sitnu šminku. 

  Ukoliko pozicija kupatila ipak nije dovoljno osvetljenja uticajem prirodne sredine, sledite izbor adekvatnog osvetljenja koje prati poziciju ogledala. Iznad ogledala možete postaviti dodatnu rasvetu koju samostalno možete podešavati pri čemu je ovakav tip osvetljenja poželjan muškarcima tokom brijanja a ženama tokom feniranja i šminkanja. 

  Kombinacija umivaonika i ogledala daje jasnu sliku vizuelnog uređenja, što unosi potpuno novu dimenziju u kupatilski prostor. Svaki dodatni element koji čini deo kupatila, prema nameni mora ispunjavati kriterijume funkcionalnosti, efektnosti i estetske upadljivosti.