Nekoliko saveta kako da smanjite potrošnju vode u domaćinstvu 

Voda je pored vazduha najvažniji element za očuvanje života na našoj planeti. Ona je ograničeni resurs koji će, ukoliko se njome ne upravlja pravilno, u bliskoj budućnosti biti visoko deficitarna. Zato očuvanje vodenih tokova i pravilno gazdovanje i korišćenje vode može u velikoj meri pomoći ublažavanju posledica njene nestašice. 

Osim toga, ukoliko pogledamo materijalnu stranu, cena vode je sve veća i domaćinstva plaćaju sve veće račune za utrošenu vodu koju koriste. Pa zašto onda ne biste spojili lepo i korisno? Smanjite potrošnju vode, umanjite vaš račun i pomozite globalnom očuvanju ovog dragocenog prirodnog resursa. Evo nekoliko načina kako da smanjite potrošnju vode.

#1 Nabavite mašinu za pranje sudova i ostavite sunđer

Možda vam se na prvi pogled čini da ručnim pranjem sudova trošite manje vode nego kada biste ih prali u sudomašini. Međutim, moderni uređaji za pranje sudova kao što su Beko, Miele, Whirlpool il Bosch sudomašine potroše između 10 do 15 litara vode po jednom ciklusu, neke čak i manje. Sa druge strane, ručnim pranjem iste količine posuđa u proseku se troši između 50 i 60 litara vode. Štaviše, ukoliko pustite da voda stalno teče dok perete sudove, potrošićete oko 100 litara. 

Sa te strane gledano razlika je neverovatno velika. Ukoliko barem jednom dnevno puštate uređaj u rad možete uštedeti oko 90-tak litara vode. Ako to pomnožite sa brojem dana u mesecu ili godini, dobićete cifru za koju prvo nećete verovati da je ispravna.

#2 Testirajte vaše vodovodne instalacije

Skrivena curenja za koja niste svesni da postoje ili znate za njih a mislite da nije ništa strašno, mogu prilično povećati potrošnju vode. Na primer, ukoliko niste sigurni da li vam vodokotlić curi ili nije podešen pa kroz njega prolazi više vode nego što je potrebno, možete ubaciti malo bele boje. Ako nakon nekog vremena voda u njemu postane ponovo prozirna, znači da je stara otekla a nova došla. Podesite ga ili proverite gde curi.

Takođe, prestanite da koristite toalet kao pepeljaru. Za svakim opuškom koji ubacite u WC šolju pustite vodu. Ako znamo da se u vodokotliću nalazi oko 9 litara vode i ako ga ispraznite samo jednom u toku dana kako biste isprali opuške od cigareta, mesečno ćete potrošiti najmanje oko 300 litara vode. Zvuči neverovatno, zar ne?

#3 Investirajte u nove visokokvalitetne i efikasne uređaje

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite kako biste smanjili količinu vode koju potrošite je da koristite visokokvalitetne i efikasne uređaje. Ovo se pre svega odnosi na mašine za pranje veša, sudomašine i tuševe. 

Baterije za sudopere, lavaboe i tuševe otprilike troše oko 13 do 15 litara vode u minuti. Ukoliko na njima ugradite perlatore, možete smanjiti protok na 5 do 8 litara vode, i to bez umanjivanja komfora kada perete ruke ili se tuširate, odnosno bez smanjenja pritiska vode.

Moderne mašine za pranje veša su konstruisane tako da troše manje električne energije i manje vode za pranje. Osim toga, u zavisnosti od vrste veša koji perete možete izabrati različite programe pranja kojima ćete uštedeti i količinu vode koju potrošite. Na primer, ukoliko veš nije puno zaprljan probajte sa brzim pranjem.

#4 Isključite vodu kada vam nije potrebna dok brinete o higijeni svog tela

Nakon što navlažite četkicu za zube pošto ste na nju postavili pastu i napunili čašu za ispiranje usta isključite vodu. Ne dozvolite da bespotrebno teče. Isto važi i kada je brijanje u pitanju. Nasapunjajte bradu i obrijte se tako što ćete uključivati vodu samo onda kada ispirate brijač. Dok brijačem idete po obrazima voda ne mora da teče bespotrebno.

Takođe možete ograničiti svoje tuširanje. Naravno da se svi moramo tuširati obično posle posla, nekada i više puta u toku dana da bi se rashladili, međutim to ne moraju biti tuširanja od po 30 minuta. Skratite vaš boravak pod tušem na 10 do 15 minuta.

#5 Uhvatite kišnicu kojom ćete zalivati travnjak i baštu

Umesto da odvodite kišnicu možete je sakupljali i njome zalivali travnjak i ukrasno bilje. Osim što ćete na ovaj način uštedeti, u zavisnosti od količine padavina tokom godine, činite dobru stvar i za vaše biljke. One ne vole tehničku vodu iz slavine, koja je u najvećem broju slučajeva tretirana hlorom. 

Takođe, ukoliko dodatno želite da smanjite potrošnju vode, biljke zalivajte ručno umesto sistemima za zalivanje. Na taj način možete uštedeti čak jednu trećinu ukupne vode koju potrošite na zalivanje. Biljke na otvorenom, u bašti, zalivajte rano ujutru ili kasno uveče. Ukoliko ih zalivate u podne po visokim temperaturama, osim što to neće biti dobro za biljke i više vode ćete trošiti, jer je to period kada će i isparavanje vode biti najveće.

Postoji mnogo načina kako da uštedite vodu. One najčešće smo opisali, međutim postoji još puno drugih poput pranja automobila u perionici. Osim što ćete pomoći globalnoj održivosti pijaće vode, možete uštedeti i veliku količinu novca.