Kupovina i prodaja stanova u konstantnom porastu

Već dugo planirate da kupite stan u Beogradu?

U poslednje dve godine velika je potražnja na tržištu nekretnina. Stručnjaci kažu da je porasla kupovina i prodaja stanova. Stanovi se traže i u širem i u užem delu Beograda, a među kupcima ima i stranaca koji biraju luksuzne stanove i atraktivne lokacije.

Svima je dobro poznato da mnogi žitelji Beograda nemaju rešeno stambeno pitanje. Zato svi koji razmišljaju da kupe nekretninu znaju da moraju doneti ozbiljnu odluku u životu. Pre nego što krenete u potragu za novim krovom nad glavom, dobro se informišite i raspitajte se šta vas sve čeka. Obratite pažnju na profesionalnost posrednika i ne dozvolite da vas neinformsanost spreči da napravite dobru pogodbu.

Da li znate kako funkcioniše kupovina i prodaja stanova?

Ako ne znate ni šta je sve potrebno prilikom podizanja stambenog kredita, ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo. Istraživanja su pokazala da se kupci prilikom kupovine stana najviše plaše prevare od strane prodavca kojima je glavni cilj prodaja stanova po svaku cenu, a što se tiče razloga za kupovinu, oni mogu biti različiti. Stoga, kupcima nekretnina savetujemo da budu na oprezu.

Troškovi vas vrebaju na sve strane, zato ih pažljivo isplanirajte. Tržište određuje cenu stana, pa zato na vreme obratite pažnju na realne cene. Ukoliko ne znate koliko može da vas košta nekretnina, onda se posavetujte sa profesionalcima, jer agenti za nekretnine tačno znaju da li je investicija u nekretninu isplativa ili se stan prodaje po ceni koja znatno odudara od tržišne cene.

Ako kupujete stan za gotovinu, evo koji vas sve dodatni troškovi očekuju.

Morate da platite taksu kod notara, u slučaju novčane transakcije proviziju kod banke, ali i porez na prenos apsolutnih prava. Korisnici stambenih kredita treba da znaju da ih očekuju znatno veći troškovi, pa bi trebalo na vreme da se informišu o dodatnim troškovima koji ih čekaju.

Agenti za nekretnine su saglasni u sledećem. Sve je veća potražnja za nekretninama, pa stalno raste prodaja. Stanovi se uglavnom biraju u naseljima koja imaju u blizini škole, vrtiće, domove zdravlja, velike prodavnice, a često mladi bračni parovi traže stanove koji su u blizini njihovog posla.

Da li treba da se plaća kapara?

Bilo koju nekretninu da kupujete, neophodno je platiti kaparu. Mnogi kupci davanje novca kao kaparu ne smatraju mnogo ozbiljno, ali trebalo bi, jer kapara predstavlja osiguravajući faktor, ali i obavezujući. Zainteresovani kupac njome garantuje da će nekretninu kupiti, a prodavac se obavezuje da će stan baš tom kupcu prodati. Na taj način se štiti i zainteresovani kupac, ali i prodavac.

Posebno obratite pažnju na predugovor. Neka u njemu stoji precizni iznos kapare, a obavezno prilikom potpisivanja predugovora dajte i kaparu. Napominjemo još jednom da obavezno treba navesti tačnu visinu datog iznosa kako kasnije prilikom isplaćivanja ostale količine novca ne biste došli u neku neprijatnu situaciju.

Od celokupne cene nekretnine, kapara predstavlja 10% iznosa, a kupci sami odlučuju da li će isplatiti tačno 10% ili će dati više novca od tog iznosa.

U svakom slučaju kada se predugovor potpiše, sigurna je prodaja. Stanovi su danas dobra investicija, posebno ako su manji i ako se nalaze na dobroj lokaciji.