Kulinarski početnici

Kažu da nije sramota ne znati, već da je sramota ne pitati onoga koji zna. Bez obzira o čemu se, nemojte da vas je sramota da pitate nešto, jer kako ćete drugačije naučite ako ne dobijete odgovore na postavljena pitanja. Treba imati na umu da je ovo univerzalno pravilo za sva životna pitanja.

Naime, bilo da je reč o kuvanju, pospremanju, oblačenju, izlasku, druženju, poklonima, poslu, ma bilo koja sfera života da je u pitanju, nemojte prezati od toga da pitate, bolje je da na vreme znate kako nešto funkcioniše. Zato se naoružajte strpljenjem, jer nekada odgovore na sva pitanje ne možete odmah da dobijete. Doduše, možete, ali samo ako pitate Google, jer on sve zna. Tako barem kažu. Čak i ako mu postavite pitanje koji je najbolji suši u Beogradu sigurni smo da ćete imati mnogo ponuđenih opcija. Možda neka i ne budu tačan odgovor na vaše pitanje sushi Beograd, ali moći ćete da pronađete adekvatno i za vas prijemčivo rešenje.

Recimo, ako je kuhinja u pitanju i želite da se upustite u avanturu zvanu pripremanje specijaliteta internacionalne kuhinje u sopstvenom domu, najpre bi trebalo da se dobro raspitate kako se jelo priprema, uz koje piće se služi i koji pribor za jelo se korsiti. Naravno, ne morate ništa da uradite od navedenog, već možete po sopstvenom nahođenju da spremite i poslužite specijalitet inostarane kuhinje, ali ako se već trudite da pripremite neki mađarski, grčki ili japanski specijalitet, zašto onda da se ne potrudite i oko posluženja i čitave atmosfere, pa da hrana sa istoka ili sa juga, bude upravo na vašem tanjiru i u vašem domu baš onako kako biste je jeli u nekom gradskom restoranu.

Za domaćice i početnice

Za početnike u kulinarstvu čini se da su azijski specijaliteti previše zahtevni, ali zašto ne pokušati sa pripremanjem, nikad se ne zna, možda vam se baš prvi put i posreći i sve pripremite veoma brzo i lako. Imajte na umu da vam je uvek pri ruci Google i njegova pomoć, jer i ako najpoznatiji japanski specijalitet – suši u vašoj izvedbi ne ispadne kako bi trebalo, uvek je najlakše otkucati dve reči suši dostava Beograd i jedan telefonski poziv za čas rešava svaki probem. Naravno, ne morate isključivo da tražite Beograd, niti suši, već to može da bude slučaj i sa domaćim specijalitetima, jer mnoge domaćice početnici možda baš ne ubodu iz prvog puta pripremanje sarme baš onako kako bi trebalo.

Da odmah razjasnimo, ne možete odmah na početku da pripremite jelo kao vaša ili njegova mama, niti će sve ići uvek od ruke, ali zapamtite da je nekada važnije da li ste se oko te večere potrudili, koliko ste ljubavi uložili i na kraju i ako sve ne ispadne kako treba, uvek je pretraživač tu. Nemojte da brinete, niko od vas ne očekuje ko zna kakve slane i slatke đakonije, specijalitete drugih naroda, ali ako već poželite da budete keativni, onda malo po malo vežbajte, pa vam više neće pomagati vaš pretraživač, niti će vam biti potrebna dostava sušija, niti najbolja italijanska pica u Beogradu, niti dostava roštilja. Samo polako, korak po korak, sve se vremenom da naučiti!