Kratak vodič za samoobrazovanje

Kako bi ste ostali motivisani i konkurentni u bilo kom poslu neophodno je istrazivanje i osluškivanje- kako sebe i svojih potencijala tako i trenutnog tržišta, zatim upornosti i puno ulozenog truda i rada. Najvažnije je da usavršavate svoje veštine kada god vam se ukaže prilika za to i ne gubite nadu.

Biće perioda kada ćete biti i bez posla ili ćete morati da radite i manje plaćene poslove , ali svako radno iskustvo vas nečemu uči i odlično je za vaše samoobrazovanje, jer škola života je neprocenjiva. Kao profesor jezika i  entuzijasta modernih tehnologija iz iskustva sam naučila da je nemoguće prestati sa učenjem  i nakon formalne edukacije,a u današnje vreme digitalnih tehnologija neformalno obrazovanje nam je svuda na dohvat ruke-od edukativnih sajtova do raznih aplikacija koje vam mogu pomoći da nešto novo naučite:

Učenje stranih jezika je odlična vežba za Vaš mozak

Pravi je trenutak da se posvetite učenju stranih jezika? Ova veština će vam svakako pomoci da se istaknete medju ostalima i proširiće vase vidike jer se kroz upoznavanje jezika upoznaje i kultura istog govornog područja. Izbor je veliki-od lokalnih specijalizovanih kurseva do individualnih privatnih časova za učenje engleskog jezika.

Za one koji  već znaju Engleski jezik jako je korisna i zabavna a uz to i besplatna platforma za učenje stranih jezika Duolingo,  a pored toga i društvo Livemocha, gde jezik možete učiti i kroz konverzaciju sa osobama kojima je odabrani jezik maternji.

Ukoliko preferirate individualne privatne časove engleskog u Beogradu, kontaktirajte agenciju Libra ovde.

Jesen je pravo vreme da osvežite svoju biografiju

Potrebno je samo znanje Engleskog jezika a velika je stvar kada imate svoju digitalnu biografiju u kojoj možete pobrojati svu stečenu edukaciju (formalna i neformalna) radna iskustva, volonterski rad i interesovanja i to besplatno.

Napravite svoj nalog na LinkedIn profesionalnoj mreži ili ga osvežite novim aktivnostima i iskustvima. Vec vise od  5  godina ne jenjava interesovanje za ovom mrežom koja vam moze pomoći da dođete do posla ili se povežete sa profesionalcima iz raznih oblasti. Proaktivnost se, svakako isplati ako radite na sebi i širite svoju profesionalnu mrežu.

Ako ste vešti sa pisanjem

možete uz malo vežbe i posvećenosti naučiti i da pišete copy tekstove za internet na radionici poput ove trenutno aktuelne https://www.facebook.com/events/316784335329543/  ili samostalno što zahteva dosta vežbe i istraživanja na internetu u toj oblasti interesovanja.

Naučite WordPress i napravite svoj prvi sajt

Sa pojavom blogova,internet prodaje i manjih udruženja i Start-Up-ova u digitalnoj eri je svakako nemoguće ostati konkurentan i vidljiv bez internet prezentacije. Word Press je najednostavnija i jedina trenutno besplatna platforma koja Vam nudi mogućnost da napravite svoj blog ili web stranicu bez programiranja. Sada je dostupna stranica WP udruženja u Srbiji gde na sajtu možete naći informacije o svim aktuelnim dešavanjima a gde na  FB grupi  možete naći razne korisne savete i pitati iskusne korisnike za pomoć. Mogu vam pomoći besplatni Udemy ili  Fejsbuk kursevi.

Naučite bilo koju novu veštinu

U visoko-razvijenoj tehnološkoj eri, uz kompjuter ili tablet i sve više raznih kanala za komunikacije, mogućnosti za sticanje novih znanja i veština  su neograničene – od raznih foruma sa iskustvima i diskusijama na razne relevantne teme i probleme do video tutorijala kako da nešto uradite sami. Šta god da Vas interesuje, probajte, korak po korak, od uradi sam (DIY) projekta do programiranja. Nikad se ne zna, možda vaše interesovanje preraste u posao koji vas inspiriše i ispunjava. Sve u svemu radite više onoga što vas čini srećnim i bolje ćete upoznati sebe i biti svesni u kom pravcu želite dalje da se razvijate.

Kineska poslovica kaže: “Najbolji momenat da zasadiš drvo bio je pre dvadeset godina. Sledeći dobar momenat  je DANAS” Zato preuzmi budućnost u svoje ruke i pokreni se…