Detoksikacija organizma hranom i vodom

Kao što je i ljudima potreban odmor s vremena na vreme, tako je i našem organizmu, pretežno unutrašnjim organima i prvenstveno jetri, potreban „odmor“. Naravno, to su organi koji imaju neverovatnu mogućnost ponovnog obnavljanja, međutim, i oni nekad „traže“ pauzu. Njih ne možemo u potpunosti odmoriti, ali im možemo zadati lakše zadatke u vidu prerade lakše hrane, a pod lakšom hranom se pretežno misli na voće i povrće, a što se tečnosti tiče tu je voda. Na taj način ćemo odraditi detoksikaciju organizma, koja je veoma potrebna svakom čoveku, a kada započnete proces, videćete da je i te kako korisno, pa ćete i ponavljati nekoliko puta godišnje.

Hrana za detoksikaciju organizma

Postoji mnogo recepata i saveta koji se koriste za detoksikaciju, pa nije lako sve staviti u jedan tekst. Biće navedeni samo najčešći primeri, i primeri koji su se pokazali uspešnim u praksi. Voće je univerzalni antioksidans, odnosno i samo ime kaže da je protiv otrova i toksina. Konzumiranjem voća odradićete veliki deo čišćenja svog organizma. Pored voća, tu je i sirovo povrće, a tu spadaju crni i beli luk, artičoka, šargarepa, cvekla, repa, paprika, kurkuma. Kada budete ove namirnice počeli da kombinujete, Vaša jetra i organizam će Vam biti zahvalni do neba. Osetićete značajnu razliku. Neće biti više nadutosti, kao ni zatvora, ukoliko ste ga imali od ranije. Semenke, bademi i orasi – su sve svetski poznati prirodni lekovi, koji pomažu u mnogo čemu, a detoksikacija organizma je jedna od njih.

Čajevi za detoksikaciju organizma

Na prvom mestu je svakako zeleni čaj. Čaj koji s razlogom zauzima prvo mesto, jer je definitivno i dokazano najbolji za detoksikaciju organizma. Ubrzava metabolizam i pun je antioksidansa. Sledeći, ali ne manje značajan je čaj od đumbira. Đumbir je poznat u svetu isto kao univerzalan lek, a sjajan je i za detoksikaciju organizma. Đumbir daje osećaj sitosti i pospešuje probavu. Čaj od šipka sadrži mnogo vitamina C. Odličan je za snažniji imunitet. Kopriva je isto dobar čaj, koristi se prilikom čišćenja bubrega, organa koji je isto jedan od značajnijih za rad čitavog organizma. Drugi čaj za čišćenje bubrega je čaj od maslačka i sleza, tako da možete ova dva da koristite ukoliko želite da odradite detoksikaciju bubrega. Jedan manje poznatiji, a opet vrlo efikasan čaj je čaj od semenki lana. Seme lana sadrži omega-3 masne kiseline i uz to u sebi ima dosta sluzi, što je odlično za čišćenje creva.

Pravilna ishrana za stalno

Vodu morate da konzumirate svaki dan barem po 2l. Čak i kada ne radite detoksikaciju organizma. Ona je ključna za funkcionisanje čitavog tela. Uz vodu, tu je i pravilna ishrana sa što više voća i povrća. Probajte i posle detoksikacije organizma da se zadržite na zdravoj hrani i tek tada ćete uvideti svaku korist od toga. Naravno, i sama detoksikacija će Vam doneti mnogo pozitivnog, ali ako se odlučite za voće i povrće za stalno – život će Vam se promeniti. Detoksikacija organizma nije mit, isprobajte je, pa ćete videti koliko je to zapravo dobra i zdrava navika ua budućnost.