Konjuktivitis kod dece i beba – simptomi, uzroci i lečenje

Konjuktivitis kod dece prepoznaje se po natečenim i crvenim očima. U pitanju je zapaljenje konjuktive odnosno omotača oka i može zahvatiti jedno ili oba oka. Inficirane oči peku, svrbe i suze a često dolazi i do nagomilavanja sekreta na rubu kapaka i trepavicama.
Izazivači konjuktivitisa mogu biti virusi, bakterije i alergeni. Takođe, mogu ga izazvati i spoljni nadražaji kao što je dim, smog, hlor. Bakterijski i virusni konjuktivitis su zarazni i mogu se preneti kontaktom sa zaraženim površinama, kašljanjem ili kijanjem.

Karakteristike konjuktivitisa kod dece

Obzirom da se lako prenosi konjuktivitis kod dece izazvan bakterijama i virusima češće se javlja kod dece koja borave u kolektivu. Ukoliko su simptomi praćeni temperaturom i bolnim grlom, najverovatnije je u pitanju akutni virusni konjuktivitis.
Infekcija obično zahvata oba oka a pored crvenila i peckanja u očima dolazi i do oticanja kapaka i lučenja vodnjikavog sekreta. Deca inficirana virusnim konjuktivitisom često se žale i na osećaj grebanja u očima i osetljivost na svetlost.
Bakterijski konjuktivitis kod dece često je udružen sa infekcijom grla ili uha. Pored uobičajenih simptoma, mogu se javiti i bolovi u očima a sekret je gušće i lepljive strukture, žute ili zelene boje.
Konjuktivitis kod dece može biti i posledica osetljivosti na alergene kao što su polen, prašina, dlake kućnih ljubimaca, duvanski dim i slično. Alergijski konjuktivitis pored crvenila očiju i natečenih kapaka, praćen je curenjem nosa, kijanjem i osećajem svraba u nosu.
Za razliku od virusnog konjuktivitisa koji najčešće spontano prolazi u roku od nekoliko dana, bakterijski konjuktivitis se leči upotrebnom antibiotskih masti, po potrebi i lekova. Za alergijski konjuktivitis kod dece, lekar može prepisati upotrebu antihistaminika.

Karakteristike konjuktivitisa kod beba

Poznato je da se konjuktivitis kod beba može javiti odmah nakon rođenja, ukoliko je majka imala neku vaginalnu infekciju. Postoji i tzv. hemijski konjuktivitis kao posledica upotrebe kapi ili masti koje se daju babama nakon rođenja u cilju prevencije bakterijskog ili virusnog konjuktivitisa i najčešće prestaje u roku od 24h.

Konjuktivitis kod beba koji se manifestuje kao curenje i nagomilavanje sekreta u uglu oka može biti posledica suženog suznog kanala. Ova pojava nije retkost kod novorođenčadi i uglavnom spontano prolazi do prvog rođendana.
Suženi suzni kanal sprečava normalno oticanje suza, usled čega dolazi do nagomilavanja sekreta što je plodno tlo za razvoj infekcija. Zato je higijena oka uključujući i nos veoma važna.
Za tretman potrebno je redovno ispirati oko fiziološkim rastvorom a kanal koji se nalazi u tački gde se spajaju oko i nos, treba masirati blagim kružnim pokretima kako bi se omogućilo oticanje suza čime se kanal ujedno postepeno proširuje.
Takođe, konjuktivitis kod beba može biti uzrokovan bakterijskom ili virusnom infekcijom. Kada je lučenje sekreta pojačano, beba se može probuditi sa slepljenim kapcima. U tom slučaju potrebno je pažljivo očistiti bebine kapke fiziološkim rastvorom.
Usled peckanja i svraba očiju, bebe sa konjuktivitisom mogu biti vidno uznemirene i najbolje je da što pre potražite lekarsku pomoć. Izabrani pedijatar može prepisati kao terapiju upotrebu antibiotskih krema ili masti, kao i ispiranje specijalnim rastvorima.
Konjuktivitis kod beba nemojte lečiti bez konsultacije za izabranim lekarom čak i ako su drugi članovi porodice zaraženi i koriste određenu terapiju. Higijena mora biti pojačana, a bebine lične stvari (peškiri, posteljina, odeća, igračke) treba prati odvojeno.