Koji simptomi ukazuju na problem sa hemoroidima – kako ih prepoznati i rešiti

U današnjici, oboljenje rektuma čest je zdravstveni problem usled sedećeg načina života, dizanja velikog tereta, konzumiranja izuzetno začinjene hrane, gojaznosti, trudnoće ili naprosto naslednih faktora. Kao najčešća smetnja većine odraslih ljudi, hemoroidi su zapravo formacija nastala preteranim pritiskom na rektalne vene. Ova neprijatna manifestacija često sa sobom može da nosi niz značajnih problema. Ponekad nismo ni svesni postojanja hemoroidalne bolesti, a ponekad doživljavamo takve tegobe da naša svakodnevica biva u potpunosti poremećena. Zbog toga, veoma je važno da se hemoroidi prepoznaju na vreme kako se ne bi širili, pucali i krvarili usled sve većeg i većeg pritiska na krvne sudove.

Kada je pravi momenat za pregled kod proktologa

Kada je u pitanju bilo kakav problem u analnom i rektalnom delu, većina ljudi oseća neprijatnost i o svom problemu ne razgovara ni sa kim. Trpljenje bolova u tišini može samo da pogorša stanje. Sramotu tada treba ostaviti na stranu i na prve znake hemoroida zakazati pregled kod proktologa.

Ukoliko imate osećaj bola, stranog tela, svraba, formiranu kvrgu, neugodan osećaj da vaša creva nisu ispražnjena ili obilno krvarenje nakon praznjenja creva, onda posedujete ključne simptome za dijagnostiku hemoroidalne bolesti. Klinička slika se može razlikovati prema tome da li je u pitanju manifestacija spoljnjih ili unutrašnjih hemoroida i o kojoj fazi bolesti je reč.

Kako prepoznati – simptomi unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida

Krvarenje iz anusa kao osnovna manifestacija pojavljuje se najčešće kao vid unutrašnjih hemoroida, a nešto ređe kod onih spoljašnjih.

Spoljašnje hemoroide prati prisustvo upaljenih čvorova, osećaja gorenja u anusu i izrazitog bola prisutnog čak i prilikom mirovanja. Usled izuzetno oštećene sluzokože, opuštenog sfinktera i jakog pritiska u venama tokom čina defekacije, opšte blagostanje biva ugroženo i neretko zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Pored krvarenja i bola u anusu nastalog kao vrsta perianalnog edema i tromboze, može se dogoditi ispadanja hemoroida kada je reč o unutrašnjim. Taj prolaps unutrašnjih hemoroida biva znak da je bolest uznapredovala i da su analni mišići oslabljeni. Njih često prati svrabna senzacija gde je koža perianalnog dela upaljena. Ponekad, nema jasno vidljivih čvorova niti prolapsa unutrašnjih hemoroida i bolest se tada može prepoznati po neugodnom osećaju i volumetijskoj formaciji. Bitno je ove znake jasno identifikovati lekarskim pregledom kako bi se pravovremeno pristupilo metodama lečenja.

Pregled rektuma, problematika i operacija hemoroida kao rešenje

Naravno, hemoroide je lakše lečiti kada su u početnoj fazi nastanka. Uz pregled rektuma anoskopom jasno se može utvrditi stanje analnog kanala i svinktera. Međutim, ukoliko je bolest uznapredovala do treće ili četvrte faze i tablete ili mast slabo pomažu, onda je operacija hemoroida jedan od načina za uspešno lečenje.

Hirurški centar pruža niz operativnih zahvata kako bi hemoroidi bili uklonjeni, a komplikacije izazvane njima sprečene. Zahvaljujući klasičnoj operaciji hemoroida preseca se sluzokoža u anesteziji kako bi se patološki element uklonio, a problem rešio. Pored klasične operacije hemoroida veoma je popularna laserska procedura i visoka temperatura, ali i THD metoda sa dopler sondom prilikom koje hemoroidi mogu biti trajno rešeni. Nakon izvršene procedure oporavak je uglavnom brz, a pacijent može biti radno sposoban već posle nekoliko sedmica, zavisno od tipa hirurške procedure.