krema za herpes na usni

Kako ublažiti herpes na usni i sprečiti njegovo širenje

Osećaj kada vas neki deo usne pecka i počinje da boli a da nije iziritiran nekim spoljnim uticajima, obično se uzima kao znak početka herpesa na usni. To je vrlo česta pojava, naročito u odraslom dobu, koju uzrokuje virus a manifestuje se na koži. Iako nije toliko opasna po zdravlje, prilično je neprijatna i smeta pri svakodnevnim aktivnostima, a ujedno je i znak da se sa organizmom nešto dešava.

Kao se širi zaraza

Preduslov da se herpes pojavi na usni (ali i drugim delovima lica i tela) jeste stanje u kom je imunitet kompromitovan, odnosno oslabljen. Često je to kod odraslih u tesnoj vezi sa stresom – koji oslabljuje imunitet, a kad je on oslabljen, organizam nema dovoljno snage da se brani od virusa i bakterija. Poznato je kako se svi virusi dobijaju pa i ovaj, ali kada se herpes pojavi, vrlo je važno sprečiti njegovo širenje. Kako je herpes zapravo promena na koži u obliku plika koji je ispunjen žućkastom tečnošću, ta tečnost je upravo ono što širi zarazu. Zato se najpre savetuje da se izbegava kontakt sa drugima da se ne bi preneo virus, zatim da se nikako ne dira rukama, da se ne bi nadovezala neka bakterijska infekcija i da se ne bi preneo herpes na neki drugi deo lica (najčešće nos, ali i u usnu duplju).

Kada se herpes pojavi, koristi se krema za herpes na usni, kao i neki prirodni preparati

Ako se već desi da se na usni pojavi herpes, svako bi da to prođe što pre. Međutim, uprkos svemu što se od mera preduzme, herpesu treba vreme da prođe, mogu se samo ublažiti simptomi. Za to se koriste određeni flasteri, krema za herpes na usnama i razni preparati na biljnoj bazi. Sve to može da pomogne da se brže stvori krasta, da se spreči lučenje te tečnosti koja je zarazna i zbog koje se infekcija može preneti na neki drugi deo lica. Kako su se mnogi danas okrenuli prirodnim preparatima, i kod tog problema ima nekih lekova iz prirode koji mogu pomoći. Jedan od njih je propolis, čije je protivupalno dejstvo naširoko poznato. Što se tiče krema, ono što bi trebalo da ima svaka koja se koristi za herpes, jeste cink, jer je to sastojak koji pomaže u zarastanju. Sve će to umiriti simptome i ublažiti neugodan osećaj, ali jedino će vreme dovesti do toga da nestane. Srećom, ožiljci ne ostaju, pa kozmetički nije zahtevno negovati usne nakon što infekcija prođe.

Kako smanjiti rizik od zaraze

Rizik od zaraze virusom koji za posledicu ima izbijanje herpesa, a to je herpes simpleks, smanjuje se tako što se vodi računa o zdravlju celokupnog organizma, doslovno svaki put kada imunitet oslabi, može se pojaviti ta neprijantost na koži. A kako se imunitet ojačava, poznato je gotovo svima – izbalansirana ishrana puna svežeg voća i povrća, dovoljno odmora i fizičke aktivnosti i što manje stresa. Uz sve to, u nekim situacijama kada postoji rizik od oboljevanja, pomaže da se svemu tome dodaju suplementi koji pomažu organizmu da ojača.