Kako treba da izgleda ranac za vrtić

Mnogo emocija je pomešano kako se bliži onaj momenat prvog slanja deteta u vrtić. Znate da će vam biti lakše, jer ćete moći mnogo više stvari da obavite, znate da je to jedan od načina da se vaše dete socijalizuje, druži i bude srećno, a sa druge strane po prvi put ćete se na tako jedan način odvojiti od najvoljenijeg bića. Nemojte da brinete, prihvatite tu neminovnost kao takvu, ipak dani u vrtiću znaju da budu mnogo lepi.

Onog trenutka kada sve to prihvatite čeka vas relanost u vidu priprema za vrtić. Šta kupiti i šta je sve potrebno. Jedna od stvari svakako je i ranac za vrtić. Evo na koje stvari posebno treba da obratitie pažnju kada birate rančeve za vrtić:

Rančevi sa jednom velikom pregradom

Znamo da će svi gledati kako ti rančevi izgledaju, ali pre svega moramo se fokusirati na praktičnost. I to znači da bi najbolje bilo da ranac ima jednu veliku pregradu, a ne da se sastoji od mnogo mini pregrada. U trenutku kada dete kreće u vrtić je još uvek malo, te mu dodatne sitnice neće biti potrebne, sve što će mu biti potrebno jesu eventualno pelene, papučice, koje će prezuti u vrtiću i flašica sa vodom ili sokom. Eventualno omiljena igračka. Naravno da treba da gledate da ne prenatrpavate ranac, mada je veća verovatnoća da ćete vi više vremena nositi taj ranac, ali svakako treba i dete navići na to. Rančevi pored te jedne pregrade treba da imaju i onu pregradu za vodu ili sok i to je sve.

Materijal je jako važan

Nebitno je ako rančevi za vrtić izgledaju savršeno ukoliko su napravljeni od loših materijala, odnosno od onih materijala koji mogu da štete vašoj deci. Za decu tako malih uzrasta preporučuje se vodoodboji poliester, koji pritom ima mašinsku štampu. Boje kojima je ofarban ranac ne bi smele da imaju nikakvog otrova, ne bi smele da budu azo-boje i ne bi smele da sadrže formaheild. Obavezno dobro proverite sam materijal ili se raspitajte kod prodavca, zato što je to možda i najbitnija stavka.

Naramenice treba da budu meke

Obično se ovome ne pridaje veliki značaj jer deca uglavnom ni ne nose te rančeve. Međutim, nekada će poželeti možda da ih nose, nekada će ići na neki izlet i slično. Bolje bi bilo da im kupite rančeve čije naramenice su mekane i široke. Takve naramenice neće usecati ramena vaše dece i lakše će podnositi bilo koji teret. Naravno da teret treba da bude što manji, pogotovu za tako malu decu.

Boja, oblik i dezen

Na kraju dolazimo do onoga za šta se prvo uhvatimo. Svi želimo da rančevi za vrtić za našu decu budu originalni, lepih boja, lepih oblika, da kupovinom ranca budu ispunjene njihove male želje. I to naravno dolazi u obzir, ali tek kada se zadovolje svi prethodni kriterijumi! Uglavnom se savetuje da to ne budu baš neke svetle boje i da budu rančevi koji se lako čiste ili peru, jer svi znamo koliko mala deca ne znaju jednostavno da vode računa i ti rančevi neće dugo ostatiti čisti.