Kako se montiraju krovni koferi na autu?

Svako ko je putovao automobilom na duži odmor sa porodicom ili više više putnika u automobilu zna koliko je nezgodno da se sav neophodan prtljag spakuje u gepek. Dovoljno je da svako ponese kofer i nastane problem oko mesta u gepeku i tada uglavnom neko ispašta i svoj kofer drži u krilu. Situacija je još komplikovanija ako se ide na skijanje ili planinarenje, pa treba da se ponese sva oprema. Tada se uglavnom grupa odlučuje da putuje sa dva automobila jer je drugačije nemoguće stići na destinaciju, a samim tim se trošak putovanja znatno povećava. Rešenje za ove situacije je krovni kofer za auto u koji se može spakovati sav višak prtljaga.

Da li krovni kofer može da se montira na svaki tip automobila?

Krovni kofer za auto po pravilu se može montirati na skoro svaki tip automobila. Izuzetak su Audi A8 i BMW 7 jer se na njihovim krovovima ne mogu montirati nosači. Ono što je važno je da u prodavnici naglasite koji auto vozite kako bi Vam preporučili odgovarajući kofer. Važno je da kofer ne bude duži od krova kako ne bi smanjio vidljivost ili sprečio otvaranje gepeka. Kako se krovni kofer za auto montira na nosače trebalo bi da izmerite širinu nosača koje imate na autu ili da jednostavno još u prodavnici probate da li možete da zakačite kofer na njh.

Šta ako nemate nosače?

Već smo pomenuli da se krovni kofer za auto montira na nosače, ali šta se dešava sa automobilima koji nemaju fabrički ugrađene nosače? Nosače kupujete sa koferom i nosite ih kod majstora da Vam ih montiraju ili ih možete i sami montirati ako posedujete odgovarajući alat. Ako već imate fabrički ugrađene krovne nosače, kako bi montirali krovni kofer za auto kupujete samo poprečne šine.

Montaža krovnog kofera

Krovni kofer za auto se pričvršćuje na poprečne šine. Važno je da žljeb kofera bude usklađen sa šinom, jer da je šina uža, kofer bi mogao da se pomera u toku putovanja. U koferu se nalaze metalni navoji u obliku slova u koje ćete sa donje strane provući preko šine i ubaciti iz u otvore u koferu. Na te navoje ćete sa unutrašnje strane kofera pričvrstiti matice i tako ga dodatno pričvrstiti. Krovni kofer za auto se obavezno treba fiksirati na sredini krova kako ne bi dodatno destabilizovao vozilo u toku putovanja.

Nakon putovanja obavezno skinite kofer

Pošto krovni koferi dodatno opterećuju automobil, i iako su aerodinamični, pružaju neki otpor pri vožnji, logično je da oni podižu ukupnu potrošnju automobila. Zbog toga se preporučuje da se nakon putovanja kofer skine i odloži kako ne biste imali dodatni trošak.

Savet za pakovanje stvari

Kada se spremate za put i pakujete stvari u kofer potrudite se da ih dobro osigurate kako se ne bi pomerale. Najbolje bi bilo da u krovni kofer za auto spakujete laganije stvari, na primer garderobu, kozmetiku, pelene za bebe i slično, dok ćete sve teške stvari spakovati u gepek.