Kako pločice u kupatilu zaštititi od oštećenja? Birajte pametno prilikom kupovine sanitarija

Izgradnja i kompletno opremanje kupatila nikako nije lak posao i nešto što se može brzo završiti. Lepljenje podnih i zidnih pločica sa dobrom hidroizolacijom je poslednji u nizu grubih poslova koji se moraju izvršiti kako bismo došli do kompletnog i funkcionalnog kupatila.

Tek nakon lepljenja i sušenja pločica dolazimo do ugradnje sanitarija i svog kompletnog kupatilskog nameštaja, a tek na kraju bavićemo se sitnijim detaljima koji će našem kupatilu dati na toplini u skladu i upotpuniti čitav ambijent.

Kako sve ovo nije nimalo lak i kratak proces, važno je da prilikom kupovine i ugradnje sanitarija budemo oprezni i vodimo računa u pločicama u kupatilu, kako ne bismo naknadno razmišljali o počinjenoj šteti.

Kako zaštititi pločice?

Zamena pločica nije mali posao i upravo iz ovog razloga valja se potruditi da ih što bolje sačuvamo od svakog oštećenja. Naime, nije u pitanju samo estetika. Ukoliko dođe do nekog većeg oštećenja pločica u smislu da je potrebna potpuna zamena jedne ili više njih, narušavanje sklada i estetike vašeg kupatila biće najmanji problem. Iako i takva situacija nije zanemarljiva i ne može da prija – naročito estetama, uvek postoji način da se neki estetski nedostatak možda i samo „zamaskira“ da bi se premostio period do nekog većeg poduhvata i popravke samo pločica ili čitavog kupatila. Naravno, da biste uspeli da „zamaskirate“ oštećenje, možda prekrivanjem određene oštećene pločice pomeranjem nekog kupatilskog elementa na primer, promenom mesta korpi za veš i slično, za to moraju biti ispunjeni i fizički preduslovi – oštećenje mora biti na mestu gde je moguće izvesti ovakvo „zamaskiravanje“ – idealno bi bilo da je to uz neki od zidova kupatila, jer je onda najlakše rešiti ovakvu situaciju. Zamaskiranje pločica je idealno ugradnjom tuš kabine.

Ukoliko to nije slučaj, pa se dogodi da je oštećenje pločice nastalo na primer u središnjem delu kupatila, i da ga jednostavno ne možemo „zamaskirati“ razmeštanjem sanitarija ili kupatilskog nameštaja, doći ćemo u situaciju da oštećena pločica jednostavno mora da se zameni, što onda dalje sa sobom povlači potrilično komplikovan posao koji najčešće ne možete izvesti bez angažovanja majstora – bušenje i odlepljivanje postojeće oštećene pločice (ukoliko je u pitanju samo jedna), mnogo prašine i čišćenja, lepljenje nove. Najgora varijanta koja se može desiti u ovom slučaju jeste da prilikom primarne ugradnje nije ostalo viškova pločica koje ste sačuvali, ili da se možda u prodaji ne može ponovo naći ista pločica, što onda može uništiti koncepciju čitavog kupatila ukoliko se radi o oštećenju pločice koja je na nekom vidnom mestu.

Kako sve ovo izbeći – neka tuš kabina 90×90 sa dobrom podlogom bude vaš izbor

Kako ne bi došlo do oštećenja i kako biste izbegli sve ove nimalo lake i jednostavne poslove, najbolje je da od samog početka opremanja kupatila vodite računa o kvalitetnoj ugradnji sanitarija i kupatilskog nameštaja. Ovde naročito treba voditi računa o ugradnji tuš kabine (najčešće je kao dobar izbor za manja kupatila u pitanju tuš kabina 90×90). Bez obzira da li je u pitanju tuš kabina 90×90 ili nekih drugih dimenzija, važno je da pronađete tuš kabinu koja će imati pre svega dobru podlogu. Sa ugradnjom tuš kabine sa dobrom podlogom ne možete pogrešiti, a ovakva tuš kabina, naravno uz pažljivu ugradnju, zaštitiće vaše pločice od oštećenja.

Nameštaj sa nogicama

Još jedna dobar model koji možete primeniti kako biste izbegli oštećenja kupatilskih pločica jeste da prilikom odlučivanja o kupatilskom nameštaju birate onaj koji ima nogice. Nogice za nameštaj sprečiće da prilikom pomeranja kupatilskog nameštaja, ili pak prilikom nameštanja na pločicama ostanu bilo kakvi tragovi i ogrebotine.

Prednost kupatilskog nameštaja sa nogicama, pored toga što ćete sprečiti oštećenje, jeste i ta što vam on omogućava mnogo lakše čišćenje. Lakše ćete održavati higijenu poda ispod nameštaja, s obzirom da do njega možete lako stići, nego što je to slučaj kada morate pomerati nameštaj sa ravnom podlogom.