Kako odabrati luksuzni nameštaj bez velikog novčanog izdatka

Udoban, kvalitetan i luksuzan nameštaj ono je što čini svaki prostor funkcionalnim i daje mogućnost za odmor, relaksaciju i opuštanje. Pruža miran san, a vrlo je prisutan i u kancelariji – ona je neizostavno mesto na kojem se donose i poslovne odluke, sklapaju dogovori i rešavaju značajna pitanja. 

Luksuzan nameštaj nije uvek skupocen i „težak“ za otplaćivanje. Naprotiv, to može da bude pravi izbor u pravom trenutku, a često se realizuje uz pomoć dizajnera enterijera i drugih profesionalnih poznavaoca kvalitetnog i jedinstvenog uređenja i organizacije prostora. Često se kao odličan izbor pojavljuju i najbolje ugaone garniture, kožne fotelje, raskošne stolice i drugi tip nameštaja koji krasi besprekoran kvalitet u kombinaciji sa odličnim izgledom. 

Luksuzni nameštaj treba da odgovara karakteristikama prostora

Koliko god da osobe vole uređenje u skladu sa sopstvenim željama, bitno je da ako se bira luksuzni nameštaj, prednost uvek bude prepuštena potrebama samog prostora. Činjenica je da ogromni i raskošni komadi nameštaja sjajno izgledaju i pružaju komfor, ali nije uvek moguće da se velike dimenzije smeste u ograničen prostor. Posebno ukoliko se radi o manjim stanovima, ili kućama sa takođe prostorijama manje kvadrature, važno je da luksuzni nameštaj pruži ono što je potrebno, a to je dobru iskorišćenost svakog kvadrata, čak i slobodnog centimetra. 

Kako luksuz ne mora da znači nešto veliko i sjajno, najbolje ugaone garniture danas imaju minimalistički dizajn, prema potrebnim dimenzijama, ali vrlo usku strukturu i niske naslone. Obično se kombinuju uz kožne fotelje i niske klub stočiće okruglog ili pravougaonog oblika. Ukoliko se ne usklade dimenzije prostorije sa nameštajem, prostor postaje nefunkcionalan, a sama svakodnevnica dosta otežana. 

Luksuzni nameštaj bira se prema željenim stilovima

Kako je teško uskladiti raspoloživ prostor i imati slobodu da luksuzni nameštaj zauzme čitave prostorije, kada je u pitanju željeni stil postoji prilika za improvizaciju, razvoj i realizaciju velikog broja ideja. Bilo da se radi o uređenju i stilizovanju dnevne, spavaće, dečije sobe ili drugih prostorija kao što su kancelarije i poslovni objekti, može se odabrati odgovarajući stil dizajniranja. Veliki broj ljudi voli nameštaj koji je u trendu, moderan i atraktivan u današnjem vremenu. 

Istovremeno, rustični stil je nešto što se tradicionalno obožava i pravi je odraz da je izabran luksuzni nameštaj. Klasika, ili rustik ima naglašene linije, svedene boje sa nekoliko upečatljivih šara, obično izraženu dugmad na naslonima. Najbolje ugaone garniture od ranijih perioda su one koje imaju kožne delove u kombinaciji sa drugim kvalitetnim tkaninama i primetnim detaljima kao što su nitne, dugmad i rezbareno drvo. Izvijeni nasloni za leđa i ruke, udubljenja na čvrstim delovima površine i vrhunska udobnost, kao i neosporan kvalitet, karakteristike su koje i danas krase rustični luksuzni nameštaj.

Odabir nameštaja za dom ili poslovni objekat ne mora nužno da znači izdvajanje veće sume novca. Danas je ponuda bogata, pa je moguće pronaći luksuzni nameštaj uz neverovatno povoljne cene, i dugoročno posmatrajno sjajne uštede i popuste. Najbolje ugaone garniture i kožne fotelje biraju se kao bezvremenski nameštaj, za svaku prostoriju i prema potrebnim dimenzijama. Bitno je da luksuzni nameštaj ima stilski karakter i dizajn koji je usklađen sa ostatkom enterijera, kao i raspoloživim prostorom.