Kako najpouzdanije utvrditi trudnoću?

Ako planirate trudnoću, a posebno ako je planirate već duže vreme, razumljivo je da ste veoma nestrpljivi da saznate da li vam je ovaj put uspelo. Ukoliko ste pokušavali prirodnim putem ili vantelesno, najbrži način za utvrđivanje trudnoće je putem hormona beta hcg. Beta hcg u trudnoci raste svakim danom sve više, a najranije kada možete da uradite analizu je dve nedelje od oplodnje.

Šta je beta hcg?

HCG je skraćenica za humani horionski gonadotropin i to je hormon koji telo proizvodi samo kada je žena trudna ili ima ozbiljnu hormonalnu promenu koja je uzrokovana određenom bolešću. Beta hcg u trudnoći proizvodi tkivo posteljice, kao i embrion. Ovaj hormon se dobija analizom krvi i obično se radi samo kada se sumnja na trudnoću. Njega ima i u urinu, pa se trudnoća može utvrditi i testovima koji se prodaju u apotekama. Međutim, koncentracija ovog hormona u urinu je slabija nego u krvi, pa su laboratorijske analize pouzdanije. Ali, kada se rezultat beta hcg testa ne može detektovati, a jave se simptomi trudnoće, test treba ponoviti 3 dana nakon toga.

Kako beta hcg u trudnoći raste?

Nivo hormona beta hcg u trudnoći neprekidno raste tokom prvog tromesečja, kada dostiže vrhunac, a zatim opada kako trudnoća odmiče u drugom i trećem tromesečju. Ovaj hormon stvaraju neke od ćelija embriona, a nakon što se embrion smesti u matericu, beta hcg počinje da se otpušta i dolazi u krv majke. Kako embrion raste, tako raste i beta hcg u trudnoći. Nivo ovog hormona ne bi trebalo da stagnira i ako se to desi, potrebno je uraditi dodatne analize. Lekari mogu da zahtevaju analizu nekoliko beta hcg testova tokom određenog broja dana kako bi pratili kako se nivoi menjaju. Uzastopni testovi mogu biti pokazatelj lekarima kako se trudnoća razvija. Doktori smatraju da bi beta hcg u trudnoći, u prvom tromesečju, trebalo da raste za oko 55% na svaka dva dana. Idealno je da se duplira u tom periodu.

Nizak nivo hormona beta hcg

Ako je nivo beta hcg nizak, verovatno je da će se za nekoliko dana izvršiti drugi test kako bi se potvrdilo da li se nivo povećava ili ne. Ukoliko je pri ponovljenom testu beta hcg niži od očekivanog, to može ukazivati na: pogrešno izračunatu trudnoću i period začeća, mogući pobačaj i vanmateričnu trudnoću, odnosno kada se oplođena jajna ćelija nalazi izvan materice, najčešće u jajovodu. Takođe, nizak nivo beta hcg u trudnoći može ukazivati i na abnormalnu trudnoću kada se jajna ćelija prikači na zid materice i ne nastavi da se razvija. Ako se sumnja na jedan od ovih problema, lekar će uraditi druge testove, obično ultrazvuk, kako bi utvrdio status trudnoće.

Nivo beta hcg u trudnoći viši od očekivanog

Razlozi koji mogu dovesti do višeg nivoa beta hcg u trudnoći uključuju: netačan datum početka trudnoće, odnosno netačan datum prvog dana poslednje menstruacije, zatim može ukazivati na trudnoću sa više embriona, kao i na takozvanu molarnu trudnoću, kada u materici ne dolazi do formiranja posteljice, već se materica puni određenim tkivom i cistama. I u ovom slučaju, potrebno je uraditi dodatne analize.