Kako koristiti ulje divljeg origana

Poznato je da osim sintetičkih, postoje i prirodni antibiotici. Jedan od njih svakako je i ulje divljeg origana, ali sa njegovom upotrebom treba biti naročito pažljiv.

U suštini, reč je o proizvodu, koji je namenjen za korišćenje starijima od tri godine, mada ako ovo ulje koriste mališani treba to da bude naročito pažljivo. Pojedini proizvođači čak navode da je čest godina starosno ograničenje za korišćenje.

Srčani bolesnici, kao i osobe koje imaju manjak gvožđa u organizmu ili problem sa povišenim krvnim pritiskom, svakako ne bi trebalo da koriste ovo ulje. Isto tako se ne preporučuje korišćenje ni dojiljama, a ni ženama u toku trudnoće.

Najbitnije je napomenuti da se medicinsko ulje divljeg origana koristi isključivo u kombinaciji sa nekim drugim jestivim uljem. Naravno da je poželjno da to bude kvalitetnije ulje, poput hladno ceđenog maslinovog. Može da bude korišćeno i u kombinaciji sa kokosovim, pa čak i sa suncokretovim uljem, ako je to neophodno. Za mališane je najbolja opcija da ovo ulje konzumiraju u kombinaciji sa medom, recimo.

Obično je u uputstvo za upotrebu, koje se dobija uz ovaj proizvod navedeno da bi ulje divljeg origana trebalo koristiti nakon obroka i to u predviđenom vremenskom periodu. U zavisnosti od toga koliko je koncentrisano ulje, zavisiće i koliko bi trebalo u toku meseca da bude kontinuirano korišćeno.

Kada treba koristiti ulje divljeg origana?

S obzirom na to da se smatra odličnim prirodnim antibiotikom, to se na prvom mestu ulje divljeg origana preporučuje za jačanje odbrambenih snaga organizma, odnosno imunog sistema.

Ukoliko u organizmu postoji veća koncentracija određenih bakterija ili gljivica, tada je takođe preporučljivo korišćenje ovog preparata. Do sada je dokazano da ima izuzetno pozitivan uticaj na infekciju stafilokokom, streptokokom i kandidom. Takođe se odlično pokazalo i u borbi protiv salmonele i Ešerihije koli, ali i drugih vrsta bakterija i gljivica.

Uz sve to, ulje divljeg origana ima i protivupalno dejstvo i to primarno kod zapaljenja pluća, bez obzira da li je ono akutno ili hronično. Smatra se da je ovaj prirodni antibiotik odlično sredstvo, koje treba koristiti preventivno u borbi protiv prehlade ili gripa.

Može se koristiti i za tretman različitih promena na koži. Najbitnije je ispoštovati uputstvo za upotrebu, kao i vremenski period u kome bi trebalo koristiti taj proizvod.

Na koji način se koristi ulje divljeg origana?

Pomenuli smo ranije da je najbitnije poštovati uputstvo za upotrebu, koje se nalazi uz svaki proizvod. Isključivo u zavisnosti od toga koliko je koncentrisano ulje divljeg origana, zavisiće i preporuka proizvođača o načinu primene.

Međutim, ovde je vrlo važno napomenuti da je naravno najbolje ono koje je 100% koncentrisano.

U većini slučajeva je preporuka da se tri puta dnevno uzima po jedna do dve kapi ovog ulja. Potrebno je razrediti ga sa nekim drugim jestivim uljem. Naravno da je bolje da to bude kvalitetnije ulje, poput hladno ceđenog maslinovog ulja ili eventualno kokosovog. Ali ako neko ne želi ili nije u mogućnosti da to ulje koristi uz ulje divljeg origana, čak može da bude korišćeno i obično suncokretovo ulje, ako je to neophodno.

S obzirom na to da deca starija od tri, odnosno šest godina smeju konzumirati ulje od ove biljke, to određeni proizvođači navode da se njima proizvod sme davati u kombinaciji sa medom. Preporuka je da ulje divljeg origana bude konzumirano po završetku obroka.

Uz svaki proizvod će biti navedeno i uputstvo za upotrebu, gde će korisnici moći da se informišu detaljnije o tome koliko bi dugo u kontinuitetu trebalo ovaj proizvod u toku jednog meseca da koriste.

Ko ne bi trebalo da koristi ulje divljeg origana?

Činjenica je da se radi o odličnom prirodnom antibiotiku, ali svakako postoje grupe ljudi, koje ne bi trebalo da koriste ulje divljeg origana, odnosno kojima se ni u kom slučaju to ne preporučuje.

Svakako da je to navedeno u proizvođačkoj specifikaciji detaljnije, ali u osnovi trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste ovaj proizvod, kao ni deca mlađa od tri ili šest godina, što sve zavisi od samog proizvoda i njegove koncentracije. Isto tako osobe koje imaju problem sa apsorpcijom gvožđa ili sa povišenim krvnim pritiskom, odnosno koje su srčani bolesnici ni u kom slučaju ne treba da koriste ovo ulje.