Kada nam nije dan: Kako se zaštititi od tuđih pogleda?

 

U uobičajenoj svakodnevici sve više dolazimo u situaciju kada bismo najradije pobegli od tuđih pogleda. Pogleda koji ponekad nose osudu, nekad samo blagu kritiku, a ponekad je dovoljno i sažaljenje, da poželimo da pobegnemo ili se sakrijemo. Da li ste pomislili na to da postoji sitnica za spas? Naravno da postoji, u ovom slučaju to su naočare za sunce. Nije svakog dana svako pogodan da nam vidi pogled. Zato, kada stavimo naše omiljene naočare, izgledamo baš tako kako smo mi hteli. Ako nekada ne želimo da se vidi kuda odlazi naš pogled, tada su naočare za sunce savršena skrivalica. Ili naprotiv, kada baš želimo da nekome uputimo pogled, značajnim spuštanjem naočara na pola nosa, to jasno stavljamo do znanja.

Naočare za sunce – naš idealan saveznik

Koliko puta nam se desilo da ostanemo neplanirano duže na proslavi ili u izlasku, a ujutru moramo na posao, u školu, na fakultet? U takvim situacijama, kada treba da pokriju ono što ne želimo da se vidi na našem licu, naočare za sunce su naš pouzdani saveznik – makar dok ne dođemo sebi. Taj umor zbog neprospavane noći, taj jedan sat duže koji nismo mogli da odolimo, nego smo ostali budni… Naočare za sunce bez problema to mogu da zakamufliraju.

Svima su nam poznate vežbe za koncentraciju, neke od njih se rade upravo očima kako bismo spojili levu i desnu hemisferu mozga i poboljšali fokus. Ove vežbe se rade tako što kolutanjem očiju pravimo broj osam. Ako ne bismo želeli da ljudi oko nas primete da radimo vežbe očima jer nam je opala koncentracija, naočare će to vrlo lako prikriti. I kada se radi o nekoj fizičkoj povredi kao što je recimo pucanje očnih kapilara ili razne infekcije oka, koje priznaćete, i nisu baš reprezentativne, naš zaštitnik od takvih situacija su upravo naočare za sunce. Jasno je – uvek se možete osloniti na njihovu pouzdanost, i u drugim sferama, a ne samo kada je u pitanju zaštita od sunca. Širok je spektar upotrebe, ove čini nam se, sitinice.

Pouzdani „rave“ partner

Moderno doba sa sobom nosi i modernu muziku, događaje, festivale. Žurke elektronske muzike, poznatije kao „rave“ postale su sve zastupljenije i posećenije. Naočare za sunce su verni pratilac ovakvih festivala, kako zbog pitanja stila (mode) tako i zbog njihove primarne upotrebe (zaštita od sunca). Uživanje u omiljenoj muzici, igri i društvu ne broji sate, pa nam se neretko dogodi da nas jutro iznenadi sa prvim zracima sunca. Tada su naočare za sunce naš idealan party partner. Žurka se ne mora završiti zato što je sunce najavilo svoj dolazak, naprotiv, kroz naočare ćemo još lepše videti i doživeti to jutro i neizostavan „after party“. Festivalska moda je opuštena i često buntovna pa postoji bezbroj načina da svoje naočare za sunce uklopimo u ovaj nesvakidašnji stil oblačenja. Osim od prvog jutarnjeg sunca, naočare nas štite i od prašine koja je na takvim festivalima nezaobilazna, kao i od jakog vetra zbog kog dolazi do suzenja očiju. Dakle, kada su žurke u pitanju, naočare za sunce nisu tu samo kao zaštita, već i detalj koji upotpunjava naš party stajling i sa kojim možemo beskrajno eksperimentisati i igrati se dok ne postignemo željeni efekat. 

Kao što vidimo, naočare za sunce mogu biti upotrebljene za mnogo više stvari nego što nam se u prvi mah učini. Zato je bitno da ih uvek imamo pri ruci, u torbici, autu ili – na glavi.