Idealna led rasveta za Vaš dom

Led rasveta se može koristiti za osvetljenje skoro svih prostorija jednog doma: dnevnog boravka, spavaće sobe, dečije sobe, kuhinje, trpezarije, hodnika… Međutim, različite prostorije imaju različite zahteve za njihovo osvetljenje s obzirom na aktivnosti i zadatke koji se u njima obavljaju. U daljem tekstu saznajte koja led rasveta se savetuje u kojim prostorijama i kako je rasporediti.

Dnevna soba i rasveta u njoj

Dnevni boravak jeste prostorija koja se nemalo u svakoj kući najviše koristi. U njoj se okuplja više ljudi nego u bilo kojoj drugoj prostoriji. U njoj je led rasvetu potrebno koristiti za kreiranje opuštenog ambijenta sa dovoljnom količinom svetlosti. Shodno tome u kakvom stilu je uređena Vaša dnevna soba, takve tipove rasvete birate za nju.

U njoj se mogu naći ugradna plafonska led rasveta; šinska led rasveta; zidne, podne ili stone lampe; direktna led rasveta kao akcentualno osvetljenje za knjige na policama ili neku umetničku sliku; dekorativna rasveta poput led traka. Mogućnosti je mnogo, samo uključite maštu.

Razmislite o kupovini rasvete koja sadrži kontrolore jačine svetlosti kako biste mogli da menjate osvetljenost shodno Vašim potrebama u pojedinim momentima. Jak odsjaj ili izražene senke treba eliminisati.

Kuhinjska rasveta

Svaka kuhinja mora biti dobro osvetljenja budući da u njoj obavljamo radnje koje zahtevaju svetlost: kuvanje i pranje posuđa. Upravo zbog toga kuhinjske radne površine i lavaboi treba da budu najbolje osvetljeni. Takvo osvetljenje obezbeđuje direktna ugradna led rasveta postavljena iznad njih.  Kao centralno osvetljenje mogu se kao i u dnevnoj sobi koristiti šinska ili ugradna led rasveta sa što više izvora svetlosti.

Led rasveta za trpezarije

Trpezarija kao prostorija u kojoj doručkujemo, ručamo i večeramo zahteva ambijentalno osvetljenje sa fokusom na trpezarijski stol. Viseća led rasveta postavljena na odgovarajućoj visini iznad stola odlično zadovoljava takve potrebe za svetlošću. U trpezariju se kao dodatno ili dekorativno svetlo mogu postaviti zidne ili podne led lampe.

Koje je najbolje rešenje za spavaće sobe?

Spavaće sobe jesu prostorije koje ne zahtevaju previše jaku svetlost budući da se u njima najčešće spava, odmara i eventualno čita određena literatura pred spavanje. Kao centralno osvetljenje dovoljna je rasveta sa jednim izvorom svetlosti. Pored kreveta, na noćnim stočićima, stone lampe olakšavaju čitanje pred spavanje. Dekorativne led trake iznad ugradnih plakara (ukoliko posedujete ugradni plakar) asistiraju pri jutarnjoj potrazi za savršenom odevnom kombinacijom.

Dobra osvetljenost kupatila je jako važna

Poput trpezarija i kuhinja, kupatila takođe moraju biti dobro osvetljenja budući da u njima obavljamo šminkanje, brijanje i druge radnje kojima je, kako ne bi nešto pošlo naopako, potrebna dovoljna količina svetlosti. Dobru osvetljenost pored centralnog plafonskog osvetljenja obezbediće i dodatna „mini“ led rasveta iznad ili sa obe strane ogledala. U većim kupatilima se preporučuje da centralna osvetljenja imaju više izvora svetlosti ili da se koristi i još neka dodatna rasveta.

Rasveta u hodnicima

Pravilno osvetljen hodnik jedne kuće ili stana doprinosi njenoj ili njegovoj gostoljubivosti. Generalno, hodnik zahteva neko srednje osvetljenje. U njemu možemo postaviti centralnu plafonsku rasvetu manje jačine. U dugim hodnicima se kao dodatna rasveta fantastično uklapaju zidne led lampe. Dekorativne led trake postavljene na stepeništa su u poslednje vreme postale vrlo popularne.