Heliko bakterija i kandida: Dva redovna uzročnika zdravstvenih problema

Dva uporna mikroorganizma koji stvaraju velike probleme u okviru zdravlja čoveka jesu kandida i heliko bakterija. Osim što stvaraju blago do veoma ozbiljne zdravstvene tegobe, ono što im je svojstveno jeste i nešto duži proces lečenja, jer se radi o veoma jakim i izdržljivim organizmima koji nastanjuju ljudski organizam.


Tačnije, kandida je ta koja se nalazi normalno u ljudskom organizmu, u ustima i crevima, dok pojava heliko bakterije može stvoriti probleme. Ali, po čemu se mogu prepoznati i šta to ova dva organizma rade zdravlju čoveka?

Heliko bakterija: simptomi i lečenje

Heliko bakterija je relativno mlada bakterija, budući da je otkrivena pre nešto više od 15 godina, iako je decenijama pre toga pravila probleme ne dozvoljavajući naučnicima da je otkriju. Dok je medicina veći deo svog vremena za gastritis, čir na želucu i druga gastroenterološka oboljenja krivila hlorovodoničnu kiselinu, pre oko 15 godina ustanovljeno je da to ipak u najvećem broju slučajeva radi „nesrećna“ bakterija, kako su heliko bakteriju nazvali. Naziv joj je dat zbog mogućnosti da opstane čak i u nemogućim uslovima za život.
Heliko bakterija je u najvećem broju slučajeva uzročnik gastritisa, čiar na želucu, brojnih problema sa želucem, a smatra se da u određenim okolnostima može biti i uzročnik karcinoma želuca. Ona se može nalaziti u organizmu, tj. u želucu i manifestovati kroz simptome i oboljenja ili ne. To u najvećoj meri zavisi od navika i stila života čoveka, a njenom uticaju su najpodložniji pušači i alkoholičari.
Simptomi koje izaziva heliko bakterija mogu biti mučnina i povraćanje, bol u želucu ili crevima, osećaj težine u želucu, nadimanje. Tu su još i gorušica, peckanje u želucu, brzo dostizanje sitosti, loš zadah… Lečenje se strogo sprovodi pod nadzorom lekara, najčešće kombinacijom lekova, kako bi se bakterija suzbila i u potpunosti uništila, te kako ne bi postala imuna na određeni lek.

Kandida: Uzročnici i simptomi

Kandida, kao i heliko bakterija, zahteva lečenje koje sprovodi lekar, a često njeno lečenje traje dugo, budući da se radi o veoma upornoj gljivici koja može izazvati kožna oboljenja, vaginalne i urinarne infekcije, a može dovesti čak i do pojave depresije. Kandida se normalno nalazi u organizmu, kako bi potpomogla varenje i proces apsorpcije nutritijenata, međutim, kada dođe do prekomernog razmnožavanja, onda dolazi do pojave određenih simptoma i do zdravstvenih tegoba.
Kandida se može u granicama van normale namnožiti usled prevelike konzumacije ugljenih hidrata i rafinisanih šećera. Prekomernom upotrebom alkohola, ali i zbog uzimanja određenih lekova, kao što su antibiotici i kontraceptivne pilule. Njeno razmnožavanje može biti podstaknuto i stresom, te padom imuniteta.
Kandida se najčešće manifestuje kroz gljivične infekcije na koži i noktima, a tu su i veliki osećaj umora, iscrpljenosti, osećaj zamaranja. Neki od simptoma jesu i problemi sa probavom, pa se javlja dijareja ili konstipacija, kao i velika nadutost stomaka. Često kandidu prate i promene raspoloženja, anksiozna osećanja, slabo pamćenje, dekoncentrisanost. Svaki od ovih simptoma zahteva da se javite svom lekaru kako bi se kroz detaljne analize ustanovilo da li se radi o kandidi i kako bi se uspostavio protokol lečenja.