Evo čime se bave bivši sportisti

Mnogo je poznatih sportista u svetu koji su učesnici na olimpijadama i prvenstvima, ali i onih koji su se bavili sportom kod kojih je njihova karijera naišla na neočekivan put povrede.

Vežbanje u nedogled, osvajanje medalja, takmičenja i treninzi ono je što prati sportsku karijeru, međutim, uvek treba imati rezervni plan kako se ne bi dogodilo da sva uložena elergija i ambiciozne želje propadnu usled sportske povrede ili nekog neuspeha koji može ometati budući život sportiste. Šta je to čime se bivši sportisti mogu baviti kako bi sebi obezbedili rezervni izvor prihoda i dodatno unapređenje života?

Sportski kaskaderi 

Oni sportisti koji su u fantastičnoj fizičkoj formi i imaju dovoljnu izdržljivost da izvode razne trikove koji su pogodni za filmove, lako mogu pronaći posao sportskog kaskadera. Konkursi su česti, a u okviru snimanja filmova bivši sportista može istaći sopstvenu veštinu predstavljajući kopiju određene ličnosti.  

Sportski novinar i komentator 

Gotovo da svaki kvalitetni bivši sportista može biti angažovan kao sportski novinar ili komentator. To je zanimanje koje nije ograničeno niti godištem, niti fizičkom sposobnosti. No, potrebno je imati komunikativni talenat i upornost, pratiti redovno sportske događaje i truditi se da iveštaji sa utakmica i turnira budu nadahnjujući. Za posao sportskog novinara ili komentatora neretko je potreban smisao za humor, emotivni govor, kreativnost u ovoj oblasti, efikasnost, sposobnost obraćanja pažnje na detalje i znanje o sportu. 

Sportski trener

Kada su spojeni sport i psihologija, dobija se uloga trenera. Lični trener koji sarađuje sa početnicima u sportu ali i profesionalnim sportistima može biti svaki bivši sportista koji ima visoku motivaciju, određene uspehe u sportu, sposobnost da trpi pritisak, visoku odgovornost i istrajnost u edukaciji. Trener ne priprema samo sportistu fizički za takmičenje i lični uspeh već i  psihološki kako bi on mogao postići dobre rezultate i nositi se sa onim lošim rezultatima koji su s vremena na vreme neizbežni. Moguće je raditi u sportskim objektima, ali i biti deo sportskog društva i raznih sekcija, na primer trener u teretani, trener na bazenu, trener za takmičenja… 

Sportski menadžer – organizator tima 

Razni sportski klubovi i sportska društva imaju svoje menadžere u cilju bolje organizacije tima i samog sporovođenja takmičenja. Sportski menadžer može biti bivši sportista koji ima visoke liderske osobine, oštroumnost i samopouzdanje kako bi mogao raditi sa raznim sponzorima i vršio promocije. 

Otvaranje škole sporta za decu i njihovo opremanje u stovarištima

Svaki bivši sportista može otvoriti školu sporta za decu. Potrebno je da ima dobru zamisao oko sprovođenja časova, pažljivo odabrane sportske rekvizite, i pedagoške sposobnosti kako bi mogao procenjivati nivo usavršavanja i podsticati decu i mlade na aktivnost. Veliku i povolju ponudu rekvizita možete pronaći u posebno opremljenim stovarištima. Oprema za igrališta, oprema za kreativne igre sa preprekama i sportske dvorane može biti nabavljena po niskim cenama. Stovarišta u svojoj ponudi imaju kutije za odlaganje sportskih rekvizita, opremu za vežbanje, razne podloge za terene, sportske kvalitetne parkete, strunjače, klupe i razne konstrukcije namenjene za fudbal, stoni tenis, odbojku i tako dalje. Mnoštvo potrebnih stvari na jednom mestu pomoći će nastavnicima u novootvorenim školicama za decu. Uz kvalitetne materijale iz stovarišta i avanturističke časove bivši sportisti mogu imati dobru zaradu.