Ćilibar je i više nego drag dragi kamen – saznajte zašto!

Ćilibar ili jantar je dragi kamen. On nema kristalnu strukturu, pa ne spada u mineral. Najpoznatiji je baltički ćilibar jer su tamo njegova najveća nalazišta. To je ustvari fosil smole drveta i koristi se uglavnom za lakiranje i izradu nakita. Njegova boja je žuto-smeđa. Od davnina se smatra da ima lekovita dejstva, pa ga ljudi drže uz sebe kao amajlije. Postoji posebno verovanje da imaju magijsku moć da ublaže bolove kod dece, nastale prilikom nicanja prvih zuba. Ovo verovanje se održalo do danas, pa često viđamo da roditelji kupuju ćilibarske ogrlice za bebe.

Kako deluju ogrlice za bebe?

Pre svega, ogrlice za bebe treba da budu u dodiru sa kožom jer se u ovim perlama nalazi sukcinatna kiselina. Ovaj kamen je topao, za razliku od mnogih drugih, a u dodiru sa toplotom tela, iz ogrlice se oslobađaju lekovita ulja. Ona prodiru kroz kožu u krvotok i jačaju imunitet onima koji ih nose. Ćilibar je potrebno redovno održavati. Predlog je da se ogrlica drži nekoliko minuta pod mlazom vode, a onda iznese na umereno sunce kako bi se konac prosusio i ćilibar malo omekšao. Ovo se naziva „punjenje i pražnjenje“ i preporučuje se da se ove dve radnje ne odvajaju. Na ovaj način, ispiranjem izbacujete negativno, tegobe koje je ogrlica „izvukla“ i pomoću sunca vraćate pozitivno, novo lekovito dejstvo. Sunce ne treba da bude jako, niti voda vrela. Ukoliko želite da vratite sjaj ogrlici, najbolje je da koristite maslinovo ulje.

Zanimljivosti

  • Ćilibar je smola stara oko 50 miliona godina.
  • U kamenom dobu, ovaj kamen je služio kao sredstvo plaćanja.
  • Gladijatori su ih nosili tokom borbe jer se verovalo da štiti od povreda.
  • Grčki naziv za njega je elekron i zaista se naelektriše prilikom trljanja.
  • Verovalo se da tera zle sile i privlači ljubav. Žene su ga nosile kad žele da zatrudne.
  • Smatra se da je meksički crveni ćilibar najlepši, ali i najskuplji. Može se naći i u beloj boji.
  • U moru postoje podzemni rudnici gde ronioci tragaju za ćilibarom.

Kako otkriti prevaru?

Čuli ste da postoje ogrlice za bebe koje umiruju razdražljivost i bolove i odmah ste pomislili kako bi to bio spas za vaše dete. Znate da je ovo period kad niču prvi zubi i čuli ste za ogrlicu koja je mnoge bebe umirila i mnogim roditeljima omogućila da se naspavaju. Rešili ste da pokušate jer gelovi koje ste dobili da mažete zbog nicanja zuba, imaju kratkoročan učinak. Čim ste stavili ogrlicu, ponadali ste se da će se desiti magija, ali je prošlo nekoliko dana, a nema nikakvih rezultata. Verovatno ste prvo pomislili da je to samo prazna priča. Ipak, razmislite još jednom – možda ste prevareni i možda to uopšte nije ćilibar.

Evo načina da proverite: Uzmite iglu i dobro je zagrejte, zatim malo probušite jednu perlicu i ako osetite miris smole, ogrlica je prava. Međutim, ako ne osetite nikakav miris ili miris plastike, ogrlica je lažna. Problem je samo u tome što vam niko prilikom kupovine neće dozvoliti da proveravate ogrlice za bebe na ovaj način, bilo da prodaje prave ili lažne ogrlice.