Dentalni turizam u Beogradu

Dentalni turizam, odnosno „dentalni odmor“ jedna je od grana zdravstvenog turizma koja se u poslednjih nekoliko godina razvija velikom brzinom. Naime, kapitalizam je krajem dvadesetog i u dvadeset prvom veku doveo do drastičnih promena u zdravstvenim sistemima širom sveta. Jedna od najopaženijih promena ogleda se u povećanju cena zdravstvenih usluga. Zdravstvene usluge koje su najviše poskupele i koje su sve manje pokrivene od strane zdravstvenih osiguranja jesu upravo usluge koje pružaju stomatolozi.

Sasvim logično je da su cene stomatoloških, ali i svih drugih zdravstvenih usluga najviše u zemljama sa visokim životnim standardom (Amerika, Kanada, Švajcarska…). Upravo su građani tih zemalja počeli putovati u države u kojima su cene ovih usluga znatno niže. Osim toga što za iste usluge u ovim zemljama izdvoje mnogo manje novca, u isto vreme oni su u prilici da upoznaju kulturu i običaje drugih zemalja.

Beograd – izuzetno privlačna destinacija dentalnog turizma

Beograd se kao grad u kome su usluge stomatologa pristupačne i koji u smislu turizma ima šta da pruži svojim posetiocima našao na spisku čestih destinacija dentalnih turista. Cene određenih stomatoloških usluga su u Beogradu i do 80 posto niže od cena istih usluga u zemljama sa višim životnim standardom. Međutim, kako bi se bilo koji grad ili država našli na mapi dentalnih turista nije dovoljno samo da cene stomatoloških usluga budu niske, već i da se stomatološki zahvati obavljaju kvalitetno.

stomatologija

Svesni činjenice da u Beograd dolazi veliki broj stranaca sa ciljem posete stomatologu, stomatološke ordinacije u našoj prestonici vraški se trude da im ugode na sve moguće načine obezbeđujuđi im kompletne aranžmane koji pored obavljanja određene usluge stomatologa podrazumevaju i smeštaj, prevoz od i do aerodroma, kao i upoznavanje znamenitosti našeg glavnog grada. Pojedine strance celokupni aranžmani koje naše ordinacije nude koštaju manje od određenih stomatoloških usluga u njihovim matičnim zemljama.

Pored svega toga, za veliki broj turista koji posećuje naš grad možemo se zahvaliti i dobroj saobraćajnoj povezanosti i mnoštvu međunarodnih letova koji do njega vode.

Ugradnja bezmetalnih krunica – najtraženija usluga među uživaocima dentalnog turizma

Najtraženije stomatološke usluge među strancima koji posete Beograd su uglavnom one najskuplje poput ugradnje bezmetalnih krunica, fiksne proteze ili drugih zubnih implantanata.

Za razliku od davno prevaziđenih metalnih krunica za zube i onih koje su određenim delom izrađene od metala, bezmetalne krunice za zube imaju nekoliko prednosti koje utiču na njihovu visoku potražnju. Zahvaljujući tome što se u njihovoj izradi ne koriste metali, već se uglavnom prave od keramike, boja bezmetalnih krunica za zube približnija je boji prirodnih zuba. Dodatno, one su biokompatiblinije od metalnih i metalo keramičkih krunica, te stoga ne izazivaju nikakve alergijske reakcije.

krunice-za-zube

Međutim, bezmetalne krunice imaju i onu „tamnu stranu“ zvanu visoka cena. Naravno, stepen tame te strane bezmetalnih krunica zavisi i od „dubine džepa“ osobe koja želi da ih ugradi. Džepovi naših građana dosta su „plitki“, ali to nije slučaj sa džepovima građana razvijenijih zemalja kojima se isplati da u Beograd dođu upravo u nameri da ugrade bezmetalnu krunicu ili više njih. Usput imaju priliku da upoznaju znamenitosti naše prestonice, kao i da uživaju u njegovom bogatom kulturnom programu, ali i noćnom životu.