3 najčešće situacije za angažovanje advokata za nekretnine

Nedavno je u svim medijima odjeknula vest da je Srbija 4. po redu u svetu po visini cene nekretnina! U kakvom smo realno stanju, previše bi bio da smo i 4. u Evropi. Poslednji podaci, ili bolje rečeno, opravdanja za podizanje cena nekretnina je doseljavanje Rusa i Ukrajinaca u velikom broju, pre toga je razlog bila pandemija, a pre toga stopa rasta rate za kredit… i tome nikada kraja. Na velikim će se mukama naći svako ko danas treba i da kupi ili da proda nekretninu.

Na agente se tek ne smemo osloniti, jer i ti ljudi samo obavljaju svoj posao, a u opisu posla im nije da nužno „govore istinu“, pa je prisustvo advokata za nekretnine, čak i kod ranije jednostavno rešivih situacija danas neophodno. Advokat za nekretnine pomoći će vam oko sačinjavanja kupoprodajnih ugovora, oko provere tih ugovora, pružiće pomoć pri kupovini nepokretnosti; znaće da reši vaše ugovore o zakupu poslovnog prostora, o održavanju i upravljanju tim prostorom; rešiće kupoprodaju poljorivrednog zemljišta; kao i prestanak hipoteke; a takođe i sporove oko imovine; omogućiće vam lagalnu izgradnju objekta,… 

Kupovina stana 

Cene kvadrata stanova u Srbiji se razlikuju od grada do grada, ali se sve u jednom slažu – nikada nisu bile više, dosegle su nebesa i nema indiceje da će se skoro umanjiti. Prosečan građani Srbije teško da može imati toliki keš. Čak i da ga ima, sama kupovina stanova kod nas je „mačka u džaku“, jer su građani odavno izgubili poverenje u ključne institucije. Stanovi su često nelegalizovani, neuknjiženi i sl. To se da proveriti i zato je najpametnije pored sebe imati advokata za nekretnine. Ukolko se recimo dogodi da se ulaže novac kod investitora u stan koji je još uvek u izgradnji, to je tek „lov u mutnom“. Kod nas cveta nelegalna gradnja, pa je pitanje šta nam sve katastar može otkriti i zato je najbolje imati advokata za nekretnine. Ako se, pri toj kupovini stana još i stambeni kredit podiže, a kamatne stope zbog inflacije rastu i taj kredit je breme koje se nosi između 15 i 30 godina u proseku, ne bismo smeli ni da pomislimo na ovo bez advokata za nekretnine.

Iznajmljivanje prostora

Najčešće je reč o poslovnom prostoru. Kada prostor iznajmljujete nekome ko je posao razradio, veće su šanse da dažbine prema vama izmiri na vreme, ali kada je situacija obrnuta, to je vrlo klizav teren. Naravno, da naš pravni sistem takve vrste troškova, tj. dugovanja rešava, ali to može veoma dugo da potraje, pa vi, kao vlasnik, mnogo gubite. Zato je neophodno pri sklapanju takvih ugovora angažovati advokata za nekretnine, koji će znati koju klauzulu da iskoristi u vašem slučaju i spasi vas propasti.

Kupovina zemljišta

Kupovina poljoprivrednog dobra ili građevinskih parcela odavno je izgubia na vrednosti. Međutim, sa svih strana čujemo kako se na sve strane grade putevi, mini hidro – elektrane, rudnici i sl, a niko pri tom, ne pominje realnu cenu koju država ponudi vlasnicima zemljišta na ime esproprijacije. U ovom slučaju, bez advokata, bilo bi pametnije da državi svoju zemlju date besplatno, kao u dobrotvorne svrhe; bez advokata za nekretnine, u ime javnog dobra, možete očekivati ponižavajuće niske procene zemljišta, koje vam možda mnogo znači.