Vreme je za odabir kolica za bebe – šta bi trebalo da znate

Neke vrste kolica za bebe su dizajnirana tako da mogu da se koriste od rođenja, tj. njihov naslon može se spustiti potpuno za ležeći položaj i podići do ugla od 90 stepeni, za sedeći položaj. Kolica čiji se naslon ne može spustiti u potpunosti smatraju se neodgovarajućim za bebe ispod 3 meseca. Razlog tome je što bebama iznad 3 meseca nije više potrebna potpuna podrška za glavu.

Navedene smernice predstavljaju zvaničnu preporuku, ali morate znati da je svaka beba drugačija i da se različito razvija, tako da vaša beba može narasti ranije za podizanje naslona u kolicima za bebe, ili joj može biti potrebno više vremena. Stvar je potpuno individualna i uvek je dobro da se oko ovih odluka konsultujete sa pedijatrom koji prati vašu bebu. 

Većina beba uzrasta od četiri meseca sposobna je da vlada vratnim mišićima, tj. da kontroliše pokretanje glave. Kod prerano rođenih beba, ova granica se podiže, i ukoliko je vaša beba ranije došla na svet, kolica za novorođenčad ćete koristiti mesec ili dva duže nego što se navodi kao pravilo. Pre navršenih 4 meseca, preporučuje se potpuno položen naslon, odnosno vožnja bebe u potpuno ležećem položaju. Jednom kada shvatite da vaša beba samostalno podiže glavu, možete podići naslon za jedan položaj. 

 

Na šta paziti prilikom odabira kolica za bebe

Većina roditelja kolica za bebe koristi svakodnevno, sve do uzrasta todlera. Iz ovog razloga, dobro je da odaberete kolica za bebe koja imaju mogućnost promene položaja naslona koji će pratiti rast vaše bebe. 

Pri izboru kolica za bebe, vodite se vašim životnim stilom i budžetom. Na tržištu postoje kolica u najrazličitijim veličinama, oblicima i različitog dizajna. Postoje kolica koja su lagana, kolica pogodna za sve vrste terena, kolica pogodna za vožnju više dece (kolica za blizance ili za trojke), kao i razne druge podvarijante za svaku od navedenih vrsta. 

Evo par stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju pre nego što odaberete kolica za bebe:

 

Uzrast bebe

Jedina kolica koja su pogodna za novorođenčad i bebe uzrasta do tri meseca su ona koja se potpuno mogu spustiti. Kao što smo već napomenuli, kolica sa podesivim naslonom, mogu koristiti vašoj bebi od rođenja, do prestanke potrebe za korišćenjem kolica za bebe. 

Neka od ovih kolica, (kolica 2 u 1) imaju i dodatak u vidu autosedišta koja se mogu koristiti i kao sedište za auto i kao sedalni deo kolica. 

 

Uzmite u obzir vaš životni stil 

Da li ste od onih koji dosta koriste automobil ili preferirate da se šetate ili koristite česno javni prevoz? Da li ste atletski tip osobe koja preferira džogiranje po parku? Ovi faktori mogu biti presudni u odabiru kolica.

 

Kolica za bebe pogodna za prtljažnik

Ukoliko preferirate da se na razne destinacije prevozite automobilom, model kolica koji može da stane u vaš prtljažnik će vam biti jako koristan, pogotovo modeli 2 u 1 u kojima nesmetano možete da prebacite bebu iz kolica u auto sa sve sedištem i da bazu kolica prebacite u prtljažnik. 

 

Za aktivne roditelje

Za većinu roditelja koji su aktivni, čvršća kolica koja imaju dobru amortizaciju su idealan ibor.   ogibljenje moraju da zaštite vašu bebu da se previše ne trucka. Pazite na kolica koja su laka za upravljanje.

Ovakva kolica su idealna za aktivnosti na otvorenom sa bebom. Međutim, ne treba ih koristiti kod mališana mlađih od 8 meseci. 

 

Kolica za bebe za vožnju gradskim prevozom

Javni transport nosi sa sobom brojne izazove kada su u pitanju kolica za bebe. Kolica koja se lako sklapaju su neophodna u ovom slučaju. Takođe, ona moraju da budu dovoljno lagana da mogu da se prenose i podižu što je apsolutno moranje ukoliko planirate da sa bebom ulazite u autobuse ili da se spuštate stepenicama do podzemne vozne stanice. 

 

Težina i veličina kolica za bebe

Kada birate kolica za vašu bebu, uzmite u obzir i gde ćete prenositi i skladištiti vaša kolica. Obratite pažnju na dimenzije kolica kada su rasklopljena i kada su sklopljena. Ne želite kolica za koja ćete pri prvom ulasku u stan shvatiti da ne mogu da prođu kroz vaša vrata ili ona koja ne mogu da stanu u prtljažnik vašega auta. 

Takođe, ne želite ona kolica koja će biti previše teška za nošenje uz stepenice ili kroz podzemne prolaze. Proverite ove karakteristike obavezno pre nego što se odlučite za model koji ćete da kupite. 

 

Visina ručica

Koliko su visoke ručice može da bude informacija od naročitog značaja kada je u pitanju izbor kolica za bebe. Pri tome, nemojte misliti samo na visinu koaj će vama odgovarati, već uzmite u obzir i konstituciju vašega partnera ili druge osobe koja će često gurati vašu bebu u kolicima. 

Previše niske ili visoke ručice mogu da vam uzrokuju bol u ramenima. Iz ovog razloga, preporučuje se da odaberete kolica sa podesivim ručicama koje su na idealnoj visini tako da ne morate da hodate nepravilno da bi ih gurali. 

 

Ne zaboravite točkove kolica za bebe

Veća kolica za bebe ili bilo koja stabilnija kolica mogu imati veće točkove. Ovakva kolica smatraju se i izdržljivijim i trajnijim, pogotovo modeli koji su pogodni za vožnju po svim terenima

Ovakva kolica vam neće biti neophodna za šetnju kroz tržni centar, ali ako imate nameru da ih koristite po ikakvom zahtevnijem terenu, dajte prednost kolicima koja imaju veće točkove. 

 

Jedan model kolica za bebe ili više za različite uzraste?

Na ovo pitanje zaista ne postoji univerzalan odgovor. Dok neki roditelji preferiraju da kupovinu kolica za bebe završe odjednom, deo roditelja radije bira različite modele za različite uzraste deteta ili za različite situacije. Na primer, biraju lakša kolica za bebe za putovanja, a stabilnija kolica za šetnju po kraju. 

Ukoliko se odlučite da kupite samo jedna kolica koja će vam koristiti za sve prilike, nemojte zaboraviti da se odlučite za ona kolica koja imaju mogućnost promena naslona od nulte pozicije do potpunog sedenja i potrudite se da ta kolica ispunjavaju većinu od prednosti koje smo naveli.