Varanje na ispitima – za koje metode se studenti najčešće odlučuju?

Neka istraživanja nam pokazuju da se u poslednje vreme studenti sve češće odlučuju na varanje na ispitima, koje podrazumeva kako korišćenje puškica i prepisivanje od kolega, tako i korišćenje tehnologije za prepisivanje. Sve ovo je nateralo da se i obrazovne institucije ozbiljnije pozabave ovim problemom, tj. da ga reše ili suzbiju koliko su god u mogućnosti.

Mnogi studenti koji se odluče na ovaj vid pomoći, to rade za neki određeni ispit sa kojim imaju baš veliki problem i ne mogu da ga savladaju. Dok neki drugi na taj način pokušavaju da polože svaki ispit. To se u većini slučajeva završava neuspešno, ali oni koji se odluče na takav korak su jednostavno spremni na taj ishod i svesno se upuštaju u to.

Postoje različite metode kojima se studenti služe, a mi ćemo vam na ovom mestu predstaviti neke koje studenti najviše koriste.

Korišćenje puškice

Iako se puškice uglavnom vezuju za osnovnu i srednju školu, one su u upotrebi i na fakultetima. Ovaj metod varanja na ispitima zahteva i pravu pripremu, odnosno pripremu puškica koje ćete koristiti na ispitima. One su uglavnom malih dimenzija, pa tako na malom prostoru morate smestiti što više informacija. Svakako da je bolje da se vreme koje se provede u pravljenju puškica iskoristi za učenje, ali to kod mnogih nije slučaj jer im je cilj da bez muke polože ispit.

Na samom ispitu, prepisivanje sa puškica nije ni malo lako i jednostavno, i svakako treba biti oprezan. Rizik od otkrivanja je veliki, tako da je ovo svakako jedna od najrizičnijih metoda.

Neka druga osoba polaže umesto vas

Unajmljivanje dublera nije toliko često, ali se koristi. Ovo zahteva falsifikovanje dokumenata i kazne su velike, i ide se dotle da se može čak i krivično odgovarati. Zato svima savetujemo da pre nego što se odluče na ovaj tip prevare, dobro razmisle da li je vredno eventualnih kazni i sankcija koje mogu uslediti.

Bubice i satovi za prepisivanje

Korišćenje bežičnih bubica za ispite, satova za prepisivanje, kamera koje se nalaze u olovkama i slične tehnologije je u širokoj upotrebi. Postoji mnogo mesta na kojima se ova oprema može iznajmiti i koristiti za polaganje nekog određenog ispita. Kako vreme prolazi, tehnologija napreduje i došli smo u situaciju da su bubice i ostala pomagala jedna vidljiva golim okom i jako teško se otkrivaju.

Razni ometači su nekada jedino rešenje za situacije gde se studenti odlučuju za ovaj metod varanja. Ali i u tom slučaju postoje antiometači koji se koriste da se spreče ometače da detektuju bubice, tako da će proći još vremena dok se u potpunosti ne iskoreni ovaj vid prevare.

Klasično prepisivanje od ‘kolege iz klupe’

Na ovo se mnogi studenti oslanjaju. Ovo ne zahteva nikakvu pripremu unapred, već zavisi samo od volje kolege ili druga koji je voljan da vam pomogne. Ovo je isto izrazito rizična metoda, jer u ovim slučajevima ako se otkrije da prepisujete, nije ugrožen samo onaj koji nije ni učio, već i osoba koja pruža pomoć. Svakako da je za ovo potrebno i dosta sreće da ne budete otkriveni, ali i pored toga mnogi u očaju pribegavaju i ovoj metodi.