Šta nudi Bugarska turistima iz Srbije?

Bugarska je poslednjih godina zbog povoljnih cena i atraktivnih lokacija postala sve popularnija među turistima s Balkana, pa tako i među Srbima. Čini se da su turisti podjednako zainteresovani i za letovanje i za zimovanje u ovoj zemlji, a tu su i neizostavni šoping i obilasci kulturno-istorijskih znamenitosti.

Sofija

Glavni i najveći grad Bugarske je Sofija. Smeštena je u zapadnom delu zemlje, u podnožju planine Vitoše. Prema poslednjim popisima u gradu živi oko 1 500 000 stanovnika. Sofija je drugi najstariji glavni grad u Evropi, pa ne čudi što je krase mnoge istorijske i arhitektonske znamenitosti. Arhitetktura razlličitih epoha ostavila je svoj trag u ovom gradu koji 9 vekova unazad nije rušen. Grad obilije institucijama i spomenicima od pravoslavnog značaja, pa svaki odlazak u Sofiju ne može da prođe bez obilazaka crkve Aleksandra Nevskog, koja se smatra i zaštitnim znakom samog grada,  crkve Sv. Nedelje (tu su izložene mosti kralja Milutina), crkve Rotonde i drugih. Sofija je doskoro bila primamljiva našim turistima i zbog šopinga, pogotovo zbog robne kuće Ikea, koja je nedavno otvorena i kod nas. I ljubitelji prirode u Sofiji će pronaći ono što ih interesuje, pa mogu vreme provesti u Zoološkom vrtu ili Botaničkoj bašti, a mlade željne dobrog provoda očekuje i bogat noćni život, po kom je Sofija nadaleko poznata.

Letovanje u Bugarskoj

Sezona u Bugarskoj počinje u junu i traje do sredine septembra.

Pošto se Bugarska graniči sa Srbijom, mnogi se odlučuju da upravo tamo provedu svoj letnji odmor. Osim blizine turiste iz naše zemlje privlače i vrlo pristupačne cene, pošto se Bugarska smatra i najjeftinijom destinacijom u regionu. Još jedna povoljnost, ukoliko putujete na more kolima, je i to što ne morate imati zeleni karton.

Neki turisti imaju predrasude prema Crnom moru i govore da se nikako ne može porediti sa Jadranskim ili Jonskim. Činjenica je da je slanitet Crnog mora ispod proseka i da je voda tamnija nego u većini drugih mora, ali najbolji način da se razbiju predrasude jeste da se otputuje na neku od izuzetno atraktivnih destinacija na bugarskom primorju.

Za svakog se na bugarskom primorju može naći odgovarajuća lokacija. Ljubitelji noćnih provoda, ekskluzivnih hotela i vodenih sportova mogu uživati u Sunčevom bregu i njegovoj 7 kilometara dugoj peščanoj plaži.  Za porodična putovanja i uživanje u kulturno-istorijskim znamenitostima, pored boravka na plaži, preporučujemo Nesebar, koji je, inače, pod UNESCO zaštitom. Za one sa dubljim džepom pravi izbor su Zlatni pjasci, mesto koje je ime dobilo po jednoj legendi prema kojoj je vila zlato koje je pripadalo piratima pretvorila u pesak zlatne boje. Upravo su Zlatni pjasci poznati po dugim zltanim peščanim plažama, a samo mesto okruženo je zelenilom i šumom. Pruža zabavu za sve uzraste, sa aqua parkom, vodenim sportovima, odličnim restoranima, diskotekama, sportskim terenima, a u blizini mesta je i grad Varna, gde možete obaviti šoping po svojoj meri. Još jedno zanimljivo mestašce je i Kiten, a posebno je privlačan kamperima. Ovo je malo turističko seoce koje vam pre svega nudi mir, čisto more i odmor u pravom smislu reči.

Zimovanje u Bugarskoj

Ljubitelji skijanja nikako ne bi trebalo da zaobiđu Bugarsku, a pre svega dva najpopularnija i najveća skijališta Borovec i Bansko. Zimovanje u Bugarskoj 2018. godine, u ova dva skijališta, zadovoljiće svačije apetite. Borovec je poznat po borovoj šumi,pa samim tim i čistom vazduhu, dugoj ski stazi i brojnim restoranima i barovima. Borovec je dostupan svima, možete naći izuzetno povoljan smeštaj, ali i ekskluzivne hotele za bogatije turiste. Idealan je za sve zimske sportove, a osim toga što nudi mogućnost za bavljenje različitim sportovima, odlikuje ga i bogat noćni život. Karakteriše ga i jedinstvena klima, sa mnogo sunca danju i hladnim noćima, a snežni pokrivač se zadržava od decembra do sredine aprila, pa samim tim u tom periodu traje i zimska sezona. Bansko se nalazi u podnožju planine Pirin i ovo je turistička destinacija koja je poslednjih godina u stalnom razvoju. Koliko je atraktivna pokazuje i činjenica da se u samom mestu održavaju svetski kupovi u skijanju. Osim duge ski staze, Bansko je poznato i po SPA centrima, barovima i termalnim mineralnim izvorima.