eserihija koli

Šta izbegavati ako se kandida namnožila?

U ljudskom probavnom sistemu je normalno naći kandidu, to je i njeno prirodno stanište. Kada se nalazi u malom broju, kandida je u funkciji dobre gljivice. Inače, kandida je vrsta kvasca, koja je mali, ali važan deo gastroenteralnog sistema. Kada broj ovih gljivica preraste, one probijaju zid creva i dospevaju u krvotok, čime prave problem celom organizmu. 

Šta uzrokuje rast kandide?

Previše šećera, prostih ugljenih hidrata, alkohola, kontraceptivne pilule, prerađena kisela hrana, poput turšije, prekomerna upotreba antibiotika i na kraju stres mogu povećati broj kandide u telu. Mnogi lekari smatraju da je kandida odgovorna za mnoge smetnje, koje se na prvi pogled i ne mogu povezati sa ovom gljivicom: alergije, astma, impotencija, žudnja za hranom, akne, glavobolje, umor, magla u mozgu, bolovi u zglobovima, osip, nadimanje, razne autoimune bolesti, promene raspoloženja, vaginalni svrab, gljivice na noktima ili nesanica. Sva sreća, postoje analize krvi, kao i brisevi koji mogu utvrditi tačno stanje kandide i da li je ona uzrok određenom zdravstvenom problemu. 

Kandida i dijeta

Uporedo sa lečenjem, dobro je odabrati režim ishrane koji izbacuje sve štetne namirnice i potencijalne prijatelje kandide. Logično je izbaciti: šećer, koji se nalazi ne samo u slatkišima i sokovima, već i u proizvodima od belog brašna, alkoholu i raznim sosevima i prerađevinama. Ograničiti unos uglenih hidrata na jednu šolju pirinča, testenine i raznih žitarica u celom zrnu. Kandida je kvasac, pa dodavanje još kvasca kroz ishranu nije dobra ideja. Fermentisane proizvode, hlebove, pivo i vino konzumirati u što manjem broju, a najbolje je potpuno ih eliminisati iz ishrane. Takođe, sušeno meso, kobasice, dimljene šunke i stari sirevi sa plesnima se ne smeju naći na tanjiru. 

A šta obavezno uvrstiti u jelovnik?

Najbolja dijeta za smanjenje prekomernog rasta kandide je ona koja sadrži zdrave proteine, zdrave masti i složene ugljene hidrate. To podrazumeva proteine iz životinjskih izvora kao što su piletina, riba, školjke, jaja, kao i proteini iz pasulja i sočiva, sveže povrće i sveže voće. Žitarice celog zrna igraju veliku ulogu u doprinosu kompletnom zdravlju, a posebno: zob, raž, ječam, proso, kinoa, amarant, heljda, integralni pirinač. Sve ćelije imaju spoljni sloj masti koji čini ćelijsku membranu. Kada se konzumiraju visokokvalitetna ulja, ove membrane su zdravije i otpornije. Kada ćelijske membrane funkcionišu kako treba, onda je i organizam zdraviji i telo ima više energije. Nerafinisana i hladno ceđena ulja su uvek dobar izbor. Tu spadaju: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada, kao i sam avokado, ali i riblje ulje i ulje semena lana.

Kandida se može sprečiti

Nelečenje kandide dovodi do mnogih komplikacija kao što su: vaginalne, urinarne, crevne, pa i psihiče poteškoće. Pravilna ishrana predstavlja dobar način da se organizam čisti i održava i to je jedan od preduslova zdravlja. Kandida se može sprečiti ovim čišćenjem organizma, kao i adekvatnom higijenom tela. Praktikovanje dobre oralne higijene će sprečiti kandidijazu usta. Održavanje tela čistim može pomoći u sprečavanju širenja kandide koja može izazvati vaginalnu kandidijazu.‌ Zdrava ishrana sprečava komplikacije, jer jača imuni sistem. Dobar imuni sistem je prva linija odbrane od mnogih virusa i bakterija.