Razmišljate o operaciji nosa – evo šta bi trebalo da znate

 

Estetska hirurgija nam pruža mogućnost korigovanja delova lica i tela u cilju poboljšanja funkcionalnosti ali i izgleda. Jedna od veoma čestih intrvencija u ovoj oblasti je operacija nosa (rinoplastika). Omogućava korigovanje kostiju i hrskavice nosa radi promene izgleda ili unapređenja funkcionalnosti.

 Nos kao deo koji zauzima središnji položaj na licu ima veoma veliki uticaj na izgled osobe. Samo zadovoljstvo izgledom značajno utiče na samopouzdanje pojedinca i kvalitet života što je posebno izraženo u slučajevima kada nismo zadovoljni.  Bilo da je reč o velikom nosu, predugačkom, prekratkom, širokom, baburastom, visokim grebenom mosta ili bilo kojem drugom nedostatku koji se ističe na nosu u odnosu na ostatak lica, operacija je korak koji može uspostaviti sklad.  

Intervenciji se ne pristupa samo iz estetskih razloga, ona je rešenje i nekih medicinskih problema u vidu rešavanja otežanog disanja, hrkanja,  fraktura, devijacija, deformiteta…

Bez obzira na tip razloga zašto razmatrate ovu intervenciju neophodno je prvo se konsultovati sa odgovornim stručnim licem, hirurgom, kao bi se na osnovu pregleda procenili opravdanost i rizici postupka. Ovo je veoma važno kod estetskih operacija kako se ne bi vršila operacija usled nezadovoljstva subjektivnim malim nesavršenostima izazvanim psihičkim poremećajima.

Kada se može operisati nos?

U slučaju da je operacija nosa rešenje medicinskih problema sam trenutak intervencije diktiraće težina problema sa nosom. Stanja koja ugrožavaju zdravlje i život uzrokovaće da se pristupi operaciji bez obzira na starost dok u drugim slučajevima može se sačekati da se završi razvoj kosti i hrskavice. 

Za razliku od medicinskih uzroka, kod rešavanja estetskih problema neophodno je da se poštuje starosna granica koja zavisi od pola. Kod žena se razvoj kosti i hrskavica završava oko 15te godine života, dok kod muškaraca  traje nešto duže.

Šta očekivati posle operacije?

Iako sam operacije ne traje dugo, u zavisnosti od tipa korekcije traje od 45 minuta do 2 sata,  postoperativni tok može trajati mesecima. Za ovu intrevenciju nije potreban boravak u bolnici. Po prestanku delovanja opšte anestezije a u slučaju da je opšte stanje zadovoljavajuće možete napustiti bolinicu. U tom trenutku u nosu će biti postavljeni tamponi a preko maska zbog čega će biti moguće smao disanje na usta. Za par dana, od 3 do 5, lekar će ukloniti tampone dok se maska skida tek nakon 5 do 7 dana. Oporavak će omogućiti izbegavanje fizičkih aktivnosti, odmaranje na podignutom uzglavlju, prestanak pušenja cigara, ne sme da se trese nos dok hladne obloge mogu pomoći. Otok i modrice oko nosa i očiju će biti prisutne duži period, ponekad i do tri nedelje ali nakon toga bi trebalo u potpunosti da se povuče. Takođe, normalna je pojava krvarenja i sluzi posebno u prvim danima nakon operacije i pošto se uklone tamponi i zavoji. Veoma je važno da se prate instrukcije lekara u ovom periodu kako bi se izbegli neželjeni rizici i osigurao siguran oporavak. 

Tokom ovog perioda nije moguće videti efekte operacije, za to će biti potreban duži vremenski period se tkivo smiri i oporavi od intervencije. Tokom napredka oporavak i smanjivanja otoka ćete primećivati promene u izgledu ovog dela lica dok ne postane vidljiv krajni rezultat intervencije.