Rančevi na točkiće – prednosti i mane

Rančevi na točkiće su revolucija na polju razvoja torbi i rančeva za školu. Često vidimo decu koja nose rančeve za školu na oba ili na jednom ramenu i koja su zbog toga pognuta i imaju nepravilno držanje tela. Svakodnevno i nepravilno nošenje tereta na leđima utiče nepovoljno na zdravlje kičme.

Iako se po svom izgledu ne razlikuju previše od klasičnih rančeva, rancevi na tockice imaju dodatne elemente kao što su točkići i teleskopske drške. Kao i putne torbe na točkove, rančevi sa točkićima se vuku umesto da se nose na ramenima. Upravo ih to čini praktičnim, lakim za korišćenje i bez nepotrebnog umoranja korisnika. Zahvaljujući svojim prednostima koje olakšavaju nošenje tereta i zato što čuvaju zdravlje kičme, rančevi na točkiće su čest izbor i odraslih kupaca. Starije osobe ih koriste za duža i kraća putovanja, kao i za nošenje stvari prilikom svakodnevnih aktivnosti.

Rančevi na točkiće su prilikom korišćenja položeni na zemlju po kojoj se rolaju i zato su u prednosti u odnosu na rančeve koji se nose na ramenima. Ranac pun školskog materijala je ozbiljna težina na leđima malih školarca i stvara fizičke probleme i neugodnosti prilikom dugog hodanja i nošenja. Vuča tereta u rančevima na točkiće omogućava bolju raspodelu napora. Deci olakšavaju hodanje ne samo na ravnom terenu već i na neravnim terenima ili onim sa nagibom, kao i prilikom prelaza preko stepenica.
U ponudi je puno rančeva na točkiće različitih veličina, dizajna, boja. Oni jednobojni sa ozbiljnijim dizajnom su izbor odraslih, a oni šareni sa zanimljivim aplikacijama će zadovoljiti ukuse devojčica i dečaka svih uzrasta.

Osnovne karakteristike rančeva na točkiće

Teleskopska ručka i točkići su dodatni elementi na rancu koji pružaju olakšan transport i koriščenje ranca. Rančevi sa točkićima omogućavaju nošenje školske opreme bez napora kada dete može jednostavno da vuče ranac uz pomoć točkića. Za roditelje je ranac na točkićima praktičan, a za decu dodatno i zabavan.
Teleskopska ručica može biti napravljen od plastike ili od aliuminijuma. Teleskopska drška se lako izvlači i najvažnije je da može da se podešava na potrebnu visinu. Podešavanje se vrši prema uzrastu i visini deteta. Pokretne teleskopske ručke dozvoljavaju da dete koristi očuvan ranac i u starijem uzrastu i podesi ga prema svojoj visini.
Kada je reč o materijalu od kojeg je ranac izrađen, decu uglavnom privlače zanimljiv dizajn i svetlucavi detalji na rancu, a ono što je bitno je da su rančevi u većini slučajeva izrađeni od materijala koji odbija vodu i štiti od vlage. Ovo omogućava kretanje i nošenje ranca i po kišnom vremenu bez bojazni da će sadržaj u njemu biti pokvašen i oštećen.

Mogu da se koriste na dva načina

Rančevi sa točkićima mogu da se koriste na dva načina zato što mogu da se voze ili da se nose na leđima kada je to potrebno. Sa zadnje strane nekih modela ranaca se nalazi pregrada u koju se odlažu naramenice koje su nepotrebne kada se koriste točkići.
Teleskopska ručka i točkići se nalaze u sklopu okvira ili strukture ranca na točkiće. Ovaj okvir može da bude fiksiran za materijal ranca i tada ranac ne može da se skida i koristi za nošenje na leđima. Postoje i modeli gde ranac može da se odvoji od strukture. Ova alternativa je praktična prilikom kretanja kroz gužvu kao što su hodnici škole koji su puni dece. Tada dete može i na drugačiji način da upotrebljava ranac i da ga nos na leđimai, kad mu je to potrebno, umesto da ga rola. Isti ranac može i da se nosi na leđima tokom nekih drugih aktivnosti kao što su odlasci na izlet, tokom planinarenja ili nekog putovanja.

Zadnja strana ranca, odnosno, naslon isto kao i bretele bi trebalo da su udobni, tapacirani i oblikovani tako da se prilagode fizionomiji deteta. Većina ranaca na točkiće imaju ergonomski oblikovan deo na leđima koji omogućava protok vazduha, kao i anatomski oblikovane široke naramenice. Rančevi poseduju i kaiševe za podešavanje koji se stavljaju preko stomaka i koji obezbeđuju da se ranac ne šeta i da skladno prijanja uz telo.

Na šta je potrebno obratiti pažnju kod kupovine rančeva na točkiće

Prilikom kupovine ranca na točkiće potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari u vezi sa kvalitetom i funkcionisanjem ranca. Trebalo bi proveriti točkove na rancu i da li su jaki i izdržljivi. Vaše dete će nositi ranac svugde sa sobom, od škole do kuće, preko neravnog terena, po stepenicama. Sigurno ne biste voleli da se ono nađe sa drškom u ruci koja se odvojila od ostatka ranca zbog neizdržljivosti i nekvaliteta ranca. Ako su točkovi slabi i zbog toga se polome ili deformišu ranac gubi svoju funkciju i postaje neupotrebljiv.
Neophodno je da se proveri i mehanizam teleskopske ručice. Mehanizam bi trebalo da je budućem vlasniku ranca udoban i jednostavan za korišćenje. Da može bez problema da podiže i spušta ručku i da je nesmetano smešta u ležište kada ne želi da je koristi.
Ako ste se opredelili za ranac koji može da se odvaja od osnovne strukture i da se nosi na leđima, budite sigurni da je naslon ranca takve građe i kvaliteta da je udoban za leđa.

Ukoliko ranac na točkiće kupujete za dete povedite ga sa sobom da biste probali kako mu ranac odgovara po težini i veličini. Za dete je kupovina uzbudljiva i ono voli da učestvuje u procesu kupovine za nešto što će samo koristiti.
Zbog dodatnih elemenata rančevi na točkiće mogu biti nešto teži od klasičnih. Težina ranca je naročito bitna kada kupujemo ranac za dete. Prilikom kupovine je bitno da se ranac podigne i drži u ruci dok je prazan kako bi se proverila njegova težina. Prosečna težina nenapunjenog ranca je oko 2 kg. Smatra se da kada se ranac napuni sadržajem ne bi trebalo da pređe 15 % od detetove težine.
Veličina i dimenzija ranca se bira prema uzrastu deteta i količini tereta koju će nositi. Za dete u nižim razredima se uzimaju rančevi manjih dimenzija. Bitno je razmisliti koliki teret će dete nositi, kao i vrstu stvari kojima će napuniti ranac. Dimenzije ranca na točkiće uzimamo u obzir i u situacijama kada ga kupujemo za putovanja. Tada dodatno vodimo računa da se uklapa sa dimenzijama koje su propisane za odlaganje ličnog prtljaga u avionima.

Još korisnih detalja o rančevima na točkiće

U zavisnosti od modela rančevi na točkiće poseduju funkcionalne pregrade i džepove raspoređene sa unutrašnje i spoljne strane ranca. Oni služe za skladištenje i raspored školskog materijala i ostalih neophodnih stvari koje se nose.
Rančevi imaju prostranu unutrašnjost, višenamenske pregrade, odeljke i unutrašnje džepove za držanje većih ili manjih stvari, kao što su knjige, laptop ili lične stvari kao što su novčanik, telefon, ključevi. Na nekim rančevima se na zadnjoj strani nalaze reflektujuće bezbednosne trake za lakše snalaženje u saobraćaju. Specijalno plastično dno koje je ojačano kod nekih ranaca je neophodno prilikom kišnog vremena.
Studenti imaju drugačije potrebe od malih školaraca te u tom smislu potrebno je imati u vidu namena i način upotrebe ranca. Za starije školarce će biti važno postojanje pregrade za smeštanje lap topa.

Takođe, proizvođači često misle i na samo održavanje ranca, pa su delovi koji su skloni prljanju, poput samog dna ranca, dodatno zaštićeni ili izrađeni od plastificiranog dna koje se jednostavno čisti.
Bitno je koliko će svezaka i knjiga da se svakodnevno nosi i kako se materijal rapoređuje po pregradama unutar ranca. Za organizaciju pakovanja i lakše snalaženje postoje džepovi koji su na rancu postavljeni sa spoljne strane, u prednjem delu ili kao bočni džepovi. Oni su tu kao mesta gde se drži užina, za odlaganje stvari kao što su pribor za pisanje, ključevi, itd. Tu je i mrežica za držanje flaše sa vodom kao i mesto za držanje mobilnog telefona.