Prirodni lekovi za nervozu

Današnji tempo življenja pruža premalo vremena da se u potpunosti opustimo, stalno smo u stresu i grču.

Naše telo reaguje na stres jer za to postoje i neurološka opravdanja, dakle, kada smo nervozni, mi jasno mozgu šaljemo signale da smo ugroženi, mozak zatim šalje signale endokrinom sastavu koji dalje luči određene hormone u telu i tako obaveštavaju ostale organe da se pripreme za stresnu situaciju i zaštite naše telo. Kada smo pod stresom, srce brže kuca i povećava se krvni pritisak. Fizička napetost tela utiče samim tim i na psihičku napetost. Dugoročni stres može uzrokovati razna oboljenja, kao i hronične bolesti.

Međutim, da biste ovo sprečili, postoje prirodni načini da se izborite sa nervozom i redukujete stres, a to su:

Čajevi

Čajevi su odličan način da na prirodan način za lečenje nervoze. U nekim zemljama je ispijanje čaja tradicija, dok kod nas se čaj pije uglavnom zimi ili kada je nastala neka prehlada. Međutim, pored toga što vam može pomoći da izlečite prehladu oni takođe mogu umiriti vaše nerve, a samim tim i vas. 

Korisni su čajevi od matičnjaka, nane, majčine dušice, kantariona. Matičnjak sadrži eterična ulja koja umiruju nerve, i preporučuje se da se popije šolja pre i posle večere. Nana takođe ima umirujuće dejstvo zbog etarskih ulja koje sadrži u sebi. Preporuka je da se piju po tri šolje čaja dnevno. Majčina dušica je odlična za dobar san i njen sastav je zato čest i u nekim lekovima za smirenje. Čaj mora uvek da se pije svež. Čaj od Kantariona je najbolje piti pre doručka i posle spavanja.

Uzrok nervoze može biti neispavanost

Dobar san rešava pola problema. Kada se naše telo i misli umire, mi lagano utonemo u san. Veliki broj ljudi danas ima problema da se potpuno opusti i mirno spava. Sedam do osam sati sna je odlično za naše telo, tada se osećamo odmorno i spremno za novi radni dan. Popodnevni odmor je dobar, i treba ga praktikovati ukoliko ste na poslu imali neku stresnu situaciju ili vam se desilo nešto što vas izvuklo iz “koloseka“.

Meditacija

Meditacija nam služi da umirimo naše misli i opustimo naše telo, osvestimo trenutak u kom se nalzaimo. Kako je meditacija umirujuća, često može da se pretvori u san, što nije loše. Ona nas uči da stanemo, i to je odličan prirodan lek za naš um. Meditacija se može praktikovati tako što ćete sedeti ili ležati.  Radite onako kako vama najviše prija da biste mogli da se opustite.

Yoga je odličan lek za nervozu

Vežbanje Yoge je odlično za vaše telo i mišiće. Dok smo pod stresom naše telo je stalno u grču, a zahvaljujući Yogi naše telo se opušta i mišići postaju gipkiji. Često se na poslu krivimo, stvara se bol u leđima, a istezanje uz pomoć Yoge će blagotvorno delovati na kičmu i pomoći vam da psihofizički budete spremni da se isborite sa nervozom.

Više o zdravim metodama za lečenje stresa pročitaj ovde.

Eterična ulja

Još su daleki drevni narodi koristili eterična ulja, kako bi se opustili i mirno utonili u san. Ta tradicija se nastavlja i dan danas gde postoji mogućnost da se lagano opustimo uz mirise eteričnih ulja. Naša čula su najaktivnija tokom isparavanja mirisa nekih eteričnih ulja. Pa su tako ulja bosiljka, žalfije, kamilice, jasmina, limuna, ruzmarina, majčine dušice odličan prirodni lek za nervozu.