Polažete vožnju? Evo kako se bira auto škola

Ako ste se odlučili za polaganje vožnje automobila, najbolje ćete moći da isplanirate svoje vreme i da potrošite što manje novca ako se posvetite detaljnoj pretrazi auto škola i izboru one prave. Na taj način ćete sprečiti da nekoliko puta polažete ispite, kako praktične tako i teorijske, i moći ćete da najbolje iskoristite samu obuku.

Pretraga auto škola

Iako deluje da u svakom gradu ima mnogo auto škola i da je sam izbor veoma lak, praksa pokazuje upravo suprotno.

Za početak, bilo bi dobro da se usredsredite na one koje imaju što više pozitivnih kritika na internetu, ali i na one koje su hvalili Vaši poznanici, prijatelji, rođaci, te da na taj način izdvojite one auto škole koje mogu da dođu u obzir.

Kriterijumi odluke

Pre svega, evo čime se ne treba voditi: adresom koju ima određena auto škola i cenom obuke. Nemojte birati školu samo zato što Vam je blizu, jer to nikako ne znači i da je ista najbolja, te da ćete se tu nalaziti sa svojim instruktorom za praktične časove vožnje. isto tako, i jeftino ne mora da označava dobru odluku, već tražite neku u srednjem cenovno mrangu jer se tu najbolje pokazuje odnos kvaliteta i cene.

Odluku bi, nasuprot tome, najbolje bilo izvršiti tako što ćete se na licu mesta uveriti o stanju voznog parka. Tek kada se poseti neka auto škola i o njoj raspita kod zaposlenih, možete steći celokupan utisak.

Za kraj, ono što je najvažnije i što treba da presudi, jesu instruktori, koji moraju biti profesionalci sa velikim iskustvom, ali i obučeni za svoj posao.

Šta ako se plašite vožnje?

Čest je osećaj nelagodnosti pre nego što se prvi put sedne za volan, a on se može razbiti na nekoliko načina. Jedan od njih je da se posvetite video igrama koje simuliraju vožnju pre prvog časa, kako biste stekli makar nekakav uvid. U svakom slučaju, sve bojazni treba da saopštite instruktoru – svaka auto škola potvrdiće Vam da je imala ovakvu situaciju, te da to nije ništa čudno ni neobično.

Teorijska i praktična obuka

Pored navedenih kriterijuma za odabir i predupređenja straha, auto škola se mora birati i po onom najvažnijem (pored instruktora) – a to je obuka. Naime, i teorijska i praktična obuka moraju sadržati po 40 časova, te ukoliko Vam ponude odstupanja od ovog broja možete slobodno da pripretite slanjem inspekcije, jer je ovo zakonska obaveza.

U toku trajanja obuke, po svom izboru možete u bilo koje vreme ići na obuku za prvu pomoć jer morate imati položen ispit iz iste, a to možete uraditi u Hitnoj pomoći ili Crvenom krstu.

Nakon završene teorijske obuke, auto škola Vas mora obavestiti i o tome da je vreme da uradite lekarski pregled čiji rezultati važe godinu dana, kako biste u toku tog perioda mogli da polažete vožnju bez ponovnog odlaska na sve analize.

Sve potencijalne auto škole koje ste stavili na svoju listu pitajte o ovim informacijama, i ako Vam daju iste ovakve odgovore, znajte da ste pronašli profesionalce.