Moleri savetuju: tehnike krečenja za veći izgled stana

Nekada čak i veliki prostor može često da izgleda mnogo manje kada upotrebimo pogrešnu tehniku krečenja stana, kada izaberemo pogrešne nijanse, kada izaberemo pogrešan nameštaj i pogrešne detalje.

Dakle, ništa vam ne znači prostor, ukoliko ne znate na pravi način da ga iskoristite i uredite. Jedno da taj prostor prilagodite vama i vašim potrebama, a drugo je da se malo zanesete i u taj prostor unesete i stvari koje vam nisu neophodne. Najpogrešnije je izabrati loše i nekvalitetne i svakako neadekvatne boje. Ako želite da stvorite efekat većeg stana, nego što on inače jeste onda treba da obratite pažnju na više kriterijuma

Nikako ceo zid u tamnu boju

Svaki moler savetuje kada su tehnike krečenja i generalno krečenje stana u pitanju, da izbegnete tamne boje, ukoliko vam je stan ili prostorija u kojoj boravite mala. Dakle, kada želite da makar vizuelno vaš stan deluje veće, onda nikako ne smete da se opredelite za tamnu boju.

Tamna boja će prvo ublažiti prirodnu svetlost vašeg doma, a onda će se stvoriti efekat i da su vaši zidovi previše blizu i na taj način izgledaće da je prostorija u kojoj se nalazite prilično mala. Još na sve to treba dodati i stvari, koje će i te kako uticati na veličinu prostora. Dakle, kada želite efekat većeg stana, onda izbegavajte tamne boje na zidovima.

Tamne boje dozvoljene u malim količinama

Prethodni pasus se odnosi samo ukoliko tamnim bojama prekrečite ceo zid. Međutim, moleri savetuju da je u redu da tamne boje koristite u malim količinama. Na taj  način zapravo možete postići efekat tako da vaš stan izgleda znatno veće nego što zaista jeste. Naime, kada je krečenje stana u pitanju, morate da se koristite i senčenjem, kao i prelamanjem boja.

U ovom slučaju bi trebalo da se koristite tehnikom krečenja koja ima veze sa senčenjem. Dakle, moleri bi vas posavetovali da u samoj sredini zida bude neka tamnija boja, koja će kako ide ka krajevima postajti sve svetlija. To je pravi način za upotrebu tamnih boja. Naravno ni u ovom slučaju ne bi trebalo da bude pretamna boja, jer to može delovati malo neprikladno.

Prostorije u kojima nema stvari farbajte tamnijim bojama

Ovde se prevashodno misli na hodnik. U tom slučaju dozvoljeno je korišćenje tamnije boje. Takođe, kada krečite stan obratite pažnju na prostorije u kojima imate jako malo stvari. Njih slobodno možete okrečiti u tamne boje.

Tamna boja samo na jednom zidu

Naravno da nekada može da bude dosadno imati samo bele ili svetle zidove. I uprkos tome što to vaš prostor čini većim, to vam vremenom može dosaditi i verovatno ćete želeti da krečenjem stana učinite neku promenu, a ne da nakon krečenja stana sve ostane i dalje isto. Ukoliko nemate problem sa tim, onda možete da nastavite da krečite stan u neku svetlu jednostavnu boju. Međutim ukoliko želite promenu, onda moleri savetuju da samo jedan zid okrečite u neku tamniju boju. I to može biti prilično tamna boja. To znači da ćete ovom tehnikom krečenja učiniti da vaša prostorija izgleda značajno veće. Tom efektu će doprineti samo jedan taman zid i svi ostali svetli. Dakle, i dalje zadržavate efekat „veće sobe“, a ipak ste napravili promenu.