Ko dobija najveći poklon za Božić, a ko čarape? Ovo je nekoliko najzanimljivijih običaja

Proslavljanje praznika u Srbiji je praćeno mnogim običajima koji su se u narodu održali vekovima. Svaki praznik, slava, Vaskrs, Vrbica ili Božić prate različiti običaji koji se primenjuju. Ovi običaji se donekle razlikuju od kraja do kraja, ali suština je ista, što se najbolje može videti na primeru Božića. Uvek se kupuju pokloni za Božić, mesi se česnica, sprema se svečani obrok za položajnika.

I kada je poklon za Božić u pitanju postoje različiti običaji koji su se godinama poštovali. Mnoge porodice se i danas trude da ove običaje ispoštuju, a mi ćemo u daljem tekstu navesti samo nekoliko osnovnih pravila.

Tradicionalni poklon za Božić za položajnika

Poklon za Božić koji se poklanjao položajniku, počasnom gostu koji prvi na božićno jutro ulazi u kuću uvek je bio najveći. Kako se nekada darovi nisu kupovali u radnjama, već su se ručno pravili, domaćice su mesecima plele džempere, šalove i čarape koje su se darovale najbližima. Poklon za Božić za položajnika je obavezno sadržao čarape, džemper, domaću pogaču, a nekada i dukat. U nekim krajevima Srbije bi se sve ovo uvezalo crvenim koncem i davano je položajniku nakon što na ognjištu prodžara vatru grančicom koju je skinuo sa badnjaka. Dukat ili novac su položajniku poklanjale samo bogatije porodice, a on je simbolično predstavljao želju za napretkom i blagostanjem kuće.

Ostalim ukućanima su se kao poklon za Božić darovale čarape ili šalovi. Za decu su se pripremali pokloni koje im je doneo Božić Bata, a najčešće su to bili domaći slatkiši, voće ili svilene bombone i ratluk kupljeni kod bombondžija.

Moderni božićni pokloni za položajnika

Iako se tradicija darivanja položajnika i članova porodice zadržala, sami pokloni su se značajno promenili. Poklon za Božić za položajnika je ostao sličan, uvek se daju čarape i pogača, a umesto pletenog džempera se kupuju neki drugi komadi garderobe.

Kako dukati danas više nisu toliko popularni, za položajnika se umesto dukata kao poklon za Božić kupuje neki komad nakita. Ovi komadi nakita ne moraju nužno da budu skupi, već se biraju u skladu sa finansijskim mogućnostima domaćina.

Za muške položajnike su prikladni satovi ili neke srebrne narukvice, dugmad za manžetne, privesci za ogrlice i slično.

Kada su žene ili devojčice položajnici, izbor poklona za Božić je daleko lakši. Izbor prikladnog nakita koji može da se daruje za praznike je prilično širok. Najčešće se biraju narukvice ili minđuše od srebra ili hiruškog čelika, a imućniji domaćini  čak kupuju nakit od žutog ili belog zlata.

Pokloni za članove porodice

Za razliku od pre samo 50ak godina, domaćice danas ne pletu čarape mesecima kako bi za sve članove porodice pripremlie darove. One dugo kupuju sitnice za sve članove porodice koje će im pokloniti na božićno jutro. Najčešći pokloni koji se danas daruju ukućanima su i dalje komadi garderobe. Pored toga se daruju i knjige, enciklopedije, parfemi ili neki luksuzni kozmetički setovi. Deci se danas kao poklon za Božić kupuju igračke koje se pakuju sa slatkišima.