Kako odabrati odgovarajuću boju fasade za vaš dom

Boja fasade u velikoj meri utiče na doživljaj vašeg doma i njegovog okruženja. A kako je ovo prilično velika investicija za većinu, važno je da napravite pametnu odluku, jer vaš dom je donekle i slika vas samih. Kod nas ljudi najčešće menjaju boju fasade kada rade izolaciju kuće. Zato je važno da odaberete dobar izolacioni materijal, ali i kvalitetnu boju fasade. U nastavku pročitajte kako da izaberete najbolju boju fasade za vaš dom.

Pre nego što stignete do fasade, odaberite dobar materijal za izolaciju

Kada se odlučite da uradite termoizolaciju doma, imajte na umu da je to nešto što bi trebalo da izdrži nekoliko decenija. Samim tim, morate se dobro raspitati o materijalima i stručnosti majstora koji će ugrađivati izolaciju.

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača izolacijskog materijala i upravo zbog toga je teško odlučiti se za jednog. Zato bi bilo dobro da se prvo raspitate kod nekoga ko je već ugrađivao izolaciju šta preporučuje. Potom, trebalo bi da odete do nekoliko stovarišta kako biste mogli da uporedite cene.

Jedna od veoma važnih stavki je i odabir izolacionog materijala. Kod nas se najčešće koristi kamena vuna ili sitopor za fasadu. Kamena vuna se pokazala kao malo bolji izbor jer je napravljena od prirodnih materijala i nezapaljiva je. Međutim, i cena je viša u odnosu na stiropor. Što se tiče stiropora, postoje dve vrste: tzv.beli i sivi stiropor za fasadu. Beli, ili stirodur je stiropor kod koga su kuglice poliuretana sabijene pod velikim pritiskom. Na taj način je smanjen prostor između kuglica. Sa druge strane, kod sivog, ili grafitiniziranog stiropora ovaj prostor je ispunjen grafitom, a ne vazduhom kao kod stirodura. Zbog toga je ovaj stiropor za fasadu bolji izolator u odnosu na stirodur. Međutim, cena belog i sivog stiropora su približne i zbog toga stručnjaci preporučuju sivi: imaćete bolju termoizolaciju za gotovo istu cenu.

Boja za fasade

Kada se opredelite za materijal za izolaciju, sledi lepši deo: odabir boje završnog sloja, odnosno fasade. Na tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača boja i zato je potrebno posvetiti dosta vremena odabiru proizvođača koji će garantovati postojanost boje. Što se tiče nijanse, važno je da uzmete u obzir veličinu vašeg doma, kao i njegovu okolinu. Evo neki saveta o izboru nijanse za fasade.

Neutralne boje su siguran izbor

Ako niste sigurni koja nijansa će najviše priličiti vašem domu, sa neutralnim nijansama nećete pogrešiti! Različite nijanse žute, braon ili sive se savršeno uklapaju uz svako okruženje, kao i stolariju. Za razliku od bele, kod neutralnih boja se neće toliko primećivati prljavština i prašina koje se nagomilavaju tokom godina.

Donesite duh Mediterana u vaš dom

Ukoliko ste zaljubljenik u „morski ambijent“, onda se opredelite za nijanse plave (ili kombinacije plave i bele), jarko žutu, ili nežne boje narandžaste. Još ako ove boje iskombinujete sa lepo uređenim dvorištem, sigurno ćete se svaki dan osećati kao da ste na moru!

Izbegavajte tamne boje

Ukoliko smatrate da je tamna boja idealna za fasadu, razmislite još jednom. Tamne nijanse će se možda savršeno uklapati u ambijent, ali su one pokazale kraći vek trajanja u odnosu na svetlije nijanse. Naime, tamnije nijanse više upijaju svetlosti u odnosu na svetle i zbog toga nakon nekog vremena počinju da blede, i to uglavnom neravnomerno. Zato ukoliko i dalje želite tamnu boju za fasadu, dobro se raspitajte o postojanosti izabrane boje.