Kada je vreme da posetite oftalmologa

Savremena istraživanja su pokazala da sve više dece i odrslih imaju problema sa vidom. Za to su najčešći uzročnici računari, telefoni i tableti. Naime, sati ispred ovih uređaja u velikoj meri mogu uticati na slabljenje očnog živca, a to zatim može dovesti do kratkovidosti ili dalekovidosti. Naravno, na početku je teško uočiti da vam se vid pogoršao, ali vremenom ćete shvatiti da nešto nije u redu. Međutim, čak i ako postoji pogoršanje vida, optičarske radnje nude veliki izbor najrazličitijih modela naočara i kontaktnih sočiva.

Oftalmološki pregled kao preventiva

Kod nas je uvreženo mišljenje da se kod doktora ide samo kada smo bolesni. Međutim, treba imati na umu da je preventiva često bolja od bilo kog leka kada nastane neki problem. Zato je preporuka oftamologa da barem jednom godišnje odemo na pregled. Naime, danas smo gotovo svi mi „ugrožena“ grupa upravo zbog preteranog korišćenja kompjutera i telefona.

Jedan rutinski pregled može ukazati na pogoršanje vida. A na osnovu pregleda oftamolog će preporučiti da li je neophodno nošenje naočara ili sočiva. Uglavnom, kada je dioptrija mala, stručnjaci preporučuju naočari samo kada se koristi računar ili čita.

Danas mnoge optičarske ordinacije nude besplatne oftamološke preglede. Na taj način na jednom mestu možete obaviti i pregled i ukoliko je potrebno i kupite naočare. Naravno, renomirane optičarske radnje će vam obezbediti pregled pomoću nasavremenijih uređaja koji mogu detektovati veoma male dioptrije. Na taj način se može najprezinije utvrditi dioptrija.

Koji simptomi ukazuju da je vreme da posetite oftalmologa

Oči su veoma važan i složen organ i zato je bitno da se prema očima ophodimo na pravi način. Ukoliko primetite da ne vidite više tako jasno predmete koje ste ranije videli bez problema, ne odlažite posetu oftamologu. Takođe, ukoliko osećate svrab, peckanje očiju, ukoliko imate osećaj stranog tela u oku, ili nejasno vidite predmete idite na pregled. Takođe, svetlaci i fleševi ispred očiju, kao i osećaj da nam je neko navukao mrežu preko očiju ukazuju na neke probleme.

Ako bilo šta od ovog primetite, što pre posetite očnog lekara. Naravno, prema preporuci prijatelja možete posetiti i optičarske radnje koje nude i uslugu pregleda.

Kako izgleda oftalmološki pregled

Bez obzira da li idete na preventivni pregled, ili kontrolu svaka provera vida bi trebalo da se odvija na sličan način. Naravno, neke optičarske radnje imaju savremene uređaje koji mogu više parametara pratiti istovremeno, tako da je ovakav pregled brži i pouzdaniji. Međutim, uobičajeno je da se vrši pregled oštrine vida na daljinu i blizinu, kao i da se izmeri očni pritisak. Pored toga, preporučuje se i pregled očnih kapaka, rožnjače, dužice, staklastog tela, ali i očnog dna.

Za sada je još uvek širenje zenica jedna od najpouzdanijih metoda za dijagnostiku i terapijske svrhe. Ova metoda pruža detaljan pregled očnog dna, ali se koristi i za dijagnostiku upale dužice. Širenje zenice je potpuno bezopasan i bezbolan proces, mada se mora priznati da nije prijatan. Mada, rezultati koji se dobiju nakon pregleda u potpunosti opravdavaju korišćenje ove metode. Širenje zenica se preporučuje kada se vrši prvi oftamološki pregled, ali u nekim slučajevima je potrebno obavljati i jednom godišnje. Ova metoda se posebno preporučuje kod pregleda dece, jer se samo tako može imati celokupna slika o stanju vida.