Kućni aparati za espresso predstavljaju nove generacije uređaja koji još brže i lakše pripremaju ukusni gorki napitak koji svi obožavaju. Danas je moguće kupiti aparat koji koristi već pripremljene kapsule sa tačno određenim mešavinama za najlakšu pripremu espressa čak i kod kuće.
Turska kafa je svakako jedna od najtraženijih na našim prostorima i omiljena je još od otomanskog carstva, ali espresso omogućava drugačiji ukus uz pomoć birane mešavine kafa i drugačijeg sistema pripreme.
Ukusi su različiti, ali da li može jedna od ovih kafa da bude bolja u odnosu na drugu?
Nastavite sa čitanjem i sve informacije otkrijte u nastavku teksta jer će vam biti lakše da uporedite razlike i da upoznate naše najpoznatije vrste ovog gorkog napitka.
Aparati za espresso i kuvanje turske kafe – kako najlakše pripremiti kafu?
Tehnika pripremanja turske kafe je svima poznata i zasniva se na prokuvanoj vodi u koju se dodaje kafa koja zatim provri još jednom. Pošto svako ima svoje tehnike, načine odmeravanja kafe i vode, i rezultat dobijenog napitka je različit. Aparati za espresso sa kapsulama funkcionišu drugačije.
U uređaj se postavlja kapsula na kojoj je naznačeno kakva kafa se dobija, koje jačine, ukusa, gorčine, kiselosti…pa je na korisniku samo da uključi aparat i da započne pripremu.
Zbog toga treba naglasiti da su aparati za espresso jednostavniji način za pripremu kafe i to tako da se svaki put dobija savršen ukus, baš onako kako je naznačeno na pakovanju.
Koja kafa je jača?
Poredeći više faktora može se doći do zaključka da standardna šolja turske kafe sadrži od 80 do 180 mg kofeina, dok jedan espresso između 40 i 75 mg. Ipak, svako ko je probao obe vrste je osetio da je kratki espresso jednostavno jači.
Tačno je da je espresso jači, a razlog za to se nalazi u činjenici da je u manjoj količini dosta kofeina iako je količina manja.
Pošto je jasno naznačeno koliko je kalorija u svakoj šoljici dobijenoj iz kapsule, lako se prati dnevni unos kofeina što pogoduje sportistima i osobama koje imaju neke od zdravstvenih tegoba.
Veličina pribora za pripremu
Lonče ili džezva u kojoj se kuva turska kafa je manja od aparata za espresso na kapsule. Ipak, potrebni su i voda, izvor toplote, najčešće električni rešo ili šporet.
Sa druge strane, kućni espresso aparati su manjih dimenzija i malo prostora zauzimaju, a za normalno funkcionisanje im treba samo dovod struje i voda koja se skladišti u rezervoar.
Zato, iako je aparat veći, on u praksi zauzima manje prostora nego sve što vam je potrebno za pripremu turske kafe. Njega možete da postavite bilo gde, u vikendicu, kancelariju, kamp prikolicu, brod…, a da pri tome nemate opremljenu kuhinju.
Održavanje pribora za pripremu kafe
Posle pripreme turske kafe svaki element se pere i ostavlja da se prosuši dok se aparati za espresso na kapsule održavaju nešto drugačije.
Da bi uređaj funkcionisao bez problema potrebno je da se povremeno opere posuda za vodu i očiste delovi u koje se postavlja kapsula.
Proces je i automatizovan pa mnogi aparati olakšavaju čišćenje pa je posla znatno manje uz aparat za kafu. Sa bežičnim povezivanjem i praćenjem rada aparata jasno se dobijaju informacije kada je potrebno dodati vodu ili očistiti njegove delove.
Ko donosi raznovrsnije ukuse?
Espresso iz kapsule donosi tačno određen ukus koji je naveden na pakovanju, a turska kafa nikada nije ista.
Iako svako voli različitost, turska kafa nije različita sa namerom, već zato što ne postoje jasni standardi za pripremu pa ćete često dobiti kafu ukusa koji vam se ne dopada što sa espresso kafom nije slučaj.
Na tržištu se nudi preko 30 različitih kapsula, sa različitim ukusima, jačinom, dodatkom ukusa koštunjavog voća, citrusa, čokolada… kada se tome pridodaju i opcije kada se kafa meša sa mlekom ili mlečnom penom, dobija se mnogo veći broj napitaka sa različitim ukusima i jačinom.
Važno je naglasiti i to da se espresso mnogo češće koristi i za pripremu najrazličitijih poslastica i toplih i hladnih napitaka pa je aparat za espresso na kapsule jedan od najkorišćenijih aparata u svim poslastičarskim kuhinjama, ali i kod onih koji jednostavno uživaju u takvim napicima.
Koja kafa je bolja?
Pobednik zavisi od ukusa onog ko kafu pije. Jedno je sigurno, espresso aparati sa kapsulama donose tačno određenu kafu svaki put, kao da je spremljena na profesionalnom uređaju.
Najbolje od svega je to što ne morate da birate! Kada vam se pije turska kafa pripremite je jednostavno i lako, a kada poželite espresso ili preko 30 drugih vrsta, uređaj za je savršen za vaše potrebe.
Izaberite kapsulu i uključite aparat. Za samo par minuta imaćete profesionalno pripremljenu, ukusnu kafu kada god poželite.