Da li je vreme za kafu?

Ko ne voli da počne dan sa kafom? Taj moćni napitak je postao eliksir za buđenje. Lako smo i bez problema usvojili jutarnju naviku odlaska u naše udobne kafane i kafiće da lagano ispijemo kaficu.

Pijemo je pre posla, na pauzi, posle posla, pre ili posle ručka, vreme nije bitno.

Postoji jedan inspirativan grafit: Coffee time is any time (Uvek je vreme za kafu). A kakva se kafa pije u svetu?

Amerikanci su najveći potrošači kafe. Ispiju neverovatnih 146 milijardi šoljica kafe godišnje! Dan ne započinju bez kafe. Slično kao i mi. Sa sve većim brojem frilensera i poslova koji se obavljaju online, popularni su kafići poput Starbucks kafea u kojima se lagano otkuca šta treba na laptopu i uživa u toploj kafici.

Autentična meksička kafa poznatija je pod imenom Café de Olla. Ona se priprema na tradicionalni način i to u glinenim posudama koje su uže pri vrhu (da bi što duže ostala topla) sa umočenim štapićem cimeta. Drže se na vatri kako bi aroma bila jača. Ova vrsta kafe uglavnom se konzumira u zimskim uslovima u ruralnim područjima. Za pripremu Café de Olla bitno je koristiti tradicionalne zemljane bokalčiće i šoljice, jer to kafi daje poseban okus. Okus Café de Olla potiče od različitih sastojaka, uključujući mlevenu kafu, cimet i piloncillo ili panelu (vrsta šećera poreklom iz Meksika, Argentine ili Brazila).

U Italiji se kafa servira u manjim keramičkim šoljama, ne u onako velikim kao u Amrici. Jaka je i koncentrovanija, a ponekad je ivica šolje premazana limunom radi snažnijeg ukusa.

Turska kafa, šta o njoj novo reći? Njihova lokalna izreka kaže da je najbolja „Pakleno crna, jaka kao smrt i slatka kao ljubav“. Pije se uglavnom posle ručka, kao dezert.

Irska kafa ima četiri sastojka: instant kafu, viski, pavlaku i šećer. Četiri čarobna sastojka za čaroban napitak. Kažu da je recept napravljen da obodri i osnaži američke vojnike koji su bili stacionirani 1940. na zapadnim obalama Irske.

U Holandiji se kafa služi uz kolačić na tacni sa strane.

Francuska klasična kafa je šoljica espresa, ali oni najviše vole da je piju u kafanama iz široke šoljice u koju umaču kroasan ili baget.

Kad je 1650. u Engleskoj otvorena prva kafana (coffee house) koja je služila kafu, čaj i duvan dopremane sa Cejlona i Jamajke, postala je momentalni hit.  Englezi ipak, tradicionalno, više vole da popiju čaj. Evo jedne zanimljivosti, 1674. godine u Engleskoj, “Peticija žena protiv kafe” je predlagala zabranu konzumiranja kafe svim muškarcima mlađim od 60 godina, uz tvrdnju da kafa pretvara muškarce u ‘beskorisne leševe’.

Kubanska kafa je jako aromatična, ali slaba za naš ukus. Ipak, poznate su plantaže kafe na Kubi. Oni imaju privilegovan položaj u izvozu kafe ka Evropskom i Azijskom tržištu.

U Hong Kongu se pije „lai cha“, čaj napravljen od različitih vrsta crnog čaja pomešan sa kafom ili mlekom u prahu, isceđen nekoliko puta.

U Srbiji se pije takozvana „turska kafa„, a u restoranima i kafanama se služu u vildžanima uz ratluk i čašu vode. Beograd je poznat i po vibrantnom noćnom životu, te preporučujem Kafanu Stara pesma http://www.beogradnocu.com/kafane-u-beogradu/kafana-stara-pesma.

Indijci piju više čaj nego kafu, ali kad piju kafu onda prave Kaapi. To je vrsta filter kafe nastale mešanjem pene mleka i kuvanog mleka sa esencijom fino mlevene kafe. Zatim se kafa presipa iz jedne šolje u drugu sa visine da bi se dobila prozračnost i vazdušastost.

Rusi i dalje više vole jak čaj, ali su i najveći potrošači instant kafe u svetu.

U Saudijskoj Arabiji je strogo zabranjen alkohol, a za posedovanje droge sledi smrtna kazna, tako da im ostaje samo  – što jača kafa za smirenje živaca. Piju je pomešanu sa začinom kardamom koji je jako gorak pa se uz kafu grickaju urme da ublaže gorčinu.

U Vijetnamu specijalno prave mlevenu, crnu kafu sa kondezovanim mlekom i ključalom vodom, ali je obavezan filter.

Australijanci imaju specifičan način mešanja mleka u kafu i samog kuvanja kafe, merenja temperature…Pedantnost na najvišem nivou, inače to nije kafa.

Za kraj jedna od najčudnijih kafa. Indonežanska kafaNapravljena od zrna izvađenih iz mačjeg izmeta. Šoljica košta 10 evra. Ovaj napitak je napravljen od zrna kafe koje pojede azijska “todi” mačka i koja prođu kroz njen digestivni trakt. “Kopi Luwak” ili “Civet coffee” je u poslednje vreme jedno od pića u trendu i najtraženije je u Japanu i Americi. Odnedavno je dostupna i u Engleskoj. Kada se zrna očiste ona se isprže. Kažu da je ukus pun, mek i slatkast.

Nekoliko činjenica o kafi koje možda i znamo, da se podsetimo: kofein iz kafe ubrzava metabolizam, otklanja pad koncentracije, a na kratke staze čak i depresiju.

Kafa povećava i dobar i loš holesterol, ali ne menja odnos među njima, tako da se ne može reći da ima većeg štetnog uticaja po organizam na ovom polju. Poznata kao jedan od najboljih antioksidanata, kafa podstiče mentalne aktivnosti.

Napisala Valentina Branković