crvenilo oka

Crvenilo oka – uzroci i lečenje

Skoro da nema osobe koja se ujutru nije probudila i primetila da joj je oko crveno. Crvena beonjača u jutarnjim časovima može ukazivati na različita stanja, a sa druge strane ne izgleda ni malo privlačno naročito pred jutarnji odlazak na posao.

Razloga za takvo stanje oka je mnogo, a neke od njih navešćemo u nastavku teksta. 

Ukoliko vam se ovako nešto desi nemate razloga za paniku. U najvećem broju slučajeva, crvenilo prođe samo od sebe, pa normalno možete nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima. 

Umor i neispavanost kao glavni razlog

Ako već nekoliko večeri u nazad kasno ležete a ujutru se rano budite, može vam se desiti da se jedno jutro probudite sa crvenilom jednog ili oba oka. Umor kao i neispavanost direktno se može odraziti na naše oči, pa se zbog toga savetuje spavanje u kontinuitetu bez prekida. 

Crvenilo oka usled neadekvatnog čišćenja lica

Pripadnice lepšeg pola koje zaborave da skinu šminku sa očiju uveče pred spavanje, neretko se bude sa crvenim i „upaljenim“ očima. S obzirom da oči spadaju u osetljiviju regiju lica, na negu kože oko njih treba obratiti posebnu pažnju. Crvenilo oka koje je nastalo zbog spavanja sa šminkom znak su upozorenja da se čišćenje lica pred odlazak na spavanje podrazumeva. 

Kako postupiti u slučaju da imate konjuktivitis?

Ukoliko vam je oko crveno, a pri tom osećate blago peckanje kao i nelagodnost, vrlo je verovatno da imate konjuktivitis ili zapaljenje vežnjače (konjuktive). Reč je o bakterijskom ili virusnom zapaljenskom procesu koji je prenosive prirode. Isto tako, alergeni iz prirode takođe mogu dovesti do pojave konjuktivitisa. Ipak, treba naglasiti da se radi o bezopasnoj i uobičajenoj pojavi koja nakon par dana prolazi. 

Sindrom suvog oka – kada se javlja?

Crvene beonjače mogu biti povezane sa suvoćom oka. Pored crvenila, pacijenti osećaju nelagodnost kao i peckanje u predelu očiju. Sindrom suvog oka, kako ga oftamolozi još nazivaju, može nastati usled nedovoljnog spavanja i iscrpljenosti organizma kao i zbog prekomernog sedenja za računarom. Takođe, osobe koje duže vremenski period nose kontaktna sočiva mogu imati problema sa ovim zdravstvenim stanjem oka. 

Kako pristupiti u slučaju da se probudite sa crvenim beonjačama?

Za početak, nemojte previše brinuti jer se najverovatnije radi o bezazlenoj pojavi koja ne zahteva neko specijalno lečenje. Dovoljno je da sami ispratite stanje i da ako procenite da je neophodno javite se svom izabranom oftamologu. 

Nešto što će vam biti od koristi za prvu pomoć jesu tople ili hladne obloge koje sami možete stavljati. Dovoljno je da peškir umočite u toplu ili hladnu vodu (u zavisnosti od toga kakve vam obloge više prijaju) i da ih na očima držite barem desetak minuta. Topla voda ubrzava protok krvi, dok hladne obloge umanjuju osećaj svraba i peckanja. 

Kapi za oči kao i veštačke suze su nešto što će vam svaki farmaceut preporučiti ukoliko imate problema sa crvenilom oka. 

I za kraj – vodite računa o pravilnoj higijeni i zdravom načinu života

Dovoljno sna kao i adekvatna higijena očiju glavni su preduslov za zdrave oči bez crvenila i osećaja nelagodnosti, naročito ako su vam oči osetljivije nego inače.