9 stvari koje niste znali o štampačima

Štampači su uobičajeni deo naše svakodnevnice. Bilo da ih koristimo na poslu, kod kuće, ili nam hitno treba štampa bitnih dokumenata ili fotografija – oni su uvek tu da urade potrebno.

Štampači se razvijaju konstantno i nastavljaju da oblikuju svet u kome živimo. Iako većinu ljudi štampači asociraju na posao i obaveze, štampači imaju i svoju „kul“, interesantnu stranu koja pokazuje koliko su zapravo ovi uređaji zanimljivi.

Ovo su stvari koje sigurno niste znali o štampačima, iako ih skoro svakodnevno koristite u svom životu.

 1. Najmanja knjiga ikada odštampana ima 22 strane i pokazuje cveće koje rastu samo u određenom godišnjem dobu i tako ta godišnja doba i označava. Japanske je izrade, a svoje mesto našla je i u Ginisovoj knjizi rekorda. Ovo nije obična knjiga – da biste je pročitali i lepo prelistali definitno vam je potrebna lupa. Njene minijaturne dimenzije su, verovali ili ne, 0.74 x 0.75 mm.
 2. Štampanje poštanskih markica nije toliko jednostavno koliko se na prvi pogled čini. Naime, puno vremena ode na osmišljavanje izgleda. Uobičajeno je da one pokazuju, odnosno prikazuju, značajne ljude određene zemlje ili da slave neki bitan državni datum, a često su dizajnirane u čast sportista, umetnika ili naučnika koji osvajaju svetske nagrade. Grad Šan u Lihtenšajnu drži rekord za najbrže odštampanu poštansku markicu ikada.

  Poštanska markica koja slavi 100 godina od prve lihtenšajnske poštanske markice osmišljena je, napravljena i odštampana neverovatno brzo – za samo jedan sat.

 3. Knjige o Hariju Potera se godinama unazad nalaze na vrhu svetske liste najprodavanijih knjiga. To automatski znači da su knjige o Hariju Poteru i najštampanije na svetu. Najštampanije prvo izdanje neke knjige upravo je prvo izdanje sedme, poslednje knjige iz serije, koja nosi naziv Hari Poter i relikvije smrti. Ova knjiga inicijalno je odštampana u neverovatnih 12 miliona primeraka.
 4. Prodajni katalozi možda polako izlaze iz mode, ali u jednom trenutku, ne tako dalekom, bili su pravi hit. I danas određene vrlo uspešne kozmetičke kuće svoje proizvode prodaju samo preko kataloga. Međutim, najobimniji i najveći prodajni katalog ikada odštampan bio je težak 3,4 kilograma i imao je 2.656 strana. Odštampala ga je 2005. godine kompanija Aviall Services Inc. 
 5. Najstarija izdavačka i štamparska kuća koja je još uvek aktivna jeste Cambridge University Press. Postoji od 1537. godine, a osnivač je kralj Henri VIII. Prva knjiga u ovoj izdavačkoj kući odštampana je 1584. godine. Godišnje se ovde štampa oko 2.000 knjiga i 150 časopisa koji se kasnije distribuiraju u 200 svetskih zemalja.
 6. Najbrže vreme za koje je neki kancelarijski štampač odštampao 500 stranica u boji je sedam minuta i 18 sekundi. U pitanju je The Hewlett-Packard Officejet Pro X551dw štampač koji se lako izborio sa svojim tadašnjim protivnicima.
 7. Kuvar Omaro Kantu iz Čikaga na štampaču „štampa“ suši od 2005. godine. Suši je napravljen od uobičajenih, jestivih sastojaka, a „odštampana“ ekskluzivna jela u njegovom restoranu koštaju i do 240 dolara. Za ovog kuvara kažu da je kombinacija ludog naučnika i pravog kuvarskog majstora.
 8. Nažalost, štampači nisu uvek dobri po našu životnu okolinu. Zato više pažnje treba posvetiti ekološkim štampačima i štampačima koji u najmanjoj meri negativno utiču na prirodnu sredinu.

  Kada bi svi iskorišćeni ketridži štampača na svetu bili poređani jedan pored drugog mogli bi da okruže planetu Zemlju tri puta.

 9. Da li ste znali da je crno štamparsko mastilo jedna od najskupljih tečnosti na svetu? Naime, litar crnog mastila skuplji je čak i od nafte, ali i od goriva koje koriste svemirske letelice. Cena jednog američkog galona mastila je 2.700 dolara.

Ove zanimljive činjenice o štampačima pokazuju da se stalno obaraju rekordi kada su u pitanju štamparski uređaji, metode štampe, ali i upravljanje resursima koji su uključeni u štampu. Takođe i održavanje štampača.

Bez prednosti koju nam pružaju štampači u modernom dobu ne bismo mogli da uživamo u korišćenju mnogih stvari koje danas uzimo zdravo za gotovo, poput knjiga i časopisa.

Štampači nisu dosadni uređaji preko kog se obavlja nezanimljiv posao. Štampači su revolucionarni uređaji koji su uspeli da pomere granice ljudskih saznanja.