3 osnovne informacije o gihtu

Kada nam lekari dijagnostifikuju neku bolest, omah pokušavamo da saznamo što je više moguće o njoj. Želimo da znamo šta nas sve u budućnosti očekuje, kako možemo da se lečimo, da li će biti naporno i bolno, koliko obično traje, da li će biti potrebni lekovi ili je moguće prirodnim putem rešiti… Mnogo pitanja postavljamo sebi, ali i drugima.

Ništa nije drugačije ni kada nam doktor saopšti da imamo giht. Ukoliko još uvek niste otišli kod doktora i ukoliko sumnjate da imate giht ili ste i dobili dijagnozu, ali još uvek ne znate šta to tačno znači, onda treba da budete upoznati sa osnovnim stvarima u vezi sa gihtom koje vam donosimo u ovom tekstu, a više informacija o samoj bolesti i lečenju možete pročitati na ovom sajtu.

Giht nastaje usled povećanog nivoa mokraćne kiseline u krvi

Iako stvari možda deluju komplikovanije, krajnje su proste kada je giht u pitanju. Naime, kada dođe do povećanog nivoa mokraćne kiseline u krvi, dešavaju se ne tako dobre promene u organizmu. Kristali mokraćne kiseline, koji su višak, počinju da se nagomilavaju u zglobovima pre svega, ali i u burezima, a moguće je i da se javi na ušima, odnosno ušnim školjkama. Često lekari kažu da je giht zapravo poremećaj metabolizma, usled različith razloga. Verovatno ste do sada i čuli da giht ima jedan epitet, a to je „bolest kraljeva“. Naime, smatra se da se giht javlja kada počnemo previše uživamo u štetnim zadovoljstvima. Dakle, može se reći i da od prevelikog hedonizma može nastati giht, jer se zapravo giht javlja kada se naruši naše zdravlje,  metabolička ravnoteža, a moguće je da se ona lako naruši usled nezdrave ishrane i preteranog konzumiranja alkohola, cigareta i sličnih štetnih stvari.

Giht izaziva jake bolove u zglobovima

Kako da budete sigurni da imate giht, ako već sumnjate? Glavni simptom je izuzetno jak osećaj bola u zglobovima. Obično se giht javlja na nožnom palcu i prvo se javlja bol. Zatim, koža u tom delu počinje da bude izrazito crvena, zatim i toplija od ostatka tela, a kasnije naravno i otečena. Svakako, sve ovo su jasni znaci da se dešava nešto što ne bi trebalo, a velika je verovatnoća da upravo imate giht. Naravno da u svakom slučaju treba otići kod lekara kako bi on utvrdio da li je reč o gihtu. Treba da znate da giht može da se javi čak i na celoj nozi, na kolenu, može i na celoj ruci, dakle ne zahvata samo jedan mali deo.

Nepravila ishrana, loš način života…

Kao što smo već rekli na početku, giht se pre svega javlja zbog jako lošeg načina života. Loša ishrana, a posebno ishrana koja sadrži prevelike količine mesa može da dovede do stvaranja gihta. Takođe, unošenje velike količine alkohola, takođe može da prouzrokuju stvaranje gihta. Dakle, kao što je to već rečeno – preterivanje može zaista da vam napravi problem. Ni u čemu naravno ne treba preterivati, pa tako ni u konzumaciji mesa. Treba da se trudite da vaša ishrana bude što raznovrsnija i umerena kako biste bili zdravi.