Strije – od nastanka, preko prevencije do tretmana

Strije predstavljaju uske linije ili pruge koje se javljaju na površini kože. Ako ih imate, u dobrom ste društvu, jer oko 90% žena će ih posle šestog ili sedmog meseca trudnoće dobiti.

Nastanak i najčešća lokacija strija

Strije se mogu javiti bilo gde, gde se koža rasteže iz nekog razloga. Istezanje utiče da se srednji sloj kože (dermis) ošteti tako da dublji slojevi kože prolaze kroz njega i formiraju strije.

Za vreme nastanka, kada se koža brzo rasteže, strije izazivaju svrab, koža se istanji i liče na ožiljak.

Strije su na početku crvene ili ljubičaste boje, a kasnije izblede i dobiju srebrno belu boju.

Obično su dugačke i tanke. Zahvataju oblasti bogate mastima, kao što su: stomak, grudi, nadlaktice, zadnjica, butine, ramena (bodibilderi). Ponekad, posebno kod tinejdžera, strije se mogu javiti na leđima, prekrivaju kičmu horizontalno (kao prečke na merdevinama).

Kada se strije javljaju?

-tokom trudnoće
-usled naglog dobijanja na težini
-tokom puberteta
-imaju genetsku predispoziciju
-kod Kušingovog sindroma ili Marfanovog sindroma
-posle duže primene kortikosteroidnih lekova

Strije u trudnoći

Česte su kod trudnica, obično u kasnijoj fazi trudnoće, javljaju se u 8 od 10 trudnica. Da li će žena dobiti strije u trudnoći zavisi i od tipa i elastičnosti kože. Kako beba raste i koža se rasteže, dolazi do stvaranja stija na stomaku. Isto tako nastaju i na grudima i butinama usled naglog povećanja težine. Obično nestaju ili postaju manje vidljive nakon porođaja, ali ne nestanu najčešće potpuno.

Dobijanje na težini

Možete dobiti strije i ukoliko se ugojite u kratkom vremenskom intervalu. Ponekad ostanu i nakon gubitka težine. Česte dijete ih takođe mogu izazvati jer težina ide gore dole. Zbog toga, ako planirate da oslabite, gubite kilograme postepeno, da ne bi koža bila pod pritiskom. Bodibilderi i sportisti mogu takođe da dobiju strije ukoliko se njihovi mišići naglo uvećaju.

Pubertet

U pubertetu se takođe telo naglo razvija.

Momci mogu dobiti strije na ramenima i leđima, a devojke na kukovima, butinama i grudima.

Nasleđe

Ukoliko u porodici imate rođake sa stirjama, najverovatnije je da će se javiti i kod vas. Mnogo češće se međutim javljaju kod žena.

Zdravstvena stanja

Marfanov sindrom, koji nastaje usled greške na genu, kod koga slabe koža i vezivno tkivo u telu i smanjuje se elastičnost kože. Stirje se kod ovog sindroma javljaju na ramenima, kukovima i u donjem delu leđa. Strije izazvane Kušingovim sindromom (u krvi se nalazi visok nivo hormona kortizola, koji između ostalog, zaslužan je i za nastanak strija) imaju tendenciju da budu šire i veće, a mogu da se pojave i na licu.

Kortikosteroidi

Strije mogu ređe nastati i nakon duže i neadekvatne primene kortikosteroida, kao što su kreme ili losioni za lečenje različitih kožnih oboljenja, jer utiču na smanjenje količine kolagena u koži. Bitno je da kod primene kortikosteroidne kreme pratite uputstva proizvođača na kojim područjima kože i koliko dugo je dozvoljena primena. Lice, pazuh i prepone su posebno osetljiva područja.

Tretmani protiv strija

Većina strija nije naročito primetna, a nakon određenog vremena će još više izbledeti. Ali ukoliko su one vama ružne ili ukoliko zahvataju veću površinu tela, postoji nekoliko opcija za lečenje. Možete primenom kozmetičkih preparata da ih prikrijete, ima i vodootpornih, i mogu ostati na koži dva do tri dana.

Zatim, kreme, gelovi, losioni…iako ih ne mogu potpuno ukloniti, mogu da umanje njihovu vidljivost. Ove proizvode treba primeniti dok su strije još u nastajanju, dok su crvene ili ljubičaste.

Gelovi napravljeni od mešavine ekstrakta crnog luka i hijaluronske kiseline mogu da pomognu, i rezultati mogu biti vidljivi nakon 3 meseca svakodnevne upotrebe. Laserskom terapijom se strije ne mogu potpuno ukloniti, ali takođe mogu izbledeti i postati manje vidljive.

Najčešće je neophodno obaviti nekoliko tretmana.

U Srbiji postoje spcijalizovani Anti Ajdžing saloni koji se bave uklanjanjem strija:

 

Prevencija strija:

Nije ih uvek moguće sprečiti, npr. tokom trudnoće. Ali ukoliko dobitak u težini bude postepen i ukoliko je ishrana izbalansirana, postoji verovatnoća da će ih biti minimalno ili uopšte. Jo jo dijete, kod kojih se nakon prestanka dijete, brzo kilogrami vraćaju, favorizuje nastanak strija. Ne bi trebalo gubiti više od 0.5kg nedeljno.

Takođe, redovno vežbanje je od velikog značaja.

Ishrana bi trebalo da bude bogata vitaminima, mineralima, posebno E i C vitamin, kao i minerali cink i silicijum, koji kožu održavaju zdravom.

U toku trudnoće strije mogu biti uzrokovane i hormonskim promenama. Ali nikako se ne treba držati one stare da je u trudnoći neophodno jesti za dvoje, već hrana mora biti raznovrsna da bi i majka i plod bili zdravi.