Saveti pri odabiru podne lampe

Pored toga što osvetljavaju prostoriju, svojim dizajnom, podne lampe mogu biti upečatljiv i zanimljiv detalj u svakoj prostoriji. U ovom tekstu želimo da vas posavetujemo kako odabrati adekvatnu podnu lampu prilikom uredjenja prostora.

Birajte adekvatan dizajn

Kako bi prostorija koju uredjujete bila adekvatno osvetljena budite pažnjivi sa odabirom modela podne lampe. Ima više dizajna i svakako je najbolje birati dizajn koji je u skladu sa stilom same prostorije. Pre kupovine dobro razmislite, ocenite koja lampa bi najbolje prostajala prostoru koji se uređuje.

Podne lampe – cena

Pomenuli smo različit dizajn podnih lampi. Samim tip imamo i različite cene . Ukoliko stub podne lampe nije podesiv takva lampa će koštati manje od podne lampe sa fleksibilnim stubom. Takođe su unikati skuplji od klasičnih podnih lampi. Okvirno možemo da vas uputimo u opseg cena na našem tržištu: od 899 rsd do 24999 rsd. Ukoliko je u pitanju podna lampa nekog renomiranog dizajnera takva lampa će svakako koštati više i cene tih lampi mogu dostići više stotina evra.

Veličina prostora za uređivanje u odnosu na veličinu podne lampe

Ukoliko je prostorija za uredjivanje mala i treba manje svetlosti da bi se cela pokrila svetlom dovoljna je jedna veća podna lampa sa podesivim stubom kako bi mogli umeriti svetlost po potrebi. Ako je potrebno da prostoriju ravnomerno osvetli više podnih lampi , odlična varijanta za to jesu visoke lampe koje svetle poput baklje. Idealno bi bilo da se u svakom ćošku postavi po jedna.

Visina podne lampe

Savetujemo vam da se opredelite za podnu lampu koja ima podesiv stub. Time se može podešavati visina i samim tim i osvetljenje. Ukoliko je prilika takva da je potrebno zagušenije svetlo lampa se može spustiti. Takođe ulogu igra i abažur. Ukoliko je veći abažur pravi se prigušeno svetlo.

Kombinacija podnih lampi I lustera

Velika je ponuda raznovrsnih podnih lampi, isto tako je I bogata ponuda lustera. Možete praviti kombinaciju kakvu želite ali pre kupovine proverite nekoliko stvari. Obratite pažnju na dizajn. Ukoliko su stilovi uklopljeni prostorija je potpinija I daje odličan utisak. Ne bi bilo dobro da prostoriju uređujete sa lošom kombinacijom podnih lampi I lustera. Da recimo uzmete veliki luster I pregršt malih lampi. Opšti utisak će biti prenatrpanost I haotičnost I to gledajte da izbegnete. Budite slobodni da pored velikog lustera uzmete I veliku lampu ali u kompatibilnom dizajnu.

Kakav ambijent takva i podna lampa

Savetujemo vam da vam dodatni parametar prilikom odabira rasvete bude i pomenuti ambijent prostorije. Sve zavisi da li uređujete dnevnu sobu gde vam je potrebno direktno svetlo ili možda prostorije sa prigušenijim svetlom. U ponudi ima dosta podnih lampi koje su fleksibilne. Za početak, uvek možete zbog stuba koji se podešava postaviti podnu lapmu na visinu koja vam daje željeno svetlo. Pode lampe koje su sa visokim stubom daju najveću svetlost i takve su pogodne recimo za dnevne sobe. Svaka prostorija odiše posebnim ambijentom i bitno je da vam u svakoj prostoriji bude ugodno, kako vama tako i vasim prijateljima. Dobro se pripremite pre kupovine i obatite pažnju na to kakav ambijent emituje koja prostorija da bi ocenili gde vam treba više, a gde manje svetlosti.