Prednosti studiranja u inostranstvu

Na samom početku moramo se ograditi i naglasiti da ne nipodaštavamo naše fakultete, daleko od toga, jer je opšte poznato da su naši fakulteti na vrlo visokom nivou što se tiče usavršavanja određene delatnosti, već samo razmatramo ideje koje se tiču studiranja u inostranstvu, bilo da su u pitanje osnovne studije, master ili doktorske studije.

Studiranje u inostranstvu ima svojih prednosti i može biti veoma važno i lepo iskustvo. Pa, da krenemo.

Studiranje u inostranstvu može biti jedno od najzanimljivijih i najkorisnijih iskustava za studente. Studirajući u inostranstvu, studenti imaju mogućnost da se obrazuju u stranoj zemlji i ujedno dobijaju šansu kakvu možda nikada pre nisu imali, a to je da se upoznaju sa svim privlačnostima i dražima kulture nove zemlje. Navešćemo vam nekoliko razloga zašto bi trebalo da uzmete ovu činjenicu u obzir ako vam se pruži prilika, tačnije ukazaćemo na neke od prednosti studiranja u inostranstvu.

„Videti svet“

Najveći razlog zbog čega bi trebalo da razmislite o studiranju u inostranstvu jeste mogućnost da „vidite svet“, proširite svoje vidike i saznate nešto novo. Kada kažemo ovo ne mislimo samo na obrazovanje koje možete tamo steći već i znanja o jednom drugačijem svetu, drugčijoj kulturi, politici, istoriji i slično. Studirajući u inostranstvu, doživećete ogromno iskustvo, suočavaćete se sa potpuno novom zemljom neveravatne lepote, sa njenim običajima i aktivnostima njenih građana. Prednosti studiranja u inostranstvu uključuju mogućnost da se vide novi tereni, prirodne lepote, muzeji i znamenitosti zemlje domaćina.

Pored toga, kada ste u inostranstvu, nećete biti ograničeni na putovanje samo u družavi u kojoj učite – možete videti i susedne zemlje! Na primer, ako studirate u Francuskoj, sigurno ćete se lakše odlučiti da skoknete i upoznate Barselonu ili Rim, na primer. Ili ukoliko studirate u Austriji, sigurno možete posetiti i Nemačku.

Obrazovanje

Drugi razlog koji može da zagolica vašu maštu zbog čega bi trebalo da razmislite o studiranju u inostranstvu jeste mogućnost da iskusite različite metode i stilove obrazovanja. Prijavom i upisom na neki od inostranih fakulteta imali biste priliku da vidite i drugu stranu vaše profesije koju ne biste mogli videti kod kuće.

Otkrićete da je potpuno uklapanje u školski sistem te države odličan način da zapravo iskusite i razumete život tog naroda, tradiciju i kulturu. Učenje je glavni fokus kada studirate u inostranstvu – to jeste ipak program za to i odabir prave škole je bitan faktor.

Nova kultura = duhovno obrazovanje

Mnogi studenti koji odluče da studiraju u inostranstvu prvi put napuštaju svoj dom i to može zaista biti velika prekretnica u životu mladih ljudi čak i u njihovom formiranju kao ličnosti. Kada stignete u drugu državu najpre ste fascinirani različitim kulturnim perspektivama. Imaćete neverovatnu priliku da spoznate nove običaje, tradiciju, drugačiju društvenu atmosferu i da okusite novu hranu koju pre niste imali prilike da probate ili niste znali da postoji.

Studiranje u inostranstvu pruža i duhovno obrazovanje ljudi. Na taj način stiče se bolje razumevanje i uvažavanje naroda i istorije nacije. Imaćete priliku da svedočite potpuno novom načinu života.

Usavršite veštinu učenja novih jezika

Učenje novog jezika je istovremeno preduslov da biste uopšte upisali fakultet u drugoj državi, dakle morate pre toga kod kuće ili na privatnim časovima da učite maternji jezik te države gde biste želeli da upišete fakultet, a onda da polažete ispit za dobijanje sertifikata, čak i ako se radi o razmeni studenata, studenti moraju da uče izvesno vreme pre odlaska, tj. pre razmene strani jezik. Samim tim, studiranje u inostranstvu je odlična šansa da usavršite strani jezik, jer gde možete bolje vežbati komunikaciju na stranom jeziku nego u državi gde se taj jezik govori.
Uz značajnu jezičku praksu koju ćete dobiti u svakodnevnom životu, vaš fakultet će verovatno ponuditi kurseve jezika koji će vam omogućiti formalnije obrazovanje. I upravo zbog toga dobijate šansu da idete od dalje od čisto akademskog iskustva.